Ne visa ''zaļā enerģija" ir vienādi peļama • IR.lv

Ne visa ”zaļā enerģija” ir vienādi peļama

32
Foto: sauleskolektors.lv
Dainis Millersons

Elektrības cenu palielina ražošana no dabasgāzes

Tuvojoties rudenim un kārtējai ”negaidītajai” apkures sezonai, sabiedrībā, politikā un tātad arī medijos arvien plašāk tiek diskutēts par dažādiem energoefektivitātes pasākumiem, kuriem brīnumainā kārtā vajadzētu atrisināt augošo energoresursu cenu kāpuma problēmu un visas no tā izrietošās sekas. Nešaubos, ka šādas diskusijas raisīsies arī šogad. Sevišķi ap nelaimīgo OIK jeb elektroenerģijas obligāto iepirkuma komponenti, kas tagad ir pasludināta par kārtējo vaininieku visās Latvijas enerģētikas problēmās.

Varbūt tas tā ir, bet varbūt arī nav. Taču problēma, kas izriet no cīņas starp politiķiem un alternatīvās elektroenerģijas ražotājiem – ēna tiek mesta uz visu atjaunojamo energoresursu nozari kopumā. Arī tām tehnoloģijām, kas nemaz neražo elektroenerģiju, bet drīzāk to ietaupa. Pat neskatoties uz faktu, ka alternatīvās enerģijas nozarē ir reāli risinājumi, kas var ietaupīt gan pašu elektrību, gan gāzi, gan arī jebkuru citu kurināmo, kuru dēļ patēriņa elektroenerģijas ražošanā tad arī jāmaksā OIK.

Dažādas ”zaļās enerģijas”
Pašlaik sabiedrībā tiek kultivēts maldīgs priekšstats, ka jebkura ”zaļi ražotā” enerģija sadārdzina elektroenerģijas cenas. Kaut gan patiesībā tas tā nav. Drīzāk, skaidrojot pastāvošo kārtību energoresursu tirgū, var teikt, ka šobrīd Latvijā ir divu veidu ”zaļās enerģijas”. Vienu no tām ražo mazajās hidroelektrostacijās jeb HES, vēja ģeneratoros un koģenerācijas stacijās. Šī enerģija tik tiešām ”barojas” no OIK, jo tā pārtop elektrībā, kuru valsts iepērk par paaugstinātu maksu. Un tas tad arī visiem pārējiem elektroenerģijas patērētājiem sadārdzina elektrības cenu.

Taču tas, kas šobrīd visvairāk ietekmē elektroenerģijas OIK, ir TEC-2, jo šī termoelektrostacija ražo elektrību, dedzinot dabasgāzi.

Turklāt dara to tādos apjomos, par kādiem visi mazie HES, vēja ģeneratori un koģenerācijas stacijas kopā ņemot var tikai sapņot. Tomēr līdzās šai, nu jau negatīvu nokrāsu ieguvušajai enerģijai, eksistē cita atjaunojamā enerģija, kurai ar elektroenerģiju, tās ražošanu, OIK un tātad arī elektroenerģijas cenu kāpumu nav pilnīgi nekāda sakara.

Tā, par ko runāju es, ir ar siltumsūkņiem, granulu apkures iekārtām un saules kolektoriem iegūtā siltuma enerģija. Šī enerģija Latvijā pašlaik ir par zemu novērtēta un nepietiekami izmantota, neskatoties uz acīmredzamajām priekšrocībām un ekonomiskajiem ieguvumiem.

Lielākie ieguvēji – centralizētā siltuma ražotāji
Man personīgi ir radies iespaids, ka kādam tas ir izdevīgi, lai Latvijas iedzīvotāji maksātu par siltumenerģiju vairāk, nekā tā varētu maksāt pie saprātīgas atjaunojamo energoresursu izmantošanas. Par ”saprātīgu izmantošanu” es saucu atjaunojamo energoresursu prasmīgu kombinēšanu ar centrālā siltuma ražotāju sistēmām, kādas ir, piemēram, ”Rīgas siltuma”, ”Liepājas enerģijas”, ”Cēsu siltumtīklu” un citu līdzīgu siltumenerģijas piegādes uzņēmumu rīcībā.

Protams, te nevar gluži runāt par siltumsūkņiem un granulu apkures iekārtām, jo tie tomēr ir risinājumi, kas lielākā mērā paredzēti mazām un vidējām katlumājām. Taču saules kolektori pavisam noteikti var samazināt siltumenerģijas ražošanas un transportēšanas izmaksas jebkura mēroga sistēmās.

Piemēram, Zviedrijā saules kolektoru sistēmas tiek izmantotas ne tikai ūdens sildīšanai, bet arī, lai samazinātu siltuma zudumus siltumtrasēs.

Šis risinājums ir pierādīts kā visai veiksmīgs, jo saules kolektori ir ekonomiski īpaši izdevīgi tur, kur tiek patērēts liels siltā ūdens daudzums. Lūdzu nejaukt ar saules baterijām, kas ražo elektroenerģiju! Saules kolektori ražo tikai siltumenerģiju un silda silto ūdeni.

Tomēr, neejot pat tik tālu un nemēģinot ietekmēt siltumražošanas uzņēmumu politiku, varētu uzstādīt saules kolektorus bērnudārzos, slimnīcās, sporta kompleksos, sociālās aprūpes centros un citās iestādēs. Pat nerunājot par daudzdzīvokļu ēkām, kur tāpat ir liels siltumenerģijas un siltā ūdens patēriņš.

Tās visas ir Latvijas neizmantotās iespējas efektīvai energoresursu izmantošanai. Un OIK te nav vainīgs. Vainīga ir nemācēšana šos resursus izmantot pareizi tur, kur tie būtu patiešām izdevīgi un vajadzīgi.

Dubultie standarti enerģētikas politikā
Nosaukšu divus piemērus, kas apliecinās rakstīto. Nesen pašu vajadzībām veicām nelielu pētījumu, kurā noskaidrojām, ka vismaz 86 izglītības iestādes un 34 sociālo pakalpojumu sniedzēji Latvijā jau šobrīd būtu gatavi uzstādīt saules kolektoru sistēmas. Problēma ir tāda, ka visas šīs iestādes atrodas pašvaldību pārraudzībā, bet tās savukārt nevar atļauties investēt ilgtermiņa energoefektivitātes projektos bez Eiropas Savienības (ES) vai valsts līdzfinansējuma, neskatoties pat uz ekonomiskajiem ieguvumiem.

Tāpēc būtu pareizi, ja nākamajā ES līdzekļu plānošanas periodā tomēr būtu paredzētas iespējas uzstādīt saules kolektoru sistēmas, jo tas palīdzētu ne tikai izglītības iestādēm un sociālās aprūpes centriem, bet arī slimnīcām un citām pašvaldību pārraudzībā esošām iestādēm ievērojami ekonomēt līdzekļus, kā arī valstī samazināt CO2 izmešu daudzumu.

Otrs piemērs. Atcerēsimies, ka sevišķi asas diskusijas par ēku energoefektivitātes celšanu bija gada sākumā, kad Latvijas iedzīvotājus pārsteidza ievērojami augušie apkures rēķini, un politiķi steidzami metās meklēt vainīgos kā gausajā ēku siltināšanas procesā Rīgā, tā arī pašas problēmas nerisināšanā valstī. Tagad diskusija ir pieklususi, lai arī esmu pilnībā pārliecināts, ka tā atsāksies ar jaunu sparu, tiklīdz iedzīvotāji saņems pirmos jaunās apkures sezonas rēķinus.

Tad, lūk, pamēģiniet iedomāties, kāds bija mūsu pārsteigums, kad pēc visām tām patētiskajām runām, kas tika veltītas ēku siltināšanai un energoefektivitātes celšanai, pamanījām, ka no ES līdzfinansējuma programmas “Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi” iepriekšējā kārtā ir ne tikai pazuduši saules kolektori kā atbalstāmā aktivitāte, bet pat parādījies speciāls punkts, kas aizliedz šādas sistēmas uzstādīt! Punkts 18.3.4.: ”Siltumapgādes un karstā ūdens sadales sistēmas renovācija vai rekonstrukcija, izņemot siltumenerģijas un karstā ūdens ražošanas avotu uzstādīšanu, renovāciju vai rekonstrukciju.”

Tiem, kas neorientējas ES fondos, saules kolektoru sistēmās un energoefektivitātes jautājumos, varu paskaidrot, ka šis konkrētais punkts automātiski padarīja neiespējamu saules kolektoru un citu iekārtu izmantošanu daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes celšanā, ūdens sildīšanai tērētās siltumenerģijas taupīšanā un recirkulācijas zudumu mazināšanā. Neskatoties uz to, ka saules kolektori jau pēc savas būtības ir viens no energoefektivitātes labākajiem risinājumiem, kas ne tikai nav sliktāks par akmensvati vai putuplastu, bet drīzāk ir ievērojami pārāks, jo reāli strādā un palīdz apkures sistēmai taupīt iedzīvotāju līdzekļus. Savukārt izmaksu ziņā (vismaz attiecībā pret visas ēkas nosiltināšanu) saules kolektoru uzstādīšanai iztērētie līdzekļi sastādītu tikai nelielu daļu. Toties ar garantiju strādātu pat gadu desmitiem.

Tāpēc man nav skaidrs, kāda ir motivācija šādas greizas energoefektivitātes politikas veidošanai valstī, radot mākslīgus šķēršļus saules kolektoru sistēmu uzstādīšanai.

Ir pilnīgi saprotams, ka lielie siltumražotāji nav muļķi. Vismaz daži no viņiem jau tagad ir sapratuši, ka, uzstādot saules kolektoru sistēmas savās siltuma ražotnēs, nevis daudzdzīvokļu mājās, pirmkārt jau pelnīs paši, nevis iedzīvotāji, kas par lētāk saražoto siltumu visdrīzāk maksās to pašu augsto apkures cenu.

Mēs varam savas saules kolektoru sistēmas uzstādīt kā vieniem, tā otriem. Taču, manuprāt, tieši valstij vajadzētu būt tai, kura izlemj, kam vairāk ir nepieciešams ekonomiskais atbalsts – centralizētā siltuma ražotājiem vai tomēr daudzdzīvokļu māju iemītniekiem.

Dainis Millersons ir SIA ”Saules kolektors” tehniskais direktors.

Komentāri (32)

silvija_vitina 06.09.2013. 14.43

Atceros, pirms kāda gada vai vairāk VARAM izsludināja konkursu “vienkāršajiem mirstīgajiem”, proti, mājsaimniecībām par atbalstu energoefektivitātes paaugstināšanai – zem tā varēja piekabināt visu – saules kolektorus, grnaulu katlus, siltumsūkņus utt. Tikai viena bēda – projekta sagatavošanas termiņi īsi, nolikums sarežģīts, prasības uhhh kādas! Daudzi nepaspēja noorientēties, daudzi nobijās, daudzi tā arī nekad par šo atbalstu neuzzināja. Droši vien projektus sataisīja tie, kas savlaicīgi zināja un tie, kam projektu rakstīšana ir darbs.

lai vai kā, dažiem siltumsūkņu/saules kolektoru/utt. ražotājiem un piegādātājiem klientu pieplūdums bija ievērojams (droši vien arī raksta autoram).

Taču šis 1x pasākums beidzās, un kā dzirdēju, VARAM paziņoja, ka vēlamo efektu nav sasniedzis, tāpēc turpmāk nekas tamlīdzīgs vairs sludināts netiks. Kto opozdal, tot ņeuspel…

Bet es par citu. personīgi mani saules kolektoru atdeve tomēr īpaši nepārliecina. Es izsecināju, ka efektīvā darbība vasaras mēnešos (siltais ūdens teju par brīvu) man neko daudz nedod, ja pārējos 9 mēnešus no viņa lielas jēgas nav. Daudz vairāk mani kā mājsaimniecību interesētu uzstādīt uz jumta saules paneli un elektrību nodot tīklā. Taču latvenergo nevēlas daudz mazmazītiņu zaļas enerģijas ražotāju, latvenergo vēlas daudz patērētāju. Un ar to ir viss pateikts. Tāpēc Latvijā uz māju jumtiem paneļus neredzēt vēl n-gadus, jo problēma jau nav savākt enerģiju, bet gan to uzkrāt.

+7
0
Atbildēt

1

    simpsons > silvija_vitina 06.09.2013. 22.17

    Tam konkursam bija vismaz 2 kārtas (nevis 1), kopā 2 gadu garumā. Ja tas laiks ir par īsu, lai ‘noorientētos’, tad tāds cilvēks var pietiek sevi zinātniskiem pētījumiem – izskatās pēc cilvēka, bet patiesībā ir gliemezis.

    Ko tikai neizdomā, lai attaisnotu savu slinkumu un nespēju!

    0
    0
    Atbildēt

    0

maija_ancite 06.09.2013. 14.08

Neaizmirsīsim ka šī ir darba devēju un uzņēmēju valsts. Tas tik vēl trūktu lai šeit sāktu pelnīt jebkurš iedzīvotājs, apejot varenos un biezos. Un ja arī tas kaut kur izdotos, tad tiem tiktu uzlikti tādi nodokļi, kādi pašlaik, piemēram, ir jāmaksā strādājošajiem pensionāriem par iespēju saņemt gan pensiju, gan algu. Tas šeit nevienu neinteresē ka šāds pensionārs ir pratis saglabāt labu veselību un tāpēc var turpināt strādāt, nav izmantojis sociālos fondus lai ārstētos un ņemtu, bet ir tikai devis un devis pretstatā tiem daudzajiem kuri ir nodzēruši savu veselību. Tāds šajā valstī ir kā noziedznieks, kuram katru mēnesi ir jāsamaksā sods par savu atļaušanos. Tad ko var gaidīt no tādas valsts? Pamēģiniet tikai kāds iedrošināties sākt pelnīt no saules siltuma! Tieši tā šodien izskatās mūsu valsts tajā notiekošais šajā sakarā. Protams ka saules kolektori ievērojami palētinātu enerģiju, tikai pasarg Dievs ja tos atļaus lietot katram plebejam. Ne velti visiem līdzekļiem tiek bremzēta māju siltināšana. Tad tie milzu TECi kļūtu lieki.

+4
-1
Atbildēt

0

Ieva 06.09.2013. 17.26

Saule vasarā Latvijā dod gandrīz 2kw uz kvadrātmetru, ja arī tumšā ziemas dienā maz labuma, tad ekonomija rodas kaut vai no tā, kas jau izdabūts no saules vasarā… 2kw- tas ir kārtīgs gludeklis…
Un te nevajadzētu domāt par “aizstāšanu”, bet par izmaksu samazinājumu…
Reiz rēķināju saules bateriju(!) atmaksāšanos. Tur, tāpat, kā vēja ģeneratoriem, izmaksas ir dikti lielas, tā kā ir jākompensē saules vai vēja nevienmērīga darbība, vajadzīgi akumulatori, pārveidotāji utt. Nonācu pie secinājuma, ka Latvenergo ir lētāks… šie piemēri jau rada to secinājums, ka “zaļais ir dārgais”.
Citādi ir ar saules kolektoriem, būtībā, tas ir melni nokrāsots trubas līkums jūsu siltā ūdens pievadā, kuram saule tiek klāt. Protams, ne tik vienkārši, bet princips ir tāds. Otrs interesants secinājums- tā kā Latvijā mašinbūves rūpniecības nozares ir vadošajā galā (pēc statistikas), un visi veči māk salocīt kandžas aparāta spirāli, tad nebūtu nekādu problēmu saules kolektorus ražot Latvijā, kas nozīmētu, ka tie te būtu pietiekami lēti.
Tā kā vajag tikai gribēt…

+3
0
Atbildēt

1

    simpsons > Ieva 06.09.2013. 22.20

    Šim komentam, tāpat kā rakstam vajadzēja būt zem virsraksta ‘Reklāma’. Vai uz IR žurnālistu ētika neattiecas?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu