Pasīvie un trakie • IR.lv

Pasīvie un trakie

1
Pauls Raudseps

Vissmagāk kļūdās tie, kuriem šķiet, ka nevar izdarīt daudz, tāpēc nedara neko

Slavenais 18.gadsimta britu politiķis un vēl aizvien mūsdienās ietekmīgais domātājs Edmunds Bērks ir teicis, ka vienīgais, kas nepieciešams ļaunuma uzvarai, ir labu cilvēku nekā nedarīšana. Viedi vārdi, pie kuriem nākas atkal atgriezties nedēļā, kad svinam Latvijas Tautas frontes dibināšanas 25.gadadienu – labu cilvēku līdzdalības apoteozi Latvijas jaunāko laiku vēsturē – un vienlaikus vērojam, kā vairākās vecās demokrātijās mērenās saprāta balsis pieklust un aizvien skaļāks kļūst destruktīvs savtīgums un šauri ideoloģisks aklums.

Pasaules ziņas jau ir pāršalkusi vēsts, ka vienīgās superlielvalsts valdība ir nolēmusi aizklapēt sevi ciet. ASV Kongress izrādījās nespējīgs vienoties par lēmumu pagarināt iepriekšējā budžeta darbību, un, pusnakts zvaniem skanot, naktī no pirmdienas uz otrdienu izbeidzās nauda visām «neobligātām» valsts funkcijām. 800 000 valsts darbinieku pēkšņi atradās piespiedu bezalgas atvaļinājumā, bet vēl miljonam lūgšot turpināt strādāt bez atlīdzības. 

Stopkrānu novilkuši Pārstāvju palātas labējā spārna republikāņi, tā sauktie «tējas dzērāji», aiz naida pret Demokrātiskās partijas prezidentu Baraku Obamu. Sevišķu republikāņu pretestību izsauc Obamas veselības sistēmas reforma, kuras mērķis ir nodrošināt, lai visiem ASV iedzīvotājiem būtu pieejama veselības apdrošināšana. Republikāņu vairākums Pārstāvju palātā ir atteicies apstiprināt jebkuru budžeta pagarinājumu, kurš vienlaikus neatliek reformas spēkā stāšanās datumu. Demokrātu vairākums Senātā atsakās pakļauties šim spiedienam, Obama draud ar veto, un rezultātā budžeta vienkārši nav.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu