Mērija Popinsa ir klāt! • IR.lv

Mērija Popinsa ir klāt!

4
Solvita Montvida, bijusī bērnudārza audzinātāja, īrē dzīvokli, kas izveidots kā mazs rotaļu centrs. Tajā viņa pieskata piecus bērnus. «Valsts pabalsts ir labs atspaids ģimenei,» saka Solvita, uzsverot, ka vecākiem būs jāmaksā tikai nedaudz vairāk nekā pašvaldības bērnudārzā.
Gunita Nagle

Aukļu reģistrs un 100 latu mēnesī katram bērnudārzā netikušam bērnam – tā valsts cer atvieglot vecāku atgriešanos darbā un izvilkt aukles no ēnu ekonomikas

Kur likt bērnu? Tādu jautājumu sev spiesti uzdot tūkstošiem vecāku, kuru atvasēm nav vietas pašvaldības bērnudārzā. Līdz šim vecākiem bija divi ceļi: vai nu uz privāto bērnudārzu, vai pašu spēkiem jāmeklē auklīte, kura parasti tika algota neoficiāli.

Tagad valsts piedāvā trešo risinājumu – aukļu reģistru, kurā iekļautās auklītes varēs saņemt pabalstu par katra bērna pieskatīšanu, kuram nav atradusies vieta pašvaldības dārziņā. Taču vēl turpinās diskusijas, kas šo pabalstu galu galā maksās – valsts vai pašvaldības.

Nekādu multeņu un snikeru

«Maza istabiņa, kurā ir 13 bērni vecumā no viena līdz septiņiem gadiem, auklīte visus nosēdinājusi pie televizora skatīties multenes un ēst snikerus. Tā ir realitāte, ko esam redzējuši,» pašreizējo neformālo auklīšu sistēmu raksturo Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) pārstāvis Ivans Jānis Mihailovs. Viņš ir viens no cilvēkiem, kam uzticēta jaunā auklīšu reģistra izveide un kurš tic, ka tas mainīs situāciju, jo reģistrā iekļautos kontrolēs gan Valsts bērnu tiesību aizsardzības centrs, gan Pārtikas un veterinārais dienests.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu