FOTO: Pāvests no amata atstādina izšķērdīgo Limburgas bīskapu • IR.lv

FOTO: Pāvests no amata atstādina izšķērdīgo Limburgas bīskapu

11
Pāvesta atstādinātais bīskaps Francis Pēteris Tebarcs van Elsts. Foto: AFP/LETA

Vācijas nodokļu maksātājiem mācītāja rezidence izmaksājusi 31 miljonu eiro

Romas pāvests Francisks I uz laiku no amata atstādinājis Vācijas pilsētas Limburgas pie Lānas (Limburg an der Lahn) bīskapu Francu Pēteri Tebarcu van Elstu (Franz-Peter Tebarz-van-Elst), pagaidām viņam neatņemot bīskapa titulu, vēsta Dw.de. Viņš atstādināts uz laiku, kamēr ilgs pārbaude par bīskapam izvirzītajiem apvainojumiem izšķērdībā un melos, trešdien paziņoja Vatikāns.

Kamēr Tebarcs van Elsts 2-3 mēnešus gaidīs lēmumu par turpmāko, viņa ganītās dieva avis uzticēts uzraudzīt Vīsbādenes pilsētas kanoniķim Volfgangam Rošam, vēsta AFP.

Tik bargu pāvesta attieksmi Limburgas bīskaps izpelnījies ar savu skandalozo izšķērdību un to, ka viņa jaunās rezidences celtniecībā pieļauti rupji finanšu pārkāpumi. Celt bīskapa jauno rezidenci Limburgā sāka 2010.gadā, celtniecības tāme bija 5,5 miljoni eiro. Galu galā dieva vietnieka uz zemes mājvietas izbūve izmaksājusi vismaz 31 miljonu eiro.

Turklāt par bīskapu sākusi interesēties arī Vācijas prokuratūra – 10.oktobrī viņam izvirzīta apsūdzība par melīgiem apgalvojumiem paziņojumos, kas līdzvērtīgi zvērestam. Savukārt iedzīvotāji atklātā vēstulē prasa baznīcai viņus atbrīvot no šāda dvēseļu gana. Tomēr eksperti, vēsta Dw.de, par Limburgas mācītāju saka: „Viņš ir vai nu blēdis, vai slims cilvēks.”

Limburgas bīskapija nav liela – tajā ir ap 660 tūkstoši ticīgo. Tebarcs van Elsts tajā nonāca pirms nedaudz vairāk kā pieciem gadiem un salīdzinoši jauns šim amatam – 48 gadu vecumā. Savu darbību viņš sāka ar ekonomiju, samazinot personālu un apvienojot draudzes.

Bet arī bīskapa darbības stils iezīmējās ar kaut ko jaunu – viņš bijis autoritārā stila piekritējs, kam patīk pompozas izrādīšanās. Tā bīskapa šoferis ieguvis uzreiz trīs titulus – bīskapa pilnvarotais, personīgais sekretārs un bīskapa ceremonijmeistars.

Kamēr Tebarca van Elsta priekštecis bīskaps Francis Kamphauss sava nama telpās izmitināja bēgļus no Eritrejas un pats apmetās mazā dzīvoklīti garīgajā seminārā, jaunais bīskaps nolēma atjaunot amatu hierarhijas ievērošanu un uzcelt atbilstošu rezidenci, kas beigās nodokļu maksātājiem izmaksāja 31 miljonu eiro.

Izrādās, ka dvēseļu ganam nepieciešamais trīsistabu dzīvoklis šajā rezidencē izmaksājis nevis 25 tūkstošus eiro, bet gan trīs miljonus, jo bīskaps licis zem dzīvokļa izbūvēt vēl otru pazemē, turklāt tādēļ nācies izkalt klinti. Vanna vien, pēc avīzes „Die Zeit” ziņām, izmaksājusi 15 tūkstošus eiro.

Tomēr lielākie izdevumi bijuši par bīskapa personīgo lūgšanu kapelu, lai gan bīskapa rezidence atrodas blakus Limburgas katedrālei. Bez tam lielus izdevumus prasījis dizainera iekārtots meditācijas parks.

Uz sabiedrības jautājumiem, kāpēc šī izšķērdība atklājusies tikai tagad, atbilde ir – bīskaps nav uzskatījis par nepieciešamu iesniegt finanšu atskaites par pēdējiem diviem gadiem.

Bīskapam prokuratūra izvirzījusi arī oficiālu apsūdzību par meliem. Lieta tāda, ka pērn Limburgas bīskaps un viņa galvenais vikārs Francis Kaspars devās uz Indiju, lai nestu mierinājumu pazemotajiem un apvainotajiem, nabagiem un bāreņiem. Uz Indiju, pēc žurnāla „Der Spiegel” ziņām, abi turp un atpakaļ lidojuši pirmajā klasē, kur pasažierus cienā ar šampanieti un ikriem. Kad žurnāla korespondents bīskapam uz to norādīja, viņš atteica: „Nē, biznesa klasē.

Tebarcs van Elsts vēlāk gan atzina, ka uz Indiju lidojuši pirmās klases pasažieru vietās, un paziņojumā, kas pielīdzināms zvērestam, apgalvoja, ka nekad to neesot noliedzis. Pēc tam kad internetā tika ievietots video ar viņa nepārprotamo noliedzošo atbildi žurnālam „Der Spiegel”, Hamburgas prokuratūra 10.oktobrī bīskapam uzrādīja apsūdzību melos.

Jau augustā ticīgie no Limburgas bīskapijas Tebarcam van Elstam iesniedza atklāto vēstuli, kuru bija parakstījuši četri tūkstoši cilvēku, prasot viņam mainīt vadības stilu un sniegt paskaidrojumus par neticamajiem jaunās rezidences izdevumiem. Tagad viņi sagaida, ka pavisam tiks vaļā no izšķērdīgā dieva kalpa.

Jāatzīmē, ka Vācijā katoļu baznīcas mācītājiem dzīve ir pietiekami nodrošināta. Kardināli, arhibīskapi un bīskapi mēnesī saņem vidēji ap 10 tūkstošu eiro lielu atalgojumu., ko var salīdzināt ar pusmiljona iedzīvotāju apdzīvotas Vācijas pilsētas mēra vai federālās zemes ministra algu. Vairākums no katoļu baznīcas mācītājiem par savu rezidenci, māju vai dzīvokli nemaksā neko, savukārt par dienesta auto viņi parasti izraugās „BMW” markas jaunākos spēkratus.

Vācijā katoļu baznīca nav atdalīta no valsts, tāpēc mācītājiem algas faktiski maksā nevis ticīgie ar saviem ziedojumiem, bet gan nodokļu maksātāji no valsts budžeta.

 

Komentāri (11)

aivarstraidass 23.10.2013. 22.59

Cik lielā mērā atdalīt baznīcu no valsts, ir katra Vācijas iedzīvotāja rokās. Viņš var izvēlēties baznīcas nodokli nemaksāt – tiesa, tad viņam parasti arī nenodrošina reliģiskas ceremonijas (kāzas, bēres, utml.). No baznīcas tur cilvēki izstājas diezgan aktīvi – http://de.wikipedia.org/wiki/Kirchenaustritt#Statistik_zu_den_Kirchenaustritten

Daudzi Vācijas novadi (it īpaši Austrumvācijā) ir vieni no visnereliģiozākajām vietām pasaulē. Grūti gan teikt, cik lielā mērā tas ir baznīcas nodokļa “nopelns”.

+5
0
Atbildēt

0

lailabidzane 23.10.2013. 23.17

.
Tā vien izskatās, ka autores īstā tēma ir leopardraksta jaciņu apspriešana.
Šeit viņa piedāvā citvalodās radītu tekstu apžļambājumu. Bez lielas nojēgas.

Piemēram.
“Galu galā dieva vietnieka uz zemes mājvietas izbūve izmaksājusi vismaz 31 miljonu eiro”, tā plankumu speciālistīte.
Vai tad vāczemē apartamentus pāvestam būvēja, ko? Viņš Vatikānā vairs ni un ni?
Katrā gadījumā par “Dieva vietnieku uz Zemes” katoļi sauc tieši pāvestu…

+3
-2
Atbildēt

0

Andris 23.10.2013. 23.54

Pagājušonedēļ to bīskapu izsmēja Stefan Raab savā ikdienas raidijumā TV Total. Citu starpā rādīja arī bīskapa tualetes fotogrāfiju, īstu. Tur ir diezgan neparasts arhitektonisks risinājums – blakus (1 m attālumā viens no otras) novietoti divi klozetpodi.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu