Otrās kārtas nebūs • IR.lv

Otrās kārtas nebūs

28
Opozīcijas pārstāvja Alekseja Navaļnija atbalstītāji mītiņā Bolotnajas laukumā. Foto: ITAR-TASS/LETA
Askolds Rodins

Pēc apšaubāmas uzvaras Maskavas mērs saglabā vietu

Viss palēnām pierimst. Maskavas mēra tiešās vēlēšanas nevarēja palikt nepamanītas jau tāpēc vien, ka tādi zili brīnumi Krievijas galvaspilsētā nav manīti jau savus desmit gadus. Otrkārt, un tas ir galvenais, šajā cīņā par mēra amatu bija vērojama reāla politiskā konkurence. Pēdējā nedēļā pirms vēlēšanām tapa skaidrs, ka iespējama vēlēšanu otrā kārta.

Maskavas mēra p.i. Sergejs Sobjaņins pasludināts par uzvarētāju ar 51,3% saņemto balsu. No vēlēšanu otrās kārtas maskaviešus šķīra tikai 1,37% balsu. Piebildīsim, ka Sobjaņins ir “Vienotās Krievijas”, kuru partija taktisku apsvērumu dēļ nevirzīja mēra amatā, pārstāvis. Viņš pieteicās it kā “no malas”.

Opozicionārās Krievijas Republikāņu partijas (PARNAS) izvirzītais Aleksejs Navaļnijs saņēma 27,2%, un tas konkrētajā situācijā ir spožs rezultāts, ņemot vērā, ka vēl pirms mēneša viņam prognozēja 6-9%. Navaļnijs pieprasījis balsu pāskaitīšanu vairākos iecirkņos, un pamats to darīt ir, taču Maskavas vēlēšanu komisija negrasās izskatīt ar vēlēšanām saistītās sūdzības. Tas pateikts pavisam nepārprotami. Pārāk smagi Sobjaņinam nākuši viņa uzvaras procenti.

Navaļnija atbalstītāji slavenajā Bolotnajas laukumā sarīkoja protesta mītiņu, prasot vēlēšanu otro kārtu, taču mītiņš bija interesants ne tik daudz ar tematiku, cik ar apmeklētāju skaitu: pieteikto divarpus tūkstošu mītiņotāju vietā sapulcējās, pēc dažādām aplēsēm, no astoņiem līdz 20 tūkstošiem neapmierināto.

Maskavā vēlēšanās piedalījās aptuveni 32% balsstiesīgo iedzīvotāju, un tas nav nekāds augstais rādītājs. Maskaviešu politiskajai pasivitātei ir vairāki skaidrojumi. Sava loma ir ražas laikam mazdārziņos, sava zināmai nolemtībai, sak, mana balss jau neko neizšķirs. Interesanti, ka šoreiz vēlēšanu dienā mobilizējās uz demokrātiskām pārmaiņām orientēti cilvēki, kas citkārt nesteidzās “izpildīt pilsoņa pienākumu” vai vispār atturējās to darīt. Šoreiz bija, par ko balsot.

Ļaujot Navaļnijam piedalīties Maskavas mēra vēlēšanās (varēja arī neļaut, teiksim, paturot cietumā līdz apelācijas instances spriedumam), Kremlis, rēķinoties ar pārliecinošu Sobjaņina uzvaru, gribēja akcentēt atkalievēlētā mēra neapstrīdami leģitīmo statusu. Šis mērķis faktiski nav sasniegts.

Nozīmīgas vēlēšanas Krievijā gaidāmas tikai pēc vairākiem gadiem. 

Pēc četriem vēlēs jaunu Valsts domi, pēc pieciem – prezidentu. Bet līdz šiem notikumiem Krievijai iespējami divi attīstības virzieni (iespējami vēl vismaz divi, taču tos labāk nepiesaukt) – pašreizējā režīma konservācija vai tālāka “skrūvju pievilkšana”.

Labs katalizators būs par Maskavas mēru nekļuvušais Aleksejs Navaļnijs, pareizāk, viņa tālākais liktenis. Jāatceras, ka nav stājies spēkā, bet nav arī atcelts cietumsods, kuru Navaļnijam Kirovā piesprieda pirmās instances tiesa. Ko teiks apelācijas tiesa, nāks zināms, domājams, jau vistuvākajā laikā. Pat ja Navaļnijam nebūs jāparceļas uz dzīvi ieslodzījuma vietā, bet sods būs tikai nosacīts, tas nozīmēs viņa izslēgšanu no politikas, kurā viņš tikai tagad sācis iesaistīties pa īstam. Viņu pazīst lielajās pilsētās, provincē viņš ir svešinieks. Pagaidām. Maskavas mēra vēlēšanas viņam bija laba politiskā skola.

Bet Kremļa atbilde vēl gaidāma. Domājams, tā nāks itin drīz.

 

Komentāri (28)

oktaavs 10.09.2013. 18.48

Navaļviju neiesēdināja un atbrīvoja lai radītu demokrātijas iespaidu Krievijā. Vara neko nezaudēja, jo gala rezultāts jau tāpat bija zināms. Maskava nav tikai centrs, bet arī piepilsēta.
Kapēc vajadzēja šmaukties ar Putina vēlēšanām – līdz šim nav skaidrs. Skandāla vairāk nekā labuma. Bet Krieviju jau ar prasta eiropieša prātu nesaprast..
Ja kāds domā, ka krievu tauta naktis neguļ un sapņo par demokrātiju, tad tas smagi kļūdās vai apzināti melo.Nevajag viņiem Eiropas demokrātiju.Te, kam vajag ir ļoti lielā mazākumā. Galvenais lai rietumnieki baidās un cars var visus uz poda pasūtīt..
Tieši tapēc labāk ir iesaldēt Putinu līdz pašai nāvei, jo nākamais krievu tautas vēlētais prezidents var būt vēl smagāks gadījums. Demokrāts tas noteikti nebūs, bet drīzāk gan Dučes, Ādolfa un Staļina toksisks maisījums par iepriecinājumu visai pasaulei un vēl ar kodolieročiem azotē
Un galvenais – krievi apnikušo varu maina nevis vēlēšanu, bet revolūciju ceļā. Ko nenovēlu ne viņiem, ne visiem pārējiem, jo rezultāts ir bijis un paredzams..

+8
-1
Atbildēt

0

kristrun 10.09.2013. 18.43

Kur es varētu palasīties par Navaļnija kunga simpātijām pret Latvijas valsti un, ar kādiem instrumentiem Maskavas mērs ietekmē Krievijas ārpolitiku?

+8
-3
Atbildēt

10

    Eleonora Maisaka > kristrun 11.09.2013. 10.58

    agrunte
    Man Navaļņijs ir simpātisks. Liekas taisnīgs, izglītots un gudrs. Īsts nacists, pilnīgi atšķirīgs no šovinistiem: rogoziniem, kurviņjaniem, prahanoviem, ševčenkām, djukoviem, ļeontjeviem un citiem krievu fašistiskiem izdzimteņiem, kuru eksistences jēga ir truls zvērisks naids pret visu dzīvo uz planētas. Par tādu Navaļņiju kādas civilizētas tautas līderi varētu tikai priecāties. Tieši šī iemesla dēļ, pasarg dievs, ka vara Krievijā nonāktu viņa rokās. Viņš nelauztu savu tautu pār celi, kā to izdarīja Staļins un nemočītu atejā kā Puķins, bet spētu konsolidēt un mobilizēt. Palīdzētu tiem, kas grib, pārliecinātu tos, kas ne visai un visbargākām metodēm vērstos pret tiem, kuri nevēlas strādāt. Samazinot zagšanu, kapitāla un smadzeņu aizplūšanu, Krievija izmantojot triljonus, ko dod izejvielu eksports, varētu bijušo varenību atjaunot kādos desmit gados un tas jau būtu ārkārtīgi bīstami, un ne tikai tās kaimiņiem.
    Pragmātisms par nodzērušos un nonarkojušos, fiziski un morāli degradētu selekciju(krieviem) un pragmātisms par Puķinu un lai viņam pietiek laika un spēka novadīt Krieviju līdz ellei!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > kristrun 10.09.2013. 20.48

    Īss kopsavilkums: Navaļnijs ir Lukašenko kopija, pluss vēl krievu šovinisms.
    ———————–
    Precīzi. Viņš ir tāds pats cīnītājs par cilvēktiesībām, kā Latvijā sabraukušo krievu kolonistu, kuri nu kļuvuši par aizstāvāmu “minoritāti”, cilvēktiesību “aktīvisti”…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > kristrun 10.09.2013. 21.46

    Autori, kura raksta zem susel2, laikam sauc Jelizaveta Pokrovskaja.
    Šeit ir viens no rakstijem no susel2 bloga, parakstīts ar īsto vārdu:
    http://www.kasparov.ru/material.php?id=521E31E25E6C1

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > kristrun 10.09.2013. 21.57

    Nu Putins, protams, ir labāks, jo cita reāla izvēle jau nebija.
    Un šis te preses izdevums, protams, ir tikpat neangažēts, kā Radzihovskis un Darenko.
    Visi, kas kaut cik orientējas Krievijā, zina, ka tas ar visām iekšām pieder Kremlim.
    Tu man atgādini Borovoju, vai Novodvorsku, vai tos, kuri kritizē jebko, kas neatbilst viņu prikštatiem par ideālu politiķi, un uzskata sevi par “inteliģenci”, bet, nespēj atšķirt būtisko no nebūtiskā, Kremļa propagandu no ojektīva vērtējuma, un atteikties no savas dogmātiskās domāšanas.
    Man, saprotams, nav nekas pret Novodvorsku, bet, jādzīvo reālā pasulē, politika nav sapņotājiem, kuri dzīvo pa mākoņiem, guļ uz dīvāna, un gaida savu “ideālo” kandidātu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > kristrun 10.09.2013. 22.31

    Vienīgais, kas mani mulsina, ir sektant, kas sevi pasludina par “liberālo inteliģenci”, un kuriem nepatīk nekas, izņemot savu attēlu spogulī.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > kristrun 10.09.2013. 21.15

    Vēl viens raksts par Navaļnija lomu:
    http://grani.ru/blogs/free/entries/218460.html

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > kristrun 10.09.2013. 20.30

    Vislabākie raksti par Navaļniju manuprāt ir šeit:
    http://susel2.livejournal.com/
    Es ieteiktu lasīt visus pēc kārtas, autore ir inteliģents cilvēks un sakarīgi raksta. Sevišķi iesaku palasīt šo autori Dzerim.
    Īss kopsavilkums: Navaļnijs ir Lukašenko kopija, pluss vēl krievu šovinisms. Izdomāts Kremlī kā iespējamais Putina pēctecis, esošās sistēmas saglabāšanai, vēlēšanu leģitimēšanai un opozīcijas dezorganizēšanai. Rakstos ir daudz linku uz citiem avotiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > kristrun 10.09.2013. 22.21

    Jā, Putins ir ideāls Krievijas prezidents, viņš konsekventi gremdē Krieviju un tajā pat laikā māk turēties pie varas ilgstoši, lai Krievijai atliktu pēc iespējas mazāk izredžu atkopties.
    Vai tevi nemulsina, Dzeri, ka esi nonācis vienā kompānijā ar Super Eye?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > kristrun 10.09.2013. 20.23

    Jā, arī Navaļnija demokrātiski noskaņotie atbalstītāji bažīgi par viņa šovinistiskajām izpausmēm.

    P.S. Instruments tikai viens – mērs publiski spārdīs šprotu bundžas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > kristrun 11.09.2013. 10.52

    Tas grani.ru raxts vnk perfekts – pilnībā pievienojos. III Roma must die, tāpēc lūdzu “augstākās varas”, lai Putina polittriki ar opozīcijas piejaucēšanu vai pat formālu varas nomaiņu, kas varētu gan paildzināt Ļaunuma impērijas existenci, gan radīt tai leģitimitātes ilūziju Rietumos, izgāztos.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 10.09.2013. 18.57

Šoreiz Kremlis iekrita uz savu parasto taktiku – pēc iespējas mazāku vēlētāju aktivitāti.
Parasti tas nostrādāja, bet, Navaļnija kampaņa bija spoža un efektīga, ko atzīst pat Kremļa politologi, N. spēja mobilizēt visu savu elektorātu, un ne tikai savu, bet, visus, kam noriebusies Kremļa kleptokrātija.
Toties prokremliskais elektorāts netika mobilizēts, un rezultāts acīmredzams.
Kaut, pa visiem centr. kanāliem Nav. vai nu “močīja”, vai nu klusēja, pat Venediktovs bija spists pieņemt darbā “telekilleru” un absolūti pērkamo “žurnalistu” Darenko, kas pat pa Eho “močīja” Navaļniju, kā runā, tas tika izdarīts, lai varētu saglabāt radioastaciju, nepieciešamais kompromiss ar Kremli.
Pēc vairākuma politologu viedokļa, tas Sobjanina 51% tika saniegts mājas balsojumos, normāli tas satāda 2%, šeit mājas balsojumi sastādīja 8%.
Dabiski, pirms tam pensionāriem dalīja produktus, utt.

+5
-2
Atbildēt

6

    oskaar > ligakalnina 11.09.2013. 00.47

    >andrejs
    Jūs, cienījamais, droši vien nekad neesat sapratis- kādēļ kaut kādiem ļaudīm politiskie uzskati atšķiras no Jūsējiem, un piedevām vēl tad- kad par šo uzskatu paušanu viņiem neviens nav gatavs maksāt nekādu naudu (par ko Jums, iespējams, kāds kaut ko maksā, bet tikpat labi iespējams, ka es kļūdos un tā ir Jūsu patiesa pārliecība)!!!
    Jūs acīmredzot arī nekad neesat padomājis par to- ko vispār nozīmē jēdziens “politiskie uzskati”. Jums- kā šķiet- tādu nekad nav bijis un Jūs pat nesaprotat- ko šis apzīmējums varētu nozīmēt.
    Jums tas viss asociējas tikai ar “labi paēst”. Vai ne- andrejs?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 11.09.2013. 20.44

    Jums tas viss asociējas tikai ar “labi paēst”. Vai ne- andrejs?
    ——————
    Biju par Jums labākās domās…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 10.09.2013. 23.55

    aivarsk Dzeris tāpat nesapratīs paralēles.
    —————————-
    Es pat neceru, ka IR nemirstīgais kaščejs to saprastu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 10.09.2013. 22.00

    Dzeris tāpat nesapratīs paralēles.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 10.09.2013. 22.08

    Kas par ko, aivarsk par “paralēlēm” pie jebkuras tēmas, tātad, par okupāciju, DDD, utt.
    Atslābsti taču vienreiz, mēs šeit par Krieviju.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 10.09.2013. 20.35

    Dabiski, pirms tam pensionāriem dalīja produktus, utt.
    —————————-
    Par Navaļniju balsoja pārmērīgi politizētā sabiedrības daļa. Pārējiem daudz svarīgākas ir citas problēmas nekā “demokrātija”, “liberālisms” utml. Galvenais ir labi paēst (tā teikt – pirmajā vietā – ekonomiskā attīstība)…
    Tāpat kā Latvijā, vai ne, Dzeri, ….. :)))))

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu