Dalailama: Mana vizīte nav politiska • IR.lv

Dalailama: Mana vizīte nav politiska

39
Dalailama Rīgas lidostā sveicina sagaidītājus. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Dalailama uzsvēra problēmu risināšanu bez spēka palīdzības, kā arī akcentēja cilvēcisko vērtību nozīmīgumu

Mana vizīte nav politiska, jo galvenā interese ir tikties ar cilvēkiem, pirmdien atbildēja Nobela miera prēmijas laureāts, Viņa Svētība Dalailama, vaicāts par to, kādēļ, viņaprāt, Latvijas valsts augstākās amatpersonas neizrādīja interesi ar viņu tikties.

Kad viņš viesojies Latvijā 2001.gadā, Tibetas garīgais līderis tikās ar tā laika Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, bet šoreiz augstākās valsts amatpersonas – Valsts prezidents Andris Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) – ar Dalailamu tikties neplāno, ziņo LETA.

Dalailama uzsver, ka viņa vizīte ikvienā valstī nav politiska, bet tās mērķis ir pievērst uzmanību cilvēciskām vērtībām. Arī šoreiz viņa galvenā interese, viesojoties Latvijā, ir tikties un runāt ar sabiedrību.

Tāpat Dalailama atgādināja, ka viņam vairs nav politiskās atbildības, taču aizvien ir atbildība par budisma tradīcijām un kultūru, kas vērsta uz mieru un žēlsirdību, ne vardarbību.

Dalailama pauda prieku trešo reizi viesojoties Latvijā. Viņš uzsvēra problēmu risināšanu bez spēka palīdzības, kā arī akcentēja tādu cilvēcisko vērtību nozīmīgumu kā žēlsirdība, tolerance, piedošana.

Pēc preses konferences Tibetas garīgais līderis nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Viņu satikt bija ieradušies ap 30 atbalstītāji ar ziediem rokās. Viņu vidū bija arī vairāki Saeimas deputāti, tostarp Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Inguna Rībena (Vieotība), Daina Kazāka (RP) un Lolita Čigāne (Vienotība).

Jau vēstīts, ka no svētdienas līdz 11.septembrim Latvijā viesojas Dalailama. Viņš 2011.gada 16.augustā ieradās Igaunijā, un tā bija jau trešā reize, kad viņš viesojās Latvijas kaimiņvalstī. Savukārt Latvijā Dalailama viesojies 1991. un 2001.gadā.

Ķīna pārvalda Tibetu kopš 1951.gada, kad šajā Himalaju reģionā tika iesūtīts komunistu valdības karaspēks. Daudzi tibetieši vaino Ķīnas valdību viņu kultūras un reliģijas apspiešanā, ko Pekina kategoriski noliedz. Ķīna apgalvo, ka tibetieši bauda reliģisko brīvību un ar investīciju palīdzību Pekina ir uzlabojusi dzīves standartus un modernizējusi šos reģionus.

Šodien Dalailama XIV plkst.13.30 “Arēnā Rīga” uzstāsies ar publisku lekciju “Līdzcietības kultūra”. Vizītes laikā viņš uzsvērs līdzcietības lomu sabiedrībā un konstruktīva dialoga ar valsti nozīmi, aicinās uz dzīvi bez vardarbības. Lekciju būs iespējams skatīties tiešraidē interneta vietnē “www.dalailama.lv“.

 

 

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu