Mūsu «izrakteņi» • IR.lv

Mūsu «izrakteņi»

6
‘Laura’
Ieva Puķe

Sešām Priekuļos izaugušām jaunās ražas kartupeļu šķirnēm labāko pielietojumu meklē restorāna Ostas skati šefpavārs Ingmārs Ladigs

Ja kartupeļu ēšana būtu olimpiskā disciplīna, mēs būtu tuvu godalgotajam trijniekam – 8.vietā starp pasaules valstīm, kur tikpat lielā cieņā ir kartupeļi. Viens Latvijas iedzīvotājs gadā vidēji apēd vairāk nekā pats sver – ap 114 kilogramiem kartupeļu, stāsta lauksaimniecības zinātņu doktore Ilze Skrabule. Salīdzinājumam – Baltkrievijā, kas ir pasaules čempione šajā nepasludinātajā sacensībā, viens cilvēks spēj nolocīt 181 kilogramu.

Sociāli ekonomiskie apstākļi, klimats un ēšanas tradīcijas – tā tiek pamatota gardo bumbuļu popularitāte mūsu reģionā. No Dienvidamerikas ienākušo pārtikas resursu sākām plašāk audzēt tikai 19.gadsimtā. Kartupeļu selekcionāre Skrabule saka: palīdzēja kari. Labības laukos pēc svešu armiju plosīšanās saglābt nevarēja neko, savukārt, pārkašņājot kartupeļu tīrumus, zemniekiem vienmēr atradās kaut kas, ko likt vēderā. Simtgadīgas, vēsturiskas «muižas laika» kartupeļu šķirnes gan «apgrauzis» laika zobs, tās tagad pa druskai pavīd tikai privātos lauciņos – grāpīši jeb veclaiku zilie ar viegli lillā mizu un baltu mīkstumu, agrie rožu jeb jānīši ar rozā mizu un gaišu vidu… Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts, kur strādā Ilze Skrabule, 100 gadus ir veltījis jaunu šķirņu veidošanai. Ne tikai lai apmierinātu sezonālo pieprasījumu (agri, vidēji un vēli) un garšas kaprīzes (latviešiem vislabāk patīkot dzelteni un miltaini), bet vēl vairāk – lai apmuļķotu dažādus kaitēkļus, kam arī šī ēdmaņa garšo.

‘Laura’

Vācijā izveidota šķirne ar sārtu mizu un dzeltenu mīkstumu. Latvijā ievesta 90.gados, tagad visai izplatīta. Vidēji agri, pret nematodi (40.gadu beigās Latvijā ieceļojuši kartupeļu kaitēkļi) izturīgi kartupeļi ar specifisku garšas nokrāsu. Singrās struktūras dēļ ideāli rasolam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu