JRT izrādē Minskā pasmejas par Lukašenko • IR.lv

JRT izrādē Minskā pasmejas par Lukašenko

43
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko. Foto: AFP/LETA

Baltkrievu skatītāji smieklos “uzsprāgst”, izdzirdot Lukašenko balsi izrādē “Garā dzīve”

Jaunais Rīgas teātris (JRT), kas 12. un 13.oktobrī starptautiskā teātra festivāla “TEART” ietvaros Minskā izrādījis Alvja Hermaņa iestudēto izrādi “Garā dzīve”, pasmējies par Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko, vēsta baltkrievu portāls “Hartija’97”.

Kā zināms latviešu skatītājiem, izrādes pamatā nav literārs sacerējums, bet gan aktieru veidotas etīdes, ļaujot it kā caur atslēgas caurumu vērot vecu cilvēku ikdienas dzīvi kādā komunālajā dzīvoklī.

Baltkrievu skatītāju neapturamus smieklus raisīja epizode, kurā viena lugas varoņa sieva dodas iepirkties, bet večuks paliek mājās viens un ieslēdz vecu televizoru. Lai arī attēla tam nav, toties ir skaņa. Večuks pārslēdz TV kanālus un, tavu brīnumu, televizors sāk runāt Lukašenko balsī.

Kā vēsta “Hartija’97”, skatītāju zāle uzsprāgusi smieklos, tāpēc sadzirdēt kaut ko no Baltkrievijas prezidenta „nemirstīgās” runas neesot bijis iespējams. Smiekli apslāpējuši diktatoru, un pēc vairākiem mēģinājumiem aktierim izdevies pārslēgt kanālu.

Skatītāju vētraino reakciju var izskaidrot ar to, ka dienā pirms izrādes „Garā dzīve” Lukašenko bija teicis rekordgaru runu Krievijas reģionālo izdevumu žurnālistiem – runa ilga vairāk nekā piecas stundas. Tās sākumā Lukašenko bija paziņojis, ka atbildēs uz visiem žurnālistu nepatīkamajiem un „šķebinošajiem jautājumiem”. Turklāt Lukašenko palielījies, ka Baltkrievija esot pilnībā atvērta Krievijas medijiem. „Visi, pat šķebinošākie kanāli, tie translēti Baltkrievijā. Arī kārtīgi kanāli, kuri rāda [filmas] „Baķka-1″, „Baķka-2″, tiek translēti,” teica prezidents.

Kā norāda baltkrievu medijs, izrādes „Garā dzīve” epizodes latviešu aktieri izdomājuši paši, arī epizodi ar Lukašenko runu. Spriežot pēc skatītāju reakcijas, viņi novērtējuši latviešu aktieru improvizāciju.

JRT savas viesizrāde turpinās, 19. un 20. oktobrī piedaloties Eiropas Centrālās bankas Eiropas kultūras dienās “Latvija 2013” Frankfurtē. Savukārt starptautisko teātra forumu “TEART” rīko “Visual and Performing Arts Centre”, kas dibināts 2010. gada decembrī, lai īstenotu starptautiskus kultūras un izglītības projektus kino, teātra, tēlotājmākslas nozarē un stiprinātu Baltkrievijas tēlu pasaulē.

 

Komentāri (43)

Andris 15.10.2013. 10.35

Pirms dažām dienām Hartija 97 rakstīja arī par 5 Saeimas deputātu vizīti un hokeja spēlēšanu ar Lukašenko. Tie deputāti bija Artūrs Rubiks no SC, neatkarīgais deputāts Viktors Valainis un trīs cilvēki no VL: Parādnieks, Naudiņš un Bērziņš. Kāpēc mūsu prese par to nemaz neraksta? Tas taču ir visai interesants un zīmīgs pasākums.
http://www.kompromat.lv/item.php?docid=readn&id=7988
Gribētos dzirdēt VL pārstāvju paskaidrojumu, kas tas īsti bija.

+8
0
Atbildēt

0

Dancis 15.10.2013. 10.06

Droši vien baltkrievi uztvēruši to kā joku/komplimentu savas valsts vadībai. Diezin vai zālē bija sapulcējušies brīvi domājoši cilvēki, kas ieņirdza par L.

+1
-5
Atbildēt

1

    putekliic > Dancis 15.10.2013. 11.32

    Nevajag savā augstprātībā tik zemu novērtēt baltkrievu cilvēkus. Viņi savā vairumā visu ļoti labi saprot…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 15.10.2013. 10.44

Baķka protams ir diktatora tips, kas nerada pozitīvas emocijas. Bet atsvaram jāsaka, ka varam tikai apskaust Baltkrievijas ražošanu, kurā nekas, pa lielam nav iznīcināts. Strādā ražošana visos segmentos, attīstīta mašīnbūve un eksports. Visi uzņēmumi pieder Baltkrievijai. jaunās ģimenes var saņemt dzīvokļus par zemām % likmēm utt. Degviela ar visiem nodokļiem 3x lētāka kā LV….Lukašenko ik pa brīdim konfliktē gan ar Krieviju gan Rietumiem, aber abi grib privatizēt daudzos BY uzņēmumus, kūdras ieguvi uc.. Pacelt balsi pret baķku, protams nav ieteicams…:)

+1
-8
Atbildēt

7

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 15.10.2013. 17.52

    Ko lai saka, jāpasmaida. Vienīgais ieteikums ražošanas “speciālistiem” aizbraukt līdz Minskai vislabāk darba darīšanās. Tranzīts, dabīgā šķiedra, eļļa, kokmateriāli, iekārtu ražošana, tekstils…utt. Praktiski visos segmentos var atrast iespējas, ja grib un māk. Neviens nesaka, ka BY gadijumā tas ir vienkārši…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > Ligiña Doniña 16.10.2013. 02.12

    Ivarsa
    BY droši vien nav vienīgā valsts pasaulē, kurā tek piena upes debesmannas krastos. Vēl ir Venecuēla, Ziemeļkoreja, drīz tāda būs arī Krievija…
    Un kaut kādi diktatoram pretim runājoši opozicionāri itin pamatoti tiek bāzti cietumos- jo šo idilli vēlas pārtraukt visādu Sorosītu uzdevumā.
    Ja mums vienpersoniski par Pezidentu & MP kopš deviņdesmito gadu vidus būtu bijis Lembergs- mēs arī droši vien dzīvotu tikpat skaisti un brīnišķīgi :) Un pat nebūtu ieraudzījuši nekādus ne Šķēli, ne Šleseru :)
    A Jūs, cien.- IvarsA- būtu izsities līdz šodienas braukšanai uz Minsku, ja kopš 90 gadu vidus vienpersonīga vara Latvijā būtu piederējusi Lembergam?
    Var jau gan būt, ka esat no tiem, kuriem konkurenti ir nevis tehnoloģiju, bet administratīvajās jomās. Tad Jums ir vienalga- kas ir pie varas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 17.10.2013. 12.04

    andresg, pa lielam ekonomikai ar varu ir attālināts sakars. Vai burtiski visas pasaules ražotājiem ir svarīgi, kas Ķīnā ir pie varas? Nē. Uz jūsu datora ir rakstīts kur tas ražots…Ķīnā! Lukašenko mūs neapdraud. Stāsts nav par to. pirms kritizēt BY ekonomiskos rādītājus un darbības principus, jāpajautā sev, kādā veidā LV ir iznīcinātas iespējas pašiem ražot uz bijušās bāzes. Kā BY ir saglabājusi savas ražotnes? Nauda paliek iekš BY nevis plūst ārā. Paradokss, bet Krievija un ASV abas nav laimīgas par šādu rezultātu un darīs visu, lai prihvatizētu BY resursus. Par Baķku gan paši baltkrievi iesmej visos līmeņos, bet tas netraucē… Par Lembergu…,tas ir retorisks jautājums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > Ligiña Doniña 15.10.2013. 13.49

    Nu gan IvarsA sarunājis… Tad jau var stāties vienā rindā ar Imku, kam arī ļoooooti iepaticies Lukašenoka vadības stils. Tad arī gatavojieties (tie, kam viņa saimnieciskā darbība tik ļoti patīk) klausīties viņa 5 stundu ilgās atklāsmēs – tā sakot – kitajci govorjat dolgo.:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Ligiña Doniña 15.10.2013. 11.22

    Absolūtās cenās viņi ražo mazāk par mums. Katrs BLR iedzīvotājs pagājušogad saražoja produkciju par 3.100 USD, bet katrs LV iedzīvotājs par 3.531 USD. Pēc pirktspējas parītātes viņi ražo vairāk, bet nepiekritu, ka viņi “saglabāja ražošanu”. Viņi tikai attālināja tās galu un vajadzīgas reformas. Gandrīz viss ko viņi tagad ražo ir nemoderna, PSRS laiku produkcija, kuru ar katru gadu arvien grūtāk pārdot, pat Krievijā. Mašīnbūve viņiem strauji tuvojas bankrotam (pēdējās ziņas – MAZ), un ārejās tirdzniecības saldo strauji sarūk.
    Ar eksportu tu, starp citu, galīgi aizšāvis garām – BLR eksports ir švakāks nekā Latvijas. Viņi eksportē par 45 miljardiem USD, bet mēs par 12,5 miljardiem, kas ir krietni vairāk, ņemot vērā iedzīvotāju skaita proporcijas. Katrs no mums eksportē par 32% vairāk, nekā katrs no BLR.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > Ligiña Doniña 15.10.2013. 11.24

    Un arī padomijā bija viss tik attīstīts, tik attīstīts… :D. Draugs, mazāk vajag skatīties belaru propagandas raidījumus. Tu skaties uz it kā smuko fasdādi, vēl jo vairāk no attāluma, bet realitāte ir gluži cita. Zinu nedaudz situāciju, tā teikt, no iekšienes. Baltkrievu ražojumi ir zemas kvalitātes (pielīdzināmi ķīniešu līmenim), pie tam cena ir bieži vien neadekvāti augsta. Otrkārt, ap pusi uzņēmumu, ja ne vairāk, tiek mākslīgi subsidēti no valsts budžeta, jo tie ir nerentabli. Lukašenko to lielā mērā dara tāpēc, lai bankrotu gadīojumā simti tūkstošu cilvēku nezaudētu darbu, kas būtu bīstams drauds viņa režīmam. Šāda politika nav ilgspējīga un viegli pakļaujās Krievijas šatāžai.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Petra > Ligiña Doniña 15.10.2013. 11.24

    jā… mums arī bija labi laiki – visi ražoja (vislielākos mokrokalkulatorus, raf busiņus, antikvāras radiolas un vienreizējās lietošanas saimniecības un dārza instrumentus utt utt), visiem deva dzīvokļus – pie tam pa velti – tikai rindas kārtībā (mans tētis nostāvēja 15 gadus, neatkarība izčakarēja) purvciemā, max atļautā kvadratūra uz cilveku = 12m2. UN visfantastiskākā bija blatu/maiņas sistēma, kuras sagrāvi bijušie vairumtirdzniecības bāzu un autoservisu darbinieki un šveicari nespēj joprojām sagremot un piedot… Jā, Baltkrieviem paveicies, ka tas viss nav sabrucis un turpina uzplaukt… Nu, tikai muti jāpatur un pēc augstskolas ir obligātā sadale (norīko, kur strādāt), bet ari tas ir PAREIZI, jāstrādā tur, kur Valstij vajag!

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu