Jelgavas tiesas darbinieki draud ar protesta akciju • IR.lv

Jelgavas tiesas darbinieki draud ar protesta akciju

23
Foto: Jānis Saliņš, F64

Tiesnešu palīgi un kancelejas darbinieki uzskata, ka personu datu aizklāšana spriedumos jāveic Tiesu administrācijai

Sešpadsmit Jelgavas tiesas darbinieki šonedēļ nosūtījuši atklātu vēstuli tieslietu ministram Jānim Bordānam (VL-TB/LNNK), sūdzoties par nesamērīgi lielu darba apjomu, ko pamatā veido tiesas nolēmumu anonimizēšana. Turklāt Jelgavas tiesas darbinieki uzskata, ka nolēmumu anonimizēšana vispār ir Tiesu administrācijas (TA) pienākums, kuru tā nepilda, vēsta LETA.

Tiesas darbinieki draud ar protesta akcijām, ja viņu prasības netiks ņemtas vērā.

1.oktobrī parakstītā vēstule, kura nonākusi arī aģentūras LETA rīcībā, ir adresēta ne vien ministram, bet arī TA, Tieslietu padomei un Jelgavas tiesas priekšsēdētājai Līgai Ašmitei. Vēstules autori norāda, ka 1.septembrī stājās spēkā grozījumi likumā “Par tiesu varu”, kas paredz dažādu tiesas nolēmumu publicēšanu, aizsedzot to informācijas daļu, kas atklāj fizisko personu identitāti.

Jelgavas tiesā, pamatojoties uz TA rekomendāciju un tiesas priekšsēdētājas rīkojumu, nolēmumu anonimizēšanu ir uzdots veikt tiesnešu palīgiem, kā arī kancelejas darbiniekiem. Tomēr vēstules autori uzsver, ka tiesu pamatfunkcija ir tiesas spriešana, savukārt, lai veiktu tiesu funkcionālo nodrošinājumu, to saimnieciski un labi organizētu, 2004.gadā tika izveidota TA.

Jelgavas tiesas darbinieki norāda arī uz 2009.gada 10.februārī pieņemtajiem Ministru kabineta Noteikumiem par tiesu informācijas publicēšanu mājaslapā internetā un tiesu nolēmumu apstrādi pirms to izsniegšanas. No šiem noteikumiem izriet, ka nolēmumu anonimizēšana jāveic TA darbiniekiem, jo vēlāk nolēmumi tiek publicēti Latvijas Tiesu portālā, kura darbību savukārt nodrošina TA.

“Tiesnešu palīgu un kancelejas darbinieku amata aprakstā ikdienā veicamie darba pienākumi ir ļoti plaši, kas regulāri ar normatīvo aktu grozījumiem tiek papildināti, līdz ar to tiek palielināta arī darba slodze. [..] Papildus uzliktais pienākums – nolēmumu anonimizēšana – apgrūtinās pamatpienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi, kā rezultātā var notikt procesuālo termiņu pārkāpšana, kas var būt būtisks darba pienākumu pārkāpums,” brīdina Jelgavas tiesas darbinieki.

Vēstules autoru ieskatā, tiesas nolēmumu anonimizēšana ir laikietilpīgāka, nekā TA pārstāvju norādītās divas minūtes vienai nolēmuma lapai, jo jau patlaban, veicot savus pamata pienākumus, pastāvīgi rodas tehniskas problēmas. “Bieži vien, veicot primitīvās darbības – “ielogojoties” programmā vai ievadot TIS [Tiesu informatīvajā sistēmā] procesuālās darbības -, programmas “uzkaras”, līdz ar to parastu darbību veikšana ieilgst,” sūdzas Jelgavas tiesas darbinieki.

Viņi arī uzsver, ka, lai izpildītu visus uzticētos pienākumus, tostarp nolēmumu anonimizēšanu, vajag strādāt virsstundas, taču pagaidām nav skaidrs, vai par tām tiks piemaksāts.

Ņemot vērā minēto, Jelgavas tiesas darbinieki aicina atklātās vēstules saņēmējus līdz 1.novembrim iesniegt konkrētus konstruktīvus risinājumus un priekšlikumus minēto problēmu risināšanai. Tiesas darbinieki gan uzsver, ka ir par jauninājumu ieviešanu un tiesas darba organizācijas uzlabošanu nolūkā atvieglot un modernizēt gan tiesas darbinieku, gan tiesnešu darbu, taču viņi nepiekrīt, ka papildu pienākumi tiek uzlikti tiesas darbiniekiem.

“Gadījumā, ja mūsu vēstule tiks ignorēta un lūgumi netiks izskatīti līdz norādītajam datumam, mēs rīkosim protesta akcijas, tādā veidā izrādot savu nostāju par pārmērīgo darba apjomu un tam neatbilstošo atalgojumu. Protesta akciju gadījumā ir paredzamas negatīvas sekas – var tikt apturēta lietu izskatīšana un pilnīgi tiks paralizēts tiesas darbs, bet tiesu darbinieki nekādā gadījumā nav ieinteresēti, lai šādas sekas iestātos,” vēstulē norāda Jelgavas tiesas darbinieki.

Komentāri (23)

Inese 04.10.2013. 12.34

Kārtējais apliecinājums tam, ka naciķu ministri tieslietu ministra amatā ir totāla katastrofa.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu