Ieceri par cūku žogu noraida kā nereālu • IR.lv

Ieceri par cūku žogu noraida kā nereālu

30
Foto: abc.lv

Latvija Eiropas Komisijai prasīs sešus miljonus eiro profilaksei

Mežacūku žoga efekts uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju nebūtu pietiekams, lai būtiski kavētu cūku mēra izplatību, un šīs idejas īstenošana ir nereāla, vakar Viļņā starptautiskā konferencē atzinuši Eiropas Komisijas (EK) eksperti, vēsta portāls nozare.lv.

Starptautiskais epizootiju birojs jeb Pasaules dzīvnieku veselības organizācija galveno veterināro inspektoru konferencē Viļņā pauda kritisku attieksmi pret Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta ideju uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju būvēt žogu, lai ierobežotu mežacūku pārvietošanos.

Kā portālu “Nozare.lv” informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, arī Lietuvas kolēģi vairs tik ļoti neuzstāj uz barjeru kā profilakses pasākumu, meklējot jaunus slimības izplatīšanās ierobežošanas veidus.

Nākamnedēļ – 10. un 11.septembrī – EK lems par finansējuma piešķiršanu Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas Pārtikas un veterinārajiem dienestiem. Latvijas PVD kopumā profilakses pasākumu īstenošanai 2013.gadam un 2014.gadam ir pieprasījis sešus miljonus eiro.

No potenciālā finansējuma lielākā daļa paredzēta dezinfekcijas angāru būvniecībai robežkontroles punktos. Otru lielāko finansējuma pozīciju veido jau ieviesto dezinfekcijas pasākumu turpināšana, kā arī laboratorisko izmeklējumu veikšana meža un mājas cūkām.

Tā kā cilvēks ar neatļautiem pārtikas produktiem bagāžā ir galvenais riska faktors Āfrikas cūku mēra ievazāšanai, PVD ir pieprasījis finansējumu dezinfekcijas pasākumu turpināšanai un stiprināšanai uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī dezinfekcijas angāru būvniecībai robežkontroles punktos. Finansējums pieprasīts informatīvo materiālu – norāžu, dažādu skaidrojošo materiālu – sagatavošanai.

Kā ziņots, lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra ievazāšanu Eiropas Savienības teritorijā, tostarp Latvijā, PVD sadarbībā ar Muitu un Robežsardzi ir pastiprinājis robežkontroli – tiek veikta visa no Baltkrievijas un Krievijas Latvijā iebraucošā autotransporta ritošās daļas dezinfekcija, privātpersonu apavu dezinfekcija, kā arī tiek pastiprināti pārbaudīta privātpersonu bagāža, konfiscēti un iznīcināti neatļautie pārtikas produkti – gaļa un gaļas izstrādājumi, piens un piena izstrādājumi.

PVD kontrolē situāciju pierobežas meža cūku populācijā un saimniecībās, kurās tiek turētas mājas cūkas. Tur regulāri notiek laboratoriskie izmeklējumi un pārbaudīts katrs aizdomīgais mājas cūku saslimšanas vai nobeigšanās gadījums.

Ideju par žoga būvniecību izvirzīja Lietuva un to atbalstīja arī Latvijas PVD, norādot, ka potenciālais žogs gar austrumu robežu neapturēs Āfrikas cūku mēra ievazāšanu Latvijas meža cūku populācijā, taču tas palīdzētu slimības ievazāšanu aizkavēt un vēlāk apkarot. Ja EK piešķirtu finansējumu žoga būvniecībai un ES eksperti šo priekšlikumu atbalstītu, tas būtu būvējams gar visu triju Baltijas valstu un Polijas robežām.

Kā ziņots, Āfrikas cūku mēris tika konstatēs 24.jūlijā Krievijā – Pleskavas apgabala Neveļas rajona Seņutinas ciemā, kas atrodas aptuveni 100 kilometru attālumā no Latvijas robežas. Savukārt iepriekš – 2.jūlijā – mēris tika konstatēts Baltkrievijā, Grodņas apgabala Čepunas ciematā, kas ir aptuveni 40 kilometru attālumā no Lietuvas robežas.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.

Komentāri (30)

oktaavs 07.09.2013. 12.41

Žogs ir pilnīgi reāls un lēts. (virsraksts). Vajag tikai ap Saeimu apvilkt, lai “politiķi” ārā netiek un pie savas barotāju siles neaizjož.

0
0
Atbildēt

0

Inese 06.09.2013. 18.10

Ideju par žoga būvniecību izvirzīja Lietuva un to atbalstīja arī Latvijas PVD
==========================

Idioti ;)

+1
-3
Atbildēt

1

    Eleonora Maisaka > Inese 06.09.2013. 22.38

    Linux Mint 15
    Tiešām žogi nelīdzēs, tiem var izrakties pa apakšu vai pārkāpt pāri. Jāpastiprina robežkontrole, dodot rīkojumu pielietot šaujamieročus un jāpadara stingrāki vīzu saņemšanas noteikumi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu