Unikālie mēs • IR.lv

Unikālie mēs

4
Nellija Ločmele

 

Latvija ir unikāla – sirds dziļumos vienmēr esam paši nojautuši, taču nu pat Starptautiskā Valūtas fonda ļaudis to atzīst ar mazliet kautrīgu mulsumu (jo eksaktiem prātiem šāda atziņa var izklausīties pēc padošanās vai kļūdas). Un tomēr tā secinājuši SVF ekonomikas guru, nule publiskotā ziņojumā meklējot atbildi uz jautājumu, kas nodarbina ekonomistus abpus okeānam – vai Latvijas pieredze, pārvarot krīzi, ir veiksmes stāsts?

Atbilde nav vienā vārdā fomulējama, citādi par to nelauztu tik daudz šķēpu, taču SVF eksperti drīzāk sliecas par labu optimismam, gan brīdinot, ka veiksmes faktoru kombinācija nav droši atkārtojama citur.

Viens no iemesliem, kas netiek skaidri tā nosaukts, bet ir labi noprotams – cilvēki Latvijā spēj neparasti ātri pielāgoties apstākļiem, un viņu pacietības slieksnis ir augstāks nekā daudzviet. Sausā faktu valodā ekonomisti pasaka to, ko zinām no pieredzes – krīzi Latvijā lielā mērā izraisīja (vai vismaz padziļināja) tuvredzīga un arī savtīga politika, bet tās rūgto cenu samaksāja tūkstošiem cilvēku, kas «izglāba valsti», dodoties peļņā uz ārzemēm, tepat Latvijā strādājot cītīgāk un radot eksportspējīgus produktus, vai arī samierinoties ar algu samazināšanu vai to izmaksu aploksnēs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu