Pasaule ir maza • IR.lv

Pasaule ir maza

4
Ģirts Smelters (no labās) un Kristaps Jēkabsons pie Marina Bay Sands kazino debesskrāpjiem Singapūrā.
Ieva Puķe

Viņiem neviens neizsniedza serifikātu par šo varoņdarbu, gandarījumu deva ceļā pieredzētais un apziņa, ka tas ir noticis. Apbraukt apkārt zemeslodei – šobrīd tā vairs nav fantastika, liecina svaiga, bet arī ļoti atšķirīga latviešu ceļotāju pieredze

Divi 24 gadus veci puiši, Ģirts Smelters un Kristaps Jēkabsons šopavasar tika pamanīti sociālajos tīklos, kur blogoja par ambiciozu plānu: doties apkārt pasaulei ar minimāliem līdzekļiem un savākt stāstus par 100 ceļā satiktiem latviešiem. «Sapnis apceļot zemeslodi bija sen,» saka Kristaps. «Grūti iedomāties, kurš to negribētu. Atšķiras tikai veidi, kā to realizēt. Gribējās kaut ko tādu apjomīgu.»

«Draugu, paziņu lokā neviens to nebija izdarījis. Tieši tā – pirmie puiši ciemā,» pasmaida Ģirts. 1.februārī no Latvijas ar gadījuma mašīnām aizbraukuši uz Itāliju, 14.septembrī viņi atgriezās Rīgā ar prāmi no Stokholmas – pa vidu pabijuši arī Grieķijā, Turcijā, Honkongā, Taizemē, Malaizijā, Singapūrā, Japānā, ASV, Norvēģijā, Zviedrijā. «Viens mērķis bija tikt līdz Honkongai, otrs – līdz Austrālijai, ko nesasniedzām, trešais Čīle, ko arī nesasniedzām,» viņi vaļsirdīgi atzīstas. «Mums nācās improvizēt, pielāgoties. Ceļojām ar maziem līdzekļiem. Pārsimts latu katram, lidojumiem – 2,5 tūkstoši latu sponsoru naudas.» Ceļojumā bija trīs lieli pārlidojumi – no Stambulas uz Honkongu, no Tokijas uz Losandželosu, no Ņujorkas uz Stokholmu.

Vēl viens ceļamērķis bijis mērāms nevis ģeogrāfiskajā attālumā, bet augstumā – lēciens ar gumiju no Makao torņa (233 m) Honkongā. 400 dolāri. «Jā, tas varbūt nesasaucās ar ceļojuma ideju par maziem tēriņiem, bet tas bija – lai ievilktu ķeksīti dzīvē, katrs iztērētais cents bija tā vērts, es to zināju jau iepriekš,» saka Kristaps.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu