No apcietinājuma atbrīvo irāņu politieslodzītos • IR.lv

No apcietinājuma atbrīvo irāņu politieslodzītos

27
Irānas disidente Nasrīna Sotudeha (otrā no labās) pēc atbrīvošanas kopā ar vīru, dēlu un meitu. Foto: AFP/LETA

Novērotāji to skaidro ar gaidāmo vizīti ASV

No apcietinājuma atbrīvota irāņu cilvēktiesību aizstāve un Saharova balvas laureāte Nasrina Sotudeha, kura ieslodzījumā atradās kopš 2010.gada, vēsta ziņu aģentūra ISNA/LETA. Kopumā Irānā atbrīvotas astoņas sievietes un trīs vīrieši, kuri bija notiesāti par politisku darbību.

No apcietinājuma atbrīvotie tika aizturēti nemieros pēc 2009.gada Irānas prezidenta vēlēšanām. Sotudehai bija piespriests 11 gadu cietumsods par politieslodzīto aizstāvību un palīdzību Nobela Miera prēmijas laureātes Širinas Ebadi cilvēktiesību aizstāvības darbā. Oficiāli aktīvistei bija izvirzītas apsūdzības par “sazvērestību pret valsts drošību”.

2012.gada oktobrī Sotudeha 49 dienas ievēroja badastreiku, protestējot pret apstākļiem cietumā un ierobežojumiem tikties ar ģimenes locekļiem. Pērn Sotudehai tika piešķirta Eiropas Parlamenta Saharova balva.

Politikas analītiķi Irānas disidentu atbrīvošanu skaidro ar prezidenta Hasana Rohani priekšvēlēšanu solījumiem viņus atbrīvot un sākto kursu uz iekšpolitikas un ārpolitikas atklātumu šajā islāma republikā. Tāpat komentētāji atgādina, ka nākamnedēļ Rohani dosies vizītē uz ASV un uzstāsies ANO Ģenerālajā asamblejā, ziņo aģentūra AP.

 

Komentāri (27)

Eleonora Maisaka 19.09.2013. 17.28

ИРАН. Рафидиты приготовили к виселице 4 мусульман. Их казнят на этой неделе
http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2013/09/19/100657.shtml

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu