Sprūdžs aptur dārga līguma slēgšanu par ierēdņu apmācību (papild.) • IR.lv

Sprūdžs aptur dārga līguma slēgšanu par ierēdņu apmācību (papild.)

37
Portāla "Latvija.lv" sākumlapa.

Valstij „Latvija.lv” veidotāji par ierēdņu mācībām prasa nesamērīgu cenu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs pieprasījis paskaidrojumus Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktorei Solvitai Zvidriņai par aģentūras iepirkumu apmācībai par “Latvija.lv” platformas lietošanu, informē ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Ministrs prasa piecu dienu laikā pamatot, kādēļ šāds pakalpojums nepieciešams un izvēlēta konkrētā iepirkuma procedūra un piegādātājs. Līdz informācijas saņemšanai un ministra turpmākajiem rīkojumiem VRAA ar izvēlēto komersantu līgumu slēgt nevarēs.

Sprūdžs norāda, ka valsts un pašvaldību darbinieku kvalifikācijas celšana ir nepieciešama un saprotama, taču ir jābūt pārliecībai, ka līdzekļi tam tiek tērēti saprātīgi un samērīgi.

Jau ziņots, ka valsts gatavojas pirkt apmācību pakalpojumus, kuru vidējā cena par astoņu cilvēku grupu ir vairāk nekā tūkstoš latu stundā, svētdienas vakarā ziņo Latvijas televīzijas raidījums “de facto”. Stundas likme ir reizes trīs četras augstāka par standarta apmācību tirgus cenu.

Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) nolēmusi, ka valsts un pašvaldību darbinieki būtu jāapmāca lietot vienoto e-pakalpojumu platformu „Latvija.lv”. Lai to izdarītu, valsts nolēmusi pirkt apmācību iespēju kopumā par 900 400 latiem. Šo vienošanos par pakalpojumu sniegšanu varēs izmantot četru gadu garumā, apmācot līdz tūkstoš valsts un pašvaldību darbinieku. Tiesa gan, līguma noslēgšanas gadījumā valsts neuzņemas saistības, ka tā patiešām apmācīs cilvēkus maksimāli pieejamajā apjomā.

Apmācību tiesības ieguvusi kompānija “ABC software”, kura strādājusi arī pie „Latvija.lv” radīšanas. Redzot kopējo pirkuma summu un paredzamo apjomu, var aprēķināt, ka vidēji valsts par vienas astoņu cilvēku grupas vienu mācību stundu būtībā ir gatava samaksāt 1071 latu (900 400 LVL / 840 stundas = 1071 LVL).

Finanšu piedāvājumā, kuru saņēmusi un akceptējusi VRAA, redzams, ka, piemēram, divu stundu kurss (astoņu cilvēku grupai) maksās 2780 latu, savukārt mācību materiālu sagatavošana šādam kursam prasīs 2360 latu. Visgarākie divpadsmit stundu kursi ir lētāki.

“Vispārējās vienošanās konstrukcija paredz, ka mēs izdarām pasūtījumu, saņemam piedāvājumu un tad vienojamies par nosacījumiem, izejot no šī cenrāža (..) Piedāvājums paredz, ka ir vajadzīgi testa dati, lai sagatavotu konkrētus testa piemērus, kurus varētu izspēlēt apmācībās, ar konkrētām apmācāmajām personām,” “de facto” saka VRAA Elektronisko pakalpojumu departamenta direktors Māris Junga.

Pārrēķinot, cik valsts plāno maksāt par viena cilvēka mācīšanu vienā stundā, neierēķinot mācību materiālus, sanāk, ka tie ir no 45 līdz pat 173 latiem. Tēriņi par apmācību telpu un projektoru ir uz Valsts reģionālās attīstības aģentūras pleciem, datori un pārējais jānodrošina “ABC software”.

Pēc “de facto” aprēķiniem, vidējā samaksa par vienu stundu vienam cilvēkam, iekļaujot visas izmaksas, būtu ap 133 latiem.

„Aicinu skatīties pēc būtības, valsts vēlas apmācīt savus darbiniekus, un, atbilstoši mūsu piedāvājumam, viena kursanta apmācību izmaksas, piemēram, 6 stundu programmā sastāda ap Ls 800. Cena par individuāli pasūtītas mācību programmas izstrādi un novadīšanu par tehnoloģiski sarežģītām lietām nevar būt ļoti lētas, piedāvātā cena ir ļoti adekvāta,” raidījumam norāda SIA “ABC software” valdes priekšsēdētājs Aivars Rožkalns.

Atklāts konkurss par apmācību organizēšanu nav rīkots. Un izvērtēts tikai viena pretendenta piedāvājums. Tas tad arī uzvarējis ar zemāko cenu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības birojā.

Tieši cenu salīdzinājums ir tas, ko patlaban vēlētos ieraudzīt Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). “Tas, kas būtu jāizdara iepirkumu komisijai, būtu pārliecināties, vai šis iepirkums nav neadekvāti dārgs cenas ziņā. Tā kā piedāvājums ir tikai viens, tad vienīgais veids, kā pārliecināties, vai piedāvājuma cena ir korekta, ir salīdzināt ar kaut kādu ārēju atskaites punktu un veikt “benčmārku” atbilstoši industrijas praksei, ņemot par pamatu līdzīgas sarežģītības un tematikas apmācības, kādi tiek piedāvāti tirgū,” raidījumam saka VARAM valsts sekretāra vietnieks Arnis Daugulis.

VARAM, kas uzrauga šīs aģentūras darbu, plāno pārbaudīt, vai cenu salīdzinājums ir veikts. Un, kamēr tādas pārliecības nebūs, līgumu ar uzvarētāju tā neļaus slēgt.

VRAA pārstāvis “de facto” norāda, ka iepirkumu komisija vērtējusi saņemtā piedāvājuma atbilstību tirgus situācijai. Secinājusi, ka šāda veida, tikai standartizētas apmācības cena tirgū ir no 28 līdz 40 latiem par stundu. Tā ir būtiski zemāka cena, iekļaujot tajā mācību materiālus, telpu īri un citus izdevumus.

VRAA uzsver, ka viņu pirkuma cena ir samērīga, lai arī cenas īsti nav salīdzināmas, jo viņi plāno iegādāties specifisku zināšanu apmācību. Būtībā “ABC Software” mācīs strādāt ar platformu, ko tā pati ir radījusi.

Labā prakse, izstrādājot jaunas informācijas sistēmas, ir nodot līdzi par to arī zināšanas un prasmi ar produktu rīkoties. „Latvija.lv” gadījumā tas nav noticis un apmācības ir jāpērk atsevišķi.

Tagad valsts puse atzīst, ka savulaik tā ir bijusi kļūda, pērkot informācijas sistēmu, neiekļaut tajā prasību pēc apmācību materiāliem, attiecīgi to iekļaujot arī pirmā iepirkuma tāmē. Tādas kļūdas pēdējo gadu laikā esot pieļautas ne viena vien.

Kompānijas “ABC Software” atbildes uz “de facto” jautājumiem un pakalpojuma izmaksu pozīciju skaidrojumu var atrast sabiedrisko mediju vienotajā portālā “lsm.lv“.

(papildināta ar Edmunda Sprūdža teikto)

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu