Tā nebija kļūda • IR.lv

Tā nebija kļūda

5
Vilnis Edvīns Bresis dzīvo vectēva mājās Jelgavā.
Pauls Raudseps

Pēdējais LPSR valdības vadītājs Vilnis Edvīns Bresis stāsta par savu sadarbību ar Tautas fronti un brīnās, kā Rubiks varēja turpināt ticēt komunismam

Latvijas Tautas frontes un Latvijas Komunistiskās partijas attiecību šķetināšana ir viens no sarežģītākajiem Atmodas laika vēstures uzdevumiem. Dibināta zem Gorbačova perestroikas atbalsta zīmes, LTF strauji pārtapa par kustību nevis PSRS pārbūvei, bet demontāžai. Tomēr līdz pat 4.maijam LTF būtu grūti pastāvēt, ja nonāktu nesamierināmā konfrontācijā ar varas struktūrām.

Vilnis Edvīns Bresis kļuva par Ministru Padomes priekšsēdētāju tajās pašās 1988.gada oktobra dienās, kad dibināja LTF, un palika amatā, līdz viņu 1990.gada maijā nomainīja LTF virzītais Ivars Godmanis. Viņa vārds iegājis vēsturē ar tā sauktajiem «Breša zemniekiem», kuriem valdība ļāva atdalīties no kolhoziem un dibināt individuālas saimniecības. Savukārt LTF vadītāji savās atmiņās viņu piemin ar labu vārdu – Sandra Kalniete raksturo Bresi kā «vienmēr tik atsaucīgo», Dainis Īvāns raksta: «No visas toreizējās nomenklatūras Tautas frontei visciešākie kontakti un lojālākās attiecības bija ar valdības vadītāju. (..) Viņš bija vienīgais republikas formālās varas pārstāvis, kuru varējām sazvanīt un satikt vienmēr, kad tas bija vajadzīgs, kurš parasti izpildīja arī savus iepriekš dotos solījumus.»

Bet – kā šīs attiecības izskatījās no otras puses? Devos to jautāt pašam Bresim, kurš tagad dzīvo Jelgavā, nedaudz nomaļā vietā pie dzelzceļa. Gar viņa sētu, kā pats smiedamies stāsta, savulaik staigājis Kaupēns, kura māte dzīvojusi ceļa galā pie meža. Taču aiz sētas paveras rūpīgi kopts dārzs, verandas sienas rotā daudzu briežu žuburainie ragi (medības visos laikos bijušas cieņā Latvijas augstākajās politiskajās aprindās). Bresis tagad dzīvo sava vectēva mājās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu