Obama: Pasaule baidās no ASV maksātnespējas • IR.lv

Obama: Pasaule baidās no ASV maksātnespējas

29
Republikāņi pret demokrātiem. ASV Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners (pa kreisi) un ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

ASV prezidents nelokāmi apņēmies nepieļaut nekādu ideoloģisku piekāpšanos republikāņiem

Pasaules līderi baidās, ka republikāņi “uzspridzinās” ASV ekonomiku, otrdien preses konferencē paziņoja ASV prezidents Baraks Obama, solot neatkāpties no prasības paaugstināt ASV parādsaistību griestus bez priekšnosacījumiem.

“Kongresa locekļi un sevišķi Pārstāvju palātas republikāņi nedrīkst pieprasīt izpirkumu, apmaiņā pret to, ka dara savu darbu. Divi no viņu pamata uzdevumiem ir pieņemt budžetu un pārliecināties, ka Amerika maksā savus rēķinus,” preses konferencē paziņoja Obama. “Izbeigsim šos draudus mūsu ģimenēm un mūsu uzņēmumiem un ķersimies pie darba,” sacīja Obama.

Savukārt ASV Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners tūlīt pēc preses konferences paziņoja, ka “beznosacījumu padošanos” no republikāņiem nav ko gaidīt, ziņo LETA/AFP.

ASV valdība pagājušajā nedēļā bija spiesta apturēt savu iestāžu darbu, jo republikāņi kā priekšnoteikumu jaunā fiskālā gada finansējuma piešķiršanai izvirzījuši prasību apturēt Obamas panāktās veselības aprūpes sistēmas reformu īstenošanu.

Ja pašreizējie ASV parādsaistību griesti 16,7 triljonu dolāru apmērā netiks paaugstināti līdz 17.oktobrim, valsts pirmo reizi tās vēsturē būs spiesta pasludināt parādu maksātnespēju, radot satricinājumu pasaules ekonomikā.

Tuvojoties 17.oktobrim, ASV parādu defolta pasludināšanas iespēja kļūst arvien reālāka, un analītiķi brīdina, ka tai būs katastrofālas sekas.

Arī Obama norādīja, ka maksātnespēja, citējot ekonomistus, būtu “vājprāts, katastrofa, haoss”, bet vienlaikus centās nomierināt investorus, uzsverot, ka “Savienotās Valstis vienmēr ir maksājušas savus rēķinus un darīs to atkal”.

Dodot nelielu cerības staru, Obama otrdien norādīja, ka varētu akceptēt īstermiņa vienošanos, lai paaugstinātu ASV parādsaistību griestus un ļautu ASV iestādēm atsākt darbu normālajā ritmā. Šāds solis atliktu krīzi vēl uz pāris nedēļām.

Tomēr Obama joprojām nelokāmi apņēmies nepieļaut nekādu ideoloģisku piekāpšanos republikāņiem šajā situācijā.

Prezidents norādīja, ka arī pasaules līderi nekad iepriekš nav redzējuši situāciju, kurā “viena partija Kongresā var uzlaist visu lietu gaisā, ja nenotiek pēc viņu prāta” un “tas padara viņus nervozus”.

“Mēs nevaram padarīt izspiešanu (..) par daļu no mūsu demokrātijas. Demokrātija nefunkcionē šādā veidā,” uzsvēra Obama.

Izvirzīs Dženetu Jellenu ASV centrālās bankas vadītāja amatam

Līdztekus cīņai par budžetu ASV prezidents Baraks Obama trešdien izvirzīs Dženetu Jellenu ASV centrālās bankas – Federālās Rezervju sistēmas (FRS) – vadītāja amatam. Apstiprināšanas gadījumā viņa kļūs par pirmo sievieti FRS vadītāja amatā.

67 gadus vecā Jellena ir pašreizējā FRS vadītāja Bena Bernankes vietniece un par galveno pretendenti vadītāja amatam kļuva pēc tam, kad savu kandidatūru atsauca bijušais ASV finanšu ministrs Lerijs Sammerss.

Sammersa lēmums tika saistīts ar iespējamo politisko pretestību viņa iecelšanai FRS vadītāja amatā. Bernankes pilnvaru termiņš beigsies nākamā gada janvārī.

 

Komentāri (29)

janazakovica 09.10.2013. 13.45

tas ir viltigs ASV triks..lai kads kautko pa leto veretu uzpirkt..un vienosanas nepildisanas rezultats kad kadi aSV politiki jau bija piesolijusi israelai karu ar siriju un simtiem miljardu lielus iepirkumus no ierocu razotajiem..nesanaca..nobijaas no krievijas istas reakcijas

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu