NEPLP vēlas tiesības lemt par medija īpašnieka maiņas darījumiem • IR.lv

NEPLP vēlas tiesības lemt par medija īpašnieka maiņas darījumiem

9
NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants. Foto: Edijs Pālens, LETA

Padome Saeimā iesniegusi grozījumus, kas paredz NEPLP tiesības apstiprināt darījumu atbilstoši Latvijas nacionālajām interesēm

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) vēlas iegūt tiesības lemt par darījumu apstiprināšanu elektronisko mediju īpašnieku maiņas gadījumos, informē NEPLP.

Padome iesniegusi Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL) un citos normatīvajos aktos, kas paredz elektroniskā plašsaziņas līdzekļa reģistrācijas vai īpašnieku maiņas gadījumā piešķirt NEPLP tiesības apstiprināt darījumu atbilstoši Latvijas nacionālajām interesēm. Grozījumi sagatavoti, ņemot vērā lielo nozīmi, kāda ir elektronisko plašsaziņas līdzekļu īpašniekiem Latvijas nacionālās mediju vides veidošanā.

“Caurspīdīguma ieviešana attiecībā uz mediju īpašniekiem, kā arī mediju koncentrācijas ierobežošana ir pasaulē atzīti mediju brīvības un daudzveidības nodrošināšanas instrumenti. Mediju īpašnieku kontrole nenozīmē tikai tiesības saņemt informāciju par medija īpašnieku, bet arī noteiktus ierobežojumus attiecībā uz apraides atļauju saņemšanu. Ierobežojumi nepieciešami, lai mediju starpā tiktu nodrošināta konkurence, medija paustais viedoklis būtu neatkarīgs, to informācijas avoti būtu dažādi, kā arī tas viss kopumā nodrošinātu mediju daudzveidību,” norāda NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Pašlaik spēkā esošie normatīvi neparedz kādas noteiktas NEPLP tiesības mediju apvienošanās gadījumā. Tirgus dalībnieku, tajā skaitā mediju, apvienošanās atļaušana vai aizliegšana ir atstāta Konkurences padomes ekskluzīvā kompetencē. Neskatoties uz to, ka mediju daudzveidības izvērtējums ir atšķirīgs no apvienošanās ietekmes uz konkurenci izvērtējuma, pašlaik spēkā esošie normatīvie akti neparedz ne Konkurences padomes, ne NEPLP, ne arī kādas citas institūcijas pienākumu izvērtēt mediju apvienošanās ietekmi uz mediju daudzveidību.

Tiesiskā regulējuma mērķis esot noteikt padomei tiesības iegūt informāciju par elektronisko plašsaziņas līdzekļu patiesā labuma guvējiem reģistrācijas un īpašnieku maiņas, tajā skaitā – apvienošanās gadījumā, kā arī NEPLP tiesības apstiprināt darījumu, izvērtējot darījuma un īpašnieku sastāva atbilstību elektronisko plašsaziņas līdzekļu nacionālajai attīstības stratēģijai, tostarp mediju daudzveidības veicināšanai.

Tiesiskais regulējums paredz arī atbildības piemērošanu elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim par informācijas nesniegšanu vai nepatiesas informācijas sniegšanu.

 

Komentāri (9)

Inese 27.09.2013. 12.55

NEPLP pārvēršas par Patiesības ministriju ;)

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu