"Winergy" parādā "Norvik bankai" aptuveni 16,5 miljonus eiro • IR.lv

“Winergy” parādā “Norvik bankai” aptuveni 16,5 miljonus eiro

10
Vēja parks. Foto: AFP/LETA

“Winergy” Ventspils novada Popes un Tārgales pagastā ierīkoja Latvijā jaudīgāko vēja elektroenerģijas parku

Igaunijas uzņēmumam “Wind One”, kura vārds saistīts ar informācijas noplūdi no Valsts kancelejas, piederošā vēja parka pārvaldītāja SIA “Winergy” kopējā neatmaksātā aizdevumu pamatsumma ir aptuveni 16,5 miljoni eiro (11,6 miljoni latu), biznesa portālam “Nozare.lv” skaidroja “Winergy”.

“Winergy” un a/s “Norvik Banka” attiecības balstās uz trim aizdevuma līgumiem. Viens līgums ir par kapitāldaļu iegādi trīs uzņēmumos, kas šobrīd attiecīgi ir “Winergy” meitasuzņēmumi. Kapitāldaļu pārdevējs bija pašas bankas meitassabiedrība, līdz ar to saņemtie kredīta līdzekļi caur a/s “Norvik Banka” kontiem tika tajā pašā dienā novirzīti daļu pārdevējam jeb bankas meitassabiedrībai AS “Norvik Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība”.

Otrs līgums ir elektrības jeb transformatoru apakšstacijas būvniecības saistību pārjaunojums. Atbilstoši šim līgumam “Winergy” apņēmās pārņemt jau pastāvošās SIA “KER – Klimata un enerģijas risinājumi” saistības pret banku.

Trešā ir kredītlīnija “Winergy” apgrozāmo līdzekļu palielināšanai apmēram 434 000 eiro (305 000 latu) apmērā, kas tika izlietoti servisa centra būvniecībai un atlikušajiem nelielajiem darbiem saskaņā ar līgumiem un rēķiniem un tikai pēc attiecīgā bankas akcepta saņemšanas, skaidro “Winergy”.

Par minēto aizdevuma līgumu izpildes nodrošinājumu kalpojusi komercķīla uz visu “Winergy” un meitassabiedrību mantu, kā arī hipotēkas uz vairākiem SIA “Winergy” piederošiem nekustamajiem īpašumiem, komercķīla uz meitassabiedrību kapitāldaļām un komercķīla uz daļu no “Winergy” kapitāldaļām.

Kā norāda uzņēmums, līdz brīdim, kad banka pirms termiņa pārtraukusi kredīta līgumus, “Winergy” godprātīgi pildīja savas līgumsaistības un sedza ikmēneša pamatsummas un procentu maksājumus līgumos paredzētajā apmērā.

“Winergy” neatzīst minēto kredītu līgumu pārtraukšanu pirms termiņa par tiesisku, par ko ir sagatavota arī attiecīga prasība tiesā.

“Winergy” apliecina gatavību atdot visus saņemtos kredītlīdzekļus no a/s “Norvik banka”, tos refinansējot. Taču, pēc uzņēmuma apgalvotā, tieši bankas pašas rīcības rezultātā dažas dienas pēc kredīta pirmstermiņa atmaksas pieprasījuma uzņēmuma konti tika bloķēti, kā arī tika uzlikti aresti visai pārejai uzņēmuma mantai, liedzot jebkādas pārkreditēšanās iespējas un jautājuma risināšanu saprātīgā ceļā.

Dažas dienas pēc bankas paziņojuma par kredīta līgumu pirmstermiņa izbeigšanu šā gada maija otrajā pusē “Winergy” manta tika arestēta.

Gan “Winergy”, gan tās māteskompānija “Wind One” ir iesniegusi vairākas sūdzības, arī procesa virzītājam, uzraugošajam prokuroram un citām struktūrām par nepamatotu aresta uzlikšanu. Proaktīvi tikusi sniegta informācija procesa virzītājam, iesniedzot visus “Winergy” noslēgtos līgumus ar visiem piegādātājiem un partneriem, lai pēc iespējas ātrāk novērstu jebkādas iespējamās šaubas.

Taču pēc vairāku mēnešu pūliņiem uzņēmuma lielākais akcionārs “Wind One” nolēmis iet starptautiskās tiesvedības ceļu par investīciju aizsardzības pārkāpumiem un zaudējumu piedziņu.

Kā norāda “Winergy”, tās māteskompānijas “Wind One” gala īpašnieks ir “Polaris invest”, kura īpašnieks esot Igaunijā pazīstams uzņēmējs Indreks Kuivaliks. “Wind One” Latvijā pieder SIA “Winergy” grupa – māteskompānija un trīs meitasuzņēmumi.

“Polaris Invest” ir Kuivalika personīgo investīciju pārvaldītājs. Kuivaliks ir viens no diviem Igaunijas lielākās kabeļtelevīzijas un telekomunikāciju kompānijas “Starman” dibinātājiem. “Polaris Invest” ir “Starman” mazākuma akcionārs.

Uzņēmumam ir arī “start-up” stadijas investīciju struktūra “Spring Capital”, kas veic investīcijas perspektīvos uzņēmumos Baltijā un Skandināvijā. Investīciju pārskats ir arī publiski pieejams. Tāpat “Polaris Invest” veicis ieguldījumus daudzos nekustamo īpašumu projektos, vairums no kuriem ir apvienoti zem “Spring Real Estate” zīmola.

Investīcijās ieskaitāmi gan projekti attīstības stadijā, gan arī dzīvojamo un industriālo platību projekti, kā arī minētās investīcijas elektroenerģijas ražošanas projektā Latvijā.

Kā ziņots, Valsts kanceleja iesniegusi ģenerālprokuroram un iekšlietu ministram dokumentu par potenciālu starptautisku tiesvedību Igaunijas uzņēmuma “Wind One” investīciju aizsardzības lietā, vēstīja portāls “pietiek.com”. Valsts kancelejas ziņojumā aprakstīta situācija, “kas rada pamatotas bažas, ka pret Latvijas Republiku tuvākajā laikā var tikt sākta starptautiska tiesvedība vairāku desmitu miljonu latu apmērā par reiderismu attiecībā uz Igaunijas Republikā reģistrētam uzņēmumam “Wind One” piederošu Latvijas Republikā reģistrētu uzņēmumu grupu (koncernu) SIA “Winergy” (saistītie meitasuzņēmumi – SIA “Njord”, SIA “Stribog”, SIA “Venti”)”.

Pēc Valsts kancelejas pārstāvju domām, starptautiskā šķīrējtiesa “varētu atzīt, ka Latvijas Republika tiesībaizsardzības iestāžu personā ir pieļāvusi “Wind One” atjaunojamo energoresursu biznesa Latvijā ekspropriāciju”.

Ziņojumā aprakstīts, kā “Norvik banka” centusies iespējami ātrāk pārņemt savā valdījumā “Winergy” koncerna mantu, kas ieķīlāta bankā, savukārt par šīs mantas pārvaldnieku iecēlusi SIA “Jaunpagasts plus” īpašnieku Donātu Vaitaiti, kura uzņēmumam “Norvik bankā” reģistrēta apjomīga komercķīla.

Tikmēr “Norvik bankas” sabiedrisko attiecību speciāliste Valda Ķipāne norādīja, ka diemžēl jāsaskaras ar situācijām, kad negodprātīgi aizņēmēji nevēlas atdot paņemtos kredītus. Tā kā bankas ir nodrošinātie kreditori, savu ieguldījumu un noguldītāju interesēs pārņemam slikto kreditoru ieķīlātos īpašumus. Ir gadījumi, kad pret finanšu iestādēm tiek izmantotas “kreditoru uzmešanas shēmas”, kuras ar apšaubāmām metodēm organizē parādnieki.

Banka gan nevēlas komentēt atsevišķus gadījumus, jo nekomentē klientu biznesu, kamēr publiski netiek iesaistīts tās zīmols. Ķipāne atzīmēja, ka “Norvik banka” patlaban izmanto visus likumā paredzētos līdzekļus, lai aizsargātu savas un savu noguldītāju ekonomiskās un tiesiskās intereses attiecībās ar negodīgajiem parādniekiem. Saistībā ar šiem parādniekiem ir ierosināti vairāki kriminālprocesi un notiek apstākļu izmeklēšana.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse apstiprināja, ka pašlaik Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) lietvedībā atrodas divi kriminālprocesi, kuri sākti pēc “Norvik bankas” iesniegumiem.

Pirmais kriminālprocess sākts šā gada aprīlī par iespējamām krāpnieciskām darbībām lielā apmērā, kuras saistītas ar kredītu izsniegšanu vairākiem uzņēmumiem. Otrs kriminālprocess šogad augustā sākts Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē par viena iesaistītā uzņēmuma iespējamām krāpnieciskām darbībām tiesiskās aizsardzības procesa gaitā. Minētais process šogad septembrī ENAP tika saņemts izmeklēšanas turpināšanai no Ģenerālprokuratūras, norādīja Virse.

Abos kriminālprocesos nevienai personai pašlaik nav piemērots aizdomās turamā vai personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, “Winergy” Ventspils novada Popes un Tārgales pagastā ierīkoja Latvijā jaudīgāko vēja elektroenerģijas parku. Tajā uzstādīti jaunās paaudzes “Siemens” ģeneratori, kas patlaban ir jaudīgākie un modernākie Latvijā, katrs ar 2,3 megavatu (MW) jaudu, 90 metru torņa augstumu, ar 101 metra rotora diametru, 50 metru spārna garumu.

Parka kopējais saražotais elektroenerģijas daudzums gada laikā var pārsniegt 60 000 megavatstundu (MWh) jeb 60 miljonus kilovatstundu. “Winergy” dibināts 2008.gadā, bet vēja parka projekta attīstīšanu tas sāka 2009.gadā.

 

Komentāri (10)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu