Ministrs skolotājiem nedod cerības uz drīzu algu palielinājumu • IR.lv

Ministrs skolotājiem nedod cerības uz drīzu algu palielinājumu

25
Izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Foto: Evija Trifanova, LETA

LIZDA vadītāja: Pedagogiem algas šogad ir pat samazinājušās par 50 – 70 latiem

Pedagogu zemāko algu likmi palielināt līdz 310 latiem patlaban nav reāli, trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā teica izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Pedagogu atalgojumam būtu jābūt virs vidējā atalgojuma valstī un arī OECD valstīs pedagogu algas ir lielākas nekā Latvijā, taču ministrs minēja, ka patlaban budžetā nav tādu iespēju – paaugstināt algas līdz 310 latiem. Pēc ministra domām, 295 latu paaugstinājums, kas ir pašreizējais piedāvājums algu celšanai no nākamā gada septembra, ir labs, bet nav izcils, ziņo LETA.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Ingrīda Mikiško atkārtoti uzsvēra, ka arodbiedrība paliks pie šīs prasības. Pēc viņu aprēķiniem, nākamgad būtu nepieciešami apmēram 10 miljoni latu, lai to nodrošinātu. Viņuprāt, pašreiz ministrijas piedāvātais pieaugums ir smieklīgs un nepietiekams, tādēļ arī nav parakstījuši sadarbības memorandu.

Viņa arī bija neapmierināta, ka nav izstrādāta “mazo skolu programma”. Mikiško arī uzsvēra, ka patlaban valstī ir jau 282 mazās lauku skolas, kurās pedagogi saņem nedaudz virs zemākās likmes. Pēc arodbiedrības vadītājas domām, skolotājiem ņemot pēc iespējas vairāk likmes, lai būtu lielāka alga, varētu kristies izglītības kvalitāte.

Arī arodbiedrības “Latvijas izglītības vadītāju asociācija” (LIVA) pārstāve Aija Melle uzsvēra, ka šis paaugstinājums ir nepietiekams, turklāt šogad daudzās skolās attiecīgi pedagogu alga ir samazinājusies, nevis bijis solītais algas pieaugums. Viņa uzsvēra, ka pedagogiem algas pat samazinājušās par 50 – 70 latiem.

Finanšu ministrijas pārstāve teica, ka pilnam gadam 310 lati par zemāko algas likmi pedagogiem izmaksātu 21 miljonu latu.

Nesakārtots jautājums arī ir par piemaksām par pedagogu kvalitātes pakāpēm, jo skolotāji, kuri tās ieguvuši, pēc projekta tās nesaņem, teica Mikiško. Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Sanda Liepiņa atzina, ka nākamā gada valsts budžetā vēl tam nav finansējuma. Nākamgad šim mērķim būtu nepieciešams aptuveni viens miljons latu, bet katrā nākamajā gadā – 3,3 miljoni latu.

Komisijā arī tika uzsvērts, ka jādomā par algu paaugstināšanu pirmsskolas pedagogiem, kuriem tā ir neadekvāta, salīdzinot ar veicamo darbu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padome vienbalsīgi nolēma neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu, un arodbiedrība rīkos piketu pie Saeimas ēkas 24.oktobrī. Arodbiedrība atkārtoti izvirzīja prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai.

 

Komentāri (25)

janis17 16.10.2013. 17.38

Ja likvidētu debili segregēto izglītības sistēmu un visi mācītos latviski, pietiktu gan algām, gan skolu remontiem un labiem datoriem.

+5
-1
Atbildēt

0

Your1stMarathon 17.10.2013. 00.37

Šoreiz bija izdevusies LTV1 Sastrēgumstunda. Paldies vadītājai! Konstruktīvi priekšlikumi, argumentēti viedokļi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu