Sāksies 17.Baltijas jūras dokumentālo filmu forums • IR.lv

Sāksies 17.Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

4
Forumu atklās 2013.gada dokumentālā kino sensācija - genocīda pētnieku un anonīmas Indonēzijas komandas kopdarbs "Nogalināšanas anatomija"

Skatītāji dažādās Latvijas vietās varēs noskatīties 11 jaunas, pasaulē ievērību guvušas dokumentālās filmas

Trešdien, 4.spetembrī sāksies 17.Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kas ir Nacionālā kino centra rīkots starptautisks pasākums dokumentālo kino profesionāļiem un filmu skatītājiem, raksta aģentūra LETA. 

Forums ilgs līdz 8.septembrim, un tā laikā Rīgas, Liepājas, Valmieras un Jēkabpils kino publika foruma programmā “Vairāk nekā sapnis” varēs noskatīties 11 jaunas, pasaulē ievērību guvušas dokumentālās filmas. 

Rīgā seansi notiks kinoteātrī “K.Suns”, Liepājā – kinoteātrī “Balle” un viesnīcā “Promenade Hotel”, Valmierā – kinoteātrī “Gaisma”, kā arī Jēkabpils Tautas namā un Krustpils Kultūras namā. 

Forumu atklās 2013.gadā visvairāk apspriestā dokumentālā kino sensācija – genocīda pētnieku un anonīmas Indonēzijas komandas kopdarbs “Nogalināšanas anatomija” (“The Act Of Killing”). Filma, kuras izpildproducenti un padomdevēji bijuši tādi pazīstami kino vecmeistari kā Verners Hercogs un Erols Moriss, piedalījusies vairāk nekā 50 starptautiskos kino festivālos, saņēmusi vairumu prestižu apbalvojumu un izraisījusi spraigas diskusijas kā dokumentālistu aprindās, tā arī pasaules medijos. 

Darbs pie “Nogalināšanas anatomijas” ildzis teju desmit gadus. Pirmie gadi pavadīti, filmējot neskaitāmas intervijas gan ar genocīda upuru radiniekiem, gan arī valdības pasūtījuma slepkavām, kas īstenoja masu slaktiņus Indonēzijā 1965.-1966.gadā. 

Foruma kino programmu “Vairāk nekā sapnis” turpinās Krievijas aktualitātes pētošie kino darbi “Ziema, atkāpies!” un “Aplis kvadrātā”, kā arī sāmu režisores veidotais skaudri krāšņais ceļojums globalizētajā pārtikas industrijā “Fasētie sapņi”. 

Īpašu seansu būs sarūpējuši Lietuvas kino autori, piedāvājot Latvijas skatītājiem smelties dzīves sparu sirsnīgajā stāstā par kādu bijušo noziedznieku “Tēvs”, kā arī aicinot uz personisku diskusiju ar bērniem filmā “Sarunas par nopietno”, kas uzdod jautājumus par vientulību, mīlestību, Dievu un pasaules un cilvēku attiecībām. 

Lielbritānijas filma “Es elpoju” (“I Am Breathing”) būs ar neārstējamu slimību sirgstoša, bet paskarbu humoru apveltīta jauna britu arhitekta Neila pēdējā dzīves gada dienasgrāmata. Dzīvības un nāves trauslajās krustcelēs norisināsies arī brīnišķīgais mīlestības stāsts “Asins brālis” (“Blood Brother”), kas vēstīs par jauna amerikāņu dizainera negaidītu pavērsienu pilnu ceļojumu uz Indiju un apliecina cilvēka spēju atrast dzīves jēgu krietni ārpus tās saucamās labklājības pasaules robežām. 

Neērtus jautājumus par autortiesībām un interneta vidi vētīs Zviedrijas revolucionārā filma “TPB:AFK. The Pirate Bay: Bezsaistē”, iepazīstinot ar trīs kiberpankiem, kas radījuši pasaules lielāko virtuālo failu apmaiņas vietni – pretrunīgi vērtēto “The Pirate Bay”. 

Filmu programmu “Vairāk nekā sapnis” noslēgs divi dzirkstoši kinoveltījumi dzīvespriekam. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma laikā skatītājiem būs iespēja tikties ar vairāku filmu režisoriem un producentiem un pēc filmu noskatīšanās piedalīties diskusijās, kuras plānots translēt interneta tiešraidē. 

Skolēniem, studentiem, pensionāriem un filmu profesionāļiem seansi būs pieejami bez maksas, bet pārējiem skatītājiem biļetes cena – divi lati. 

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski.

Vairāk informācijas Nacionālā kino centra mājas lapā

Komentāri (4)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu