VIDEO: Maskavā saspringta situācija - arestēti vairāk nekā 1200 (papild.) • IR.lv

VIDEO: Maskavā saspringta situācija – arestēti vairāk nekā 1200 (papild.)

35
Krievijas policisti pie ieejas tirgotavā, kas jau ir izdemolēta. Foto: AFP/LETA

Pēc stihiskajiem grautiņiem svētdien Birjuļevā vietējie iedzīvotāji turpina pulcēties pie izdemolētā tirdzniecības centra

Pēc grautiņiem svētdien Maskavā situācija Krievijas galvaspilsētas Birjuļevas rajonā joprojām ir saspringta. Vairāk nekā 1200 cilvēki arestēti policijas reidu laikā pēc svētdien notikušajiem nemieriem Maskavas dienvidos, vēsta BBC.

Aptuveni 300 policistu agrā rīta stundā ieradušies šajā rajonā esošajā dārzeņu bāzē, lai pārbaudītu tur strādājošos imigrantus, ziņo “Life News”.

Ziņu aģentūra “RIA Novosti” vēsta, ka tās korespondents pirmdienas agrā rītā novērojis, kā desmitiem imigrantu skrien uz dārzeņu bāzes pusi, lai tur pagūtu, pirms ieradusies policija. Mediji vēsta, ka policija grasās imigrantus nogādāt policijas iecirkņos, lai viņiem noņemtu pirkstu nospiedumus.

Policistus izsaukuši vietējie iedzīvotāji, kas svētdien sarīkoja grautiņus un protesta akciju pret imigrantiem. Dārzeņu bāze, kurā it kā strādā vairums nelegālo iebraucēju, pirmdien ir slēgta, lai gan dažas pārdotuves tomēr strādā.

BBC korespondents Maskavā Stīvs Rozenbergs norāda, ka šie skaitļi ir pārsteidzoši: vairāk nekā 1200 imigranti, kas ir parasti darba ņēmēji dārzeņu vairumtirdzniecības bāzē, aizturēti. Viņaprāt, tas parāda, cik ļoti Krievijas varas iestādes uztraucas par tādām sabiedrības dusmu izpausmēm kā svētdien Maskavā. Tomēr diezin vai šādi policijas reidi palīdzēs mazināt spriedzi starp etniskajiem krieviem un iebraucējiem no Kaukāza reģiona un citām bijušajām padomju republikām. Spriedze dažās Krievijas pilsētās arvien palielinās, norāda korespondents.

Starplaikā, pēc mediju ziņām, nemierīgajā Maskavas rajonā pie tirdzniecības centra “Birjuza”, ko svētdien izdemolēja, atkal sāk pulcēties iedzīvotāji, kuriem vienubrīd bijis pievienojies arī skandalozais politiķis Vladimirs Žirinovskis. Viņš mēģinājis cilvēkus nomierināt, tomēr pēc tam, kad Žirinovskis aizgājis, pūlis kļuvis vēl lielāks.

Kā pirmdien medijiem skaidrojis Krievijas galvenais valsts sanitārais ārsts Genādijs Oņiščenko, dārzeņu bāzi esot slēguši pārkāpumu dēļ. “Tur atklāti pārkāpumi. Bāzi slēdza, lai ieviestu kārtību,” aģentūrai “Interfaks” paziņojis Oņiščenko, kuram pēdējā laikā Krievijā ir liela loma – viņš ir galvenā persona, kas pieņem lēmumus arī par aizliegumu ievest valstī, piemēram, Lietuvas vai Nīderlandes piena produktus.

Jau ziņots, ka Maskavā protestos, kurus izraisīja imigranta pastrādāta slepkavība, svētdien pulcējušies aptuveni 1000 cilvēku, no kuriem 400 arestēti par vandalismu.

Tautas sanākšana svētdien Maskavas Birjuļevas rajonā, lai solidarizētos pēc ceturtdien notikušās 25 gadus vecā Jegora Ščerbakova slepkavības un notika slepkavības vietā, beidzās ar masu nekārtībām un tirgotavu grautiņiem, vēsta aģentūra ITAR-TASS.

Jegoru Ščerbakovu, pēc portāla „Newsru.com” ziņām, kāds „neslāviska izskata vīrietis” nogalināja 10.oktobrī viņa draudzenes acu priekšā. Pagaidām slepkava nav atrasts, bet vietējie iedzīvotāji ir saniknoti par policijas bezdarbību un ir pārliecināti, ka slepkavnieks meklējams nelegālo imigrantu vidū, jo masu medijos jau parādījies iespējamā slepkavas foto no novērošanas kameras.

Sapulcējušies aicinājuši varas iestādes slēgt dārzeņu bāzi, kas atrodas Birjuļevā, jo tur, pēc viņu teiktā, strādā daudz nelegālu ieceļotāju, kas veic noziegumus.

Pēc sapulces, kā vēsta portāls “Newsru.com”, aptuveni 500 cilvēku liels pūlis, kurā bijuši futbola fani un nacionālisti, devušies uz tirdzniecības kompleksu „Birjuza”, sākuši sist vitrīnas un mēģinājuši aizdedzināt ēku.

Pret demolētājiem devušās OMON vienības, bet pūlis policijas mašīnām nav ļāvis aizbraukt. Pēc demolēšanas agresīvākā daļa devusies uz dārzeņu bāzi, ziņo mediji, kur omonieši viņus sagaidījuši pie izejas.

Savukārt ITAR-TASS vēsta, ka vietējie iedzīvotāji, kuri bija aplenkuši policijas virsniekus, vainoja policiju, ka tā neko nedara, lai ierobežotu migrantu nelikumīgās darbības. Pūlis aicināja slēgt Maskavu iebraucējiem, kritizēja iekšlietu pārvaldi par to, ka daudzviet trūkst policijas inspektoru.

Kā vēsta mediji, ielu nekārtības joprojām Maskavā turpinās. Tomēr Maskavas policija apgalvo, ka kontrolē situāciju.

Nekārtībās iesaistītos cilvēkus uzrunājis iekšlietu pārvaldes dienvidu administratīvā rajona pienākumu izpildītājs Aleksandrs Polovinka, kurš aicinājis visus nomierināties un solījis atrast nogalinātā maskavieša Ščerbakova slepkavas.

Savukārt Iekšlietu ministrijas preses centrs ziņo, ka „Maskavā tiek īstenots plāns „Vulkāns”, viss policijas personālsastāvs ir trauksmes gatavībā”. Maskavā tiks ievesti arī papildus policijas spēki.

Pilsētas mērs Sergejs Sobjaņins uzdevis rūpīgi izmeklēt Ščerbakova slepkavību.

Tikmēr Maskavas Dienvidu administratīvā apgabala prefektūrā izveidots operatīvais štābs, lai apturētu radušos situāciju. Kā medijiem pavēstīja prefektūrā, šis štābs sanāks katru dienu, lai „veiktu pretdarbību nelegālai migrācijai”. Šajā plānā tikšot iesaistīti „družiņņiki” jeb brīvprātīgie kārtības sargi, policisti un federālā migrācijas dienesta pārstāvji. Štāba darbinieki patrulēs ielās, pārbaudīs dzīvokļus, kuros apmetušies iebraucēji, kā arī piedalīsies reidos, pārbaudot maskaviešu sūdzības.

Tiešraidi no notikuma vietas var lasīt šeit.

(papildināta ar jaunākajām ziņām)

Komentāri (35)

Vineta 13.10.2013. 21.42

„Newsru.com” ziņām, kāds „neslāviska izskata vīrietis” nogalināja 10.oktobrī viņa draudzenes acu priekšā.

Interesanti, kā izskatījās “neslāvu” izskata vīrietis. Kā Kravcovs, Aijo Beness, vai kāds cits tipisks krieva purns. Slāvus(poļus) no Maskavas patrieca tatārs Miņins. Kopš tiem laikiem tā ir bizantiskās Zelta ordas centrs

+15
-1
Atbildēt

6

lebronj2356 14.10.2013. 16.12

Spožs atgādinājums, kas notiek tad, kad attiecīgās vietās tiek sasniegta kritiskā svešzemnieku masa attiecībā pret pamatiedzīvotājiem – un tad pat nav svarigi, kas ir iebraucēji – arābi, kaukāzieši, āfrikāņi vai aziāti – bet mēsli ir vienmēr un vienādi ! To derētu vienmēr atcerēties, kad kāds badakāsis mauj pēc investīcijām, ārzemju “izdevīgiem” darbaspēkiem, utt. Ļoti šaubos vai LV bez padomju laikā sabraukušiem vēl vajadzētu citu kultūru piejaukums, kas ar garantiju neasimilēsies divplūsmu mācību sistēmas un divkopienu valsts dēļ !

+11
-1
Atbildēt

5

    Valsts kase > lebronj2356 15.10.2013. 16.47

    Kārlis Andrejs
    Vai pats zini kur atrodās istā Krievija? Maskava ne tuvu nav īstā Krievija
    Mācies vēsturi!!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > lebronj2356 14.10.2013. 21.18

    Piebilstu vēl, ka ciešā kombinācijā ar kritisko masu iet noformālā valsts ideoloģija, kas māca visiem ienīst citādo – vai tas būtu amerikānis, homoseksuālis, liberālis, cilvēktiesību aizstāvis, opozicionārs vai kāds cits. Šajā rindā gluži dabiski iestājas arī “kaukāza tautības personas”, kā arī citas personas ar “neslāvisku izskatu”. “Krievijas varenības” atdzemdināšana iet roku rokā ar lielkrievu šovinisma un ksenofobijas pieaugumu. Tās ir vienas medaļas divas puses. Tā ir mīna ar laika degli.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > lebronj2356 14.10.2013. 22.51

    attiecīgās vietās tiek sasniegta kritiskā svešzemnieku masa attiecībā pret pamatiedzīvotājiem – un tad pat nav svarigi, kas ir iebraucēji – arābi, kaukāzieši
    —————-
    Starp citu – maskavieši par “imigrantiem” uzskata arī iebraucējus no Ziemeļkaukāza – tas ir no pašas Krievijas. Šie idioti uzskata, ka Krievijas pilsoņiem – cittautiešiem – jādzīvo “savās” republikās un nav viņiem nav tiešibu atrasties “īstajā krievijā”…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta > lebronj2356 14.10.2013. 21.49

    andrejs_gr
    kā arī citas personas ar “neslāvisku izskatu”.

    Neslāviska izskata: Puķins, Mendels, Šoigu, Lavrovs, Rogozins…
    Ļeņins, Staļins, Puškins

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > lebronj2356 14.10.2013. 23.28

    Tādu politiku sāk piekopt arī ušmerika banda, kas ar migrantu nodokli taisās aplikt “iebraucējus” Rīgas “sabiedriskajā” transportā…
    Kas maskavai uz mēles, tas Rīgā jau izpildīts!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ieva Priedenfelde 14.10.2013. 01.04

Izlietu ūdeni nesasmelsi. Krievi Maskavu ir zaudējuši.

+9
0
Atbildēt

4

    Vineta > Ieva Priedenfelde 14.10.2013. 11.19

    r_r
    Sava veida ironija – moskaļi paliek mazākumā Maskavā.

    Tas ir pilnīgi dabīgi. Pirms 250 gadiem mākslīgi radītai no dažādiem etnosiem savāktai krievu nācijai pienāk loģisks gals. Tie, kuriem pietiks saprāta, atgriezīsies pie savām saknēm un atgūs cilvēka sejas, pārējie, i’m sorry. Savās vēsturiskās zemēs atgriezīsies slāvu, baltu, somugru, tjurku un mongoļu tautas.
    Kā tiks sadalīta Maskava, iespējams starptautiskais tribunāls to nolems nolīdzināt ar zemi, varbūt izveidos Freistadt ar žogu apkārt pēc Rietumberlīnes parauga, vai arī starptautisko cietumu, kā filmā “Escape from New York” vai “Banlieue 13 – Ultimatum”, pasaulē bīstamākiem noziedzniekiem, kur jau esošiem vairākiem miljoniem lielāko neliešu, pievienos sugasbrāļus no citām valstīm..

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Ieva Priedenfelde 14.10.2013. 16.59

    Jāaizdrīvē Latvijas robeža, lai saraceņi nelien uz Rīgu. No citu kļūdām jāmācās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > Ieva Priedenfelde 14.10.2013. 10.55

    Sava veida ironija – moskaļi paliek mazākumā Maskavā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    lindukjis > Ieva Priedenfelde 14.10.2013. 14.55

    …un tāpēc viņiem tiek “bruģēts” ceļš uz Rīgu, kur, kā uzskata “godājamas” personas, krievu vēl ir pa maz…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu