Jāni Pāvilu II un Jāni XXIII svēto kārtā iecels nākamgad • IR.lv

Jāni Pāvilu II un Jāni XXIII svēto kārtā iecels nākamgad

25
Jāņa Pāvila II statuja viņa dzimtās Polijas pilsētā Čenstokovā. Foto: EPA/LETA

Kopīgā svinīgā ceremonija notiks 2014.gada 27.aprīlī

Mūžībā aizgājušie pāvesti Jānis Pāvils II un Jānis XXIII tiks iecelti svēto kārtā 2014.gada 27.aprīlī kopīgā ceremonijā, pirmdien paziņojis Vatikāns.

Jānis Pāvils II un Jānis XXIII ir divi no mūsdienu katolicisma ietekmīgākajām figūrām, un viņu vienlaicīga iecelšana svēto kārtā tiek vērtēta kā mēģinājums samierināt konservatīvos un liberālos spēkus katoļu baznīcā, vēsta LETA/AFP.

“Jānis XXIII visumā ir varonis baznīcas progresīvajā spārnā, bet Jānis Pāvils II tiek godāts katoļu konservatīvo vidū,” raksta izdevuma “National Catholic Reporter” Vatikāna korespondents Džons Allens.

Viņš norādīja, ka abu pāvestu vienlaicīga kanonizācija var tikt iztulkota kā “paziņojums, ka jebkurš mēģinājums nostādīt viņus vienu pret otru ir nedabisks un ka tas, kas viņiem bija kopīgs, ir daudz pamatīgāks, nekā jebkuras saskatītās domstarpības”.

Katoļu baznīcā, lai personu ieceltu svēto kārtā, nepieciešami divi “apstiprināti” brīnumi. Viens brīnums nepieciešams, lai apstiprinātu personas beatifikāciju jeb pasludināšanu par svētīgu, bet iecelšanai svēto kārtā nepieciešami divi brīnumi.

Tomēr pāvests Francisks apstiprinājis Jāņa XXIII iecelšanu svēto kārtā, pamatojoties tikai uz vienu brīnumu, domājams, tāpēc, ka to prasīja Otrā Vatikāna koncila dalībnieki.

Jānis XXIII, kas katoļu baznīcas galvas amatu ieņēma no 1958. līdz 1963.gadam, vēsturē iegāja, sasaucot Otro Vatikāna koncilu, kurš noslēdzās 1965.gadā, izsludinot vairumu reformu, arī atļaujot dievkalpojumus noturēt draudzes dzimtajā valodā, nevis latīņu, kā arī aicinot uz dialogu ar citām reliģijām.

Daudzi pāvestā Franciskā saskata līdzību ar Jāni XXIII, norādot uz abiem piemītošajiem līdzīgajiem uzskatiem, vienkāršību, atklātumu un humora izjūtu.

Nelaiķis Jānis Pāvils II par svētīgu tika pasludināts 2011.gada 1.maijā. Pirmais brīnums, kas tiek piedēvēts viņam, ir franču mūķenes Marī Simonas-Pjēras dziedināšana. Viņa brīnumainā kārtā ir atlabusi no Pārkinsona slimības.

Otrais brīnums noticis tajā pašā dienā, kad Jānis Pāvils II tika pasludināts par svētīgu, proti, 2011.gada 1.maijā. Šis brīnums ir kādas Kostarikas sievietes neparastā izdziedēšanās pēc smadzeņu traumas. Tā notikusi pēc tam, kad cietušās sievietes ģimene sākusi lūgties Jāņa Pāvila II piemiņai.

Lai katoļu baznīca dziedināšanu atzītu par brīnumu, tai ir jābūt tūlītējai, neatgriezeniskai un tai nedrīkst būt zinātniska izskaidrojuma. To, ka noticis brīnums, var apstiprināt vienīgi Svēto kanonizācijas kongregācija.

 

Komentāri (25)

Inese 30.09.2013. 14.57

Vojtila bija foršs, harizmātisks onka. Kopā ar japāņiem patika uzdziedāt:

http://www.youtube.com/watch?v=KajTXhPUqCM

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 30.09.2013. 18.58

katolu viltus svwetie..

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu