Ungārijas opozīcija apvienojas mītiņā pret Orbanu • IR.lv

Ungārijas opozīcija apvienojas mītiņā pret Orbanu

10
Jaunieši gājienā, lai pieminētu 1956.gada sacelšanos pret padomju okupāciju. Foto: EPA/LETA

23.oktobris Ungārijā ir zīmīgs datums – 1956.gadā sākās antikomunistiskā revolūcija, kuru nežēlīgi apspieda padomju karaspēks

Ungārijas parasti sašķeltā opozīcija trešdien apvienojusies vērienīgā mītiņā pret premjerministru Viktoru Orbanu, kuram tiek pārmests autoritatīvs vadības stils, demokrātisko struktūru un ekonomikas graušana, ziņo LETA/AFP.

Uz mītiņu Budapeštā sapulcējušies tūkstošiem cilvēku, un organizatori cer, ka to skaits sasniegs 100 000. Vienlaikus Ungārijas galvaspilsētā plānota arī Orbana atbalstītāju demonstrācija.

23.oktobris Ungārijā ir oficiāla brīvdiena. Ungāriem tas ir zīmīgs datums un bieži tiek izraudzīts dažādu mītiņu organizēšanai.

1956.gada 23.oktobrī Ungārijā sākās antikomunistiskā revolūcija, kuru padomju karaspēks ar vietējo komunistu atbalstu nežēlīgi apspieda. Kaujās ar PSRS armiju krita vairāk nekā 2000 antikomunistiskās kustības cīnītāju, bet 200 000 ungāru bija spiesti no valsts bēgt.

Opozīcijas mītiņš sākās netālu no Tehniskās universitātes, kur aizsākās arī 1956.gadā revolūcija, un mītiņa dalībniekiem uz lieliem ekrāniem tika demonstrēti kadri, kas atspoguļoja 57 gadus senos notikumus.

“Tagad mūsu vissvarīgākais uzdevums ir tikt vaļā no Orbana un viņa diktatoriskajiem instrumentiem. Mums vienkārši ir jāturas kopā, tas ir tas, ko mēs visi gribam,” uzskata 62 gadus vecā profesore Irēna Hadera.

Ungārijas opozīcijas mītiņā Sociālistu partija pirmo reizi apvienojusi spēkus ar mazākajām opozīcijas partijām – bijušā premjerministra Ferenca Ģurčaņa partiju Demokrātiskā koalīcija (DK) un ekspremjera Gordona Bajnaja partiju.

“Mēs parādīsim režīmam, ka, neskatoties uz mūsu domstarpībām, mēs neesam aizmirsuši, ka ienaidnieks ir Viktors Orbans,” norādīja Bajnaja alianses partijas “Kopā 2014” pārstāvis.

Pēc sešiem mēnešiem Ungārijā notiks parlamenta vēlēšanas. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka puse ungāru vēlas jaunu valdību, tomēr Orbans joprojām ir ļoti populārs, un analītiķi pieļauj, ka opozīcijas vienotība var izplēnēt tikpat ātri, kā uzliesmojusi.

“Opozīcijai nav Orbana, kāda, kurš ir redzams līderis ne tikai savai partijai, bet gandrīz visam labējam spārnam,” aģentūrai AFP norādīja viens no politikas institūta “Political Capital” analītiķiem.

Sociālistu līderis Atila Mesterhāzi un Bajnajs, kurš politikā atgriezās pirms gada, lolo ambīcijas uz premjera amatu un nevēlas tikt pārāk cieši saistīts ar Ģurčaņu, kurš ir harismātiskākais no opozīcijas līderiem.

“Dabīgi, ka mums ir atšķirīgi viedokļi, tāpēc mēs esam dažādās partijās. Taču mums viesiem ir viens mērķis – atbrīvot Ungāriju no Orbana un atjaunot demokrātiju un brīvību,” AFP norādīja Ģurčaņs.

Paredzēts, ka Orbans trešdienas vakarā vienā no Budapeštas laukumiem uzrunās savus atbalstītājus. Kopš nākšanas pie varas 2010.gadā Orbans, izmantojot savas partijas “Fidesz” vairākumu parlamentā, ir centies “sapurināt” valsti, pieņemot virkni bieži vien pretrunīgi vērtētu likumu.

Orbans uzstāj, ka reformas ir nepieciešamas, lai valsts beidzot varētu atgūties no 40 komunistiskās varas gadiem. Tomēr premjera kritiķi Ungārijā un ārvalstīs pārmet viņam savas varas nostiprināšanu, pamattiesību graušanu, nabadzīgo izstumšanu ārpus likuma un ārvalstu investoru atbaidīšanu.

 

Komentāri (10)

Sanšains 23.10.2013. 19.39

Uz mītiņu Budapeštā sapulcējušies tūkstošiem cilvēku, un organizatori cer, ka to skaits sasniegs 100 000. Vienlaikus Ungārijas galvaspilsētā plānota arī Orbana atbalstītāju demonstrācija.
===============================================
A-ha. Un cik liela būs Orbana atbalstītāju demonstrācija?

Ja Orbana atbalstītāji savāks (nevis tikai cerēs savākt) 100 000 atbalstītāju, tad “Iročka” par to rakstīs?

Vai par šo 100 000 Orbana atbalstītāju demonstrāciju rakstīja?
http://islamversuseurope.blogspot.com/2012/01/100000-attend-pro-orban-demonstration.html

+6
-3
Atbildēt

3

    reksa > Sanšains 24.10.2013. 10.43

    “IR”am nav svarīgs tautas viedoklis. “IR”am ir svarīgi tikai “IR”a ticējumi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    elinaliepina > Sanšains 24.10.2013. 07.35

    Starp citu, fotogrāfijas paraksts sākas ar “valdības atbalstītāji…” :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Sanšains 23.10.2013. 19.53

    Domājams, ka nē…IRai ir ļoti selektīvs ziņu saraksts un ziņa, ka neoliberāļiem, liberālsociālistiem u.c. strāvojumiem, kam daugi ir aiz robežām ir iecirsts pamatīgs pliķis no “aprobežoto” nacionālistu puses noteikti nebūtu starp minamajām, jo tas tak ir nepareizi :)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

ilmisimo 23.10.2013. 22.19

Ungārijas opozīcija apvienojas mītiņā pret Orbanu
____________________
Var jau būt…

IR redakcija nespēj apvienoties pat pret “‘pļintus minta”‘ tipa troļļiem..

+4
-2
Atbildēt

0

Ojārs 23.10.2013. 22.58

Uz bildes “lāpneši”. Baisi! :)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu