ASV Kongresa līderi atbalsta uzbrukumu Sīrijai (papildin.) • IR.lv

ASV Kongresa līderi atbalsta uzbrukumu Sīrijai (papildin.)

42
Sīrijas ķīmisko ieroču upuru foto ASV Senāta Ārlietu komitejas debašu telpā, kur kongresmeņi sprieda par iespējamo uzbrukumu Sīrijai. Foto: AFP/LETA

Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministri pieprasa ANO rīcību saistībā ar ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā

ASV prezidents Baraks Obama ieguvis Kongresa līderu atbalstu ierobežotam militāram triecienam pret Sīriju, lai sodītu prezidenta Bašara al Asada režīmu par ķīmisko ieroču pielietošanu, ziņo LETA/Reuters/BBC.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņojis, ka Maskava varētu piekrist militārai operācijai pret Sīriju, ja tiks pierādīts, ka prezidenta Bašara al Asada režīms ir pielietojis ķīmiskos ieročus.

Tomēr vienlaikus aģentūrai AP un Krievijas Pirmajam televīzijas kanālam sniegtajā intervijā Putins uzsvēris, ka šāda operācija pieļaujama vienīgi ar ANO Drošības padomes mandātu. “Ja ir pierādījumi, ka ķīmiskie ieroči ir lietoti un ka to darījusi regulārā armija (..), tad šie pierādījumi jāiesniedz ANO Drošības padomei. Un tiem jābūt pārliecinošiem,” intervijā sacījis Putins, ziņo LETA.

Viņš piebildis, ka gadījumā, ja tiks saņemti nepārprotami pierādījumi par ķīmisko ieroču pielietošanu un tiem, kas tos pielietojuši, Krievija “būs gatava rīkoties visapņēmīgākajā un nopietnākajā veidā”. Krievijas prezidents arī apstiprinājis, ka Maskava Sīrijai piegādājusi zināmu skaitu zenītraķešu sistēmu “S-300” sastāvdaļu, taču tagad piegādes esot “apturētas”.

Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands otrdien aicināja Eiropu būt vienotai savā reakcijā uz Sīrijas krīzi. “Eiropai arī šajā jautājumā ir jābūt vienotai. Tā arī tā rīkosies, katrs ar savu atbildību. Francija uzņemsies savējo,” sacīja Olads, runājot preses konferencē, kurā piedalījās arī Vācijas prezidents Joahims Gauks.

“Kad notiek ķīmisks slaktiņš, kad pasaule par to ir informēta, kad tiek publiskotas liecības, kad ir zināma vainīgā puse, tad ir jābūt atbildei,” skaidroja Francijas prezidents. “Šī atbilde tiek sagaidīta no starptautiskās sabiedrības.” “Šis noziegums nevar palikt nesodīts,” sacīja Olands. “Uz spēles ir likta globālā drošība.”

Obamas iecerei uzbrukt Sīrijai otrdien atbalstu apsolījis gan Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners, gan apakšnama vairākuma līderis Ēriks Kantors, kuri pārstāv republikāņus. Tomēr abi norādījuši, ka likumdevēji šajā jautājumā balsos saskaņā ar savu “sirdsapziņu”, ļaujot noprast, ka viņi negrasās ietekmēt savus partijas biedrus.

Arī Senāta Ārlietu komisija vienojusies par rezolūcijas projektu, kurā administrācija pilnvarota lietot “ierobežotu” spēku pret Sīriju. Projektā operācijas laiks ierobežots ar sešdesmit dienu termiņu, kuru prezidentam ir tiesības vienreiz pagarināt vēl uz 30 dienām, ja tiek saņemta attiecīga Kongresa piekrišana.

Vienlaikus rezolūcijas projektā paredzēts aizliegt jebkādu ASV sauszemes spēku iesaistīšana kaujas darbībā Sīrijas teritorijā.

Balsojumi gan Pārstāvju palātā, gan Senātā gaidāmi nākamnedēļ.

Tajā pašā laikā Obama otrdien paziņojis, ka ASV esot arī plašākas ieceres, kā palīdzēt sīriešu nemierniekiem Asada spēku sakaušanā.

Tikmēr ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns otrdien paudis šaubas par iecerētā ASV uzbrukuma atbilstību starptautisko tiesību normām, norādot, ka spēka pielietošana likumīga ir vienīgi pašaizsardzības nolūkos vai arī, pamatojoties uz ANO Drošības padomes mandātu.

Obamam līdz šim nav izdevies pārliecināt arī amerikāņu tautu par nepieciešamību uzbrukt Sīrijai, un, kā liecina kārtējā aptauja, pretestība iespējamajai militārajai operācijai pieņemas spēkā.

Pret raķešu triecieniem Sīrijai iebilst 56% amerikāņu, kamēr atbalstu tiem izteikuši tikai 19% respondentu, bet 25% aptaujāto vēl nespēja formulēt savu viedokli. Vienprātības nav arī ierindas kongresmeņu starpā.

Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministri pieprasa ANO rīcību

Tikmēr Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministri pieprasījuši ANO Drošības padomes rīcību par ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā, informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Divas dienas Visbijā, Zviedrijā, notika ikgadējā Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksme. Ministri nāca klajā ar diviem paziņojumiem – par ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā un Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerību.

Sīrijas kontekstā ministri kategoriski nosodīja ķīmisko ieroču lietošanu, kā arī aicināja ANO Drošības padomi veikt atbilstošus pasākumus un saukt vainīgos pie atbildības, nepieciešamības gadījumā vēršoties Starptautiskajā Krimināltiesā. Ministri savu viedokli kopīgā vēstulē nosūtīja ANO Drošības padomes prezidējošai valstij Austrālijai.

Savukārt par Austrumu partnerību ministri pauda atbalstu ES – Ukrainas Asociācijas līguma, tai skaitā līguma Brīvās tirdzniecības sadaļas parakstīšanai Viļņā šā gada novembra beigās, kā arī šādu līgumu parafēšanai ar Moldovu, Gruziju un Armēniju, tiklīdz tiks izpildīti visi nepieciešamie nosacījumi.

Vienlaikus ministri uzsvēra, ka nav pieņemama ekonomiskā un politiskā spiediena lietošana pret Austrumu partnerības dalībvalstīm, kuras vēlas tuvināties ES.

Kā zināms, Krievija Ukrainai ir piedraudējusi ar energoresursu cenu paaugstināšanu, ja tā tuvināsies ES. Savukārt Krievijas premjerministra vietnieks Dmitrijs Rogozins brīdinājis Moldovu, ka tās proeiropeiskā nostājas dēļ Kišiņeva varētu uz visiem laikiem zaudēt kontroli pār separātisko Piedņestras reģionu un ka tai nāksies maksāt vairāk par Krievijas energoresursiem.

(papildināta ar Krievijas prezidenta teikto)

Komentāri (42)

ligakalnina 04.09.2013. 08.59

No vienas puses – it kā jau tiem amerikāņiem esot pierādījumi, ka taisni Asads lietojis ātomieročus.
No otras puses – pēc Irakas “masu izn. ieroču atrašanas Irakā” amerikāņiem netic.
No vienas puses – ja tā ir, Asads noteikti jāoda , un smagi.
No otras puse – tas nozīmē atbalstīt alkaidu.
Bet, ir intersanta ziņa – Obama demonstratīvi atteicies tikties ar Krievijas smieklīgo alfatēviņu, un paziņojis, ka tai laikā tiksies ar sab. organizācijām.
Otrais publisks pliķis Putinam, pēc tam, kad Obama izteca, ka viņš izskatās pēc nesekmīga skolnieka.
Amerika beidzot sāk saprast, kas ir Kremļa kleptokrātiskais režīms, un kā ar to jārunā?

+9
-2
Atbildēt

13

    ligakalnina > ligakalnina 04.09.2013. 10.40

    Nesapratu jautājumu, par kādiem ātomieročiem, par tiem, ko tā arī neatrada Irakā?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 04.09.2013. 11.25

    Konflikta militarizācija nesākās ar armijas šaušanu uz neapbruņotiem demonstrantiem. Vēl neviens nav spējis šo gadu laikā piegādās kaut vienu video kur būtu redzama Sīrijas armija, kas šautu uz neapbruņotiem demonstrantiem – taču demonstrāciju bija tik daudz, noteikti būtu safilmēts.

    Konflikts militarizējās tad kad parādījās neidentificējami snaiperi, kas atklāja uguni pa abām pusēm, gan demonstrantiem, gan policiju (kas jā – sita ar stekiem kā Turcijā un ASV). Tad arī sāka plūst valstī Kataras apbruņotie un atbalstītie nemierinieki. Daļa Sīrijas tiešām sacēlās pret Sīrijas armiju jo tas ir autoratīvs režīms un vēl domāja ka tiešām armija šāva uz demonstrantiem. Un tad jau beidzās demonstrācijas un sākās apšaudes.

    Ja vien Katara nevēlētos sagrābt varu Sīrijā caur tiem nemieriniekiem, tad jau sen Sīrijas tauta būtu padzinusi Asadu mierīgā ceļā un tikusi pie savas valsts pārvaldes. Taču to nevarētu ietekmēt nedz ASV nedz Katara. Tas nederēja.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 04.09.2013. 11.06

    Ja būtu lietoti ātomieroči, tad nevajadzētu sūtīt ANO ekspertus, un arī ASV nevēlētos “demokratizēt” izmantojot tos nemieriniekus un nu jau redzot ka tie netiek galā ar false flag attack lai attaisnotu tiešu iejaukšanos.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > ligakalnina 15.11.2016. 10.18

    Pārrakstīšanās netiek piedota. Starp citu, Huseinam bija arī kodolprogramma, kas pajuka pēc Izraēlas gaisa spēku uzlidojuma Irākas reaktoram.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > ligakalnina 15.11.2016. 10.14

    Neticīgie drīkst palasīt ANO 1441. rezolūciju. Vai arī, ja ir iespītējušies un principā netic nekam, tā drīkst uzreiz pateikt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > ligakalnina 15.11.2016. 10.17

    Tiešām? Asads bija gatavs mierīgi atkāpties? Kāpēc viņš to neizdarīja? Un kas bija šie ”neindentificētie snaiperi”? Atkal latviešu ”balto zeķu vienība”?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 04.09.2013. 13.19

    Robert, dzeris drīkst putroties, tas ir tīrais sīkums salīdzinot ar to, ka viņš nevaino NA ķīmisko ieroču pielietošanā… Labi, ka viņš vēl nav deklarējis, ka sc, atbalstot puķinu, cīnās pret alkaedu :)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 04.09.2013. 11.25

    Kontekstā (ASV ignorē Krieviju) interesanta ir arī Krievijas reakcija, sk. http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/477387-putins_ja_asada_vainu_pierada_mes_varetu_piekrist_uzbrukumam
    ==
    Tas varētu nozīmēt, protams, gan laika vilkšanu, gan šādu tādu politikas maiņu (piekāpšanos) pēc tam, kad ASV pateica, ka “mēs ar jums nespēlēsimies, nav interesanti”…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > ligakalnina 04.09.2013. 11.45

    Jā, Putins tā kā pierāvies. Bet Putins drīz jau būs daudz kļūdas sataisījis piekopjot savu spēka politiku, skatoties uz visiem no augšas un domājot, ka var visu atrisināt ar spēku – http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=41305&tx_ttnews%5BbackPid%5D=7&cHash=5ad95ee802c892bf3e1694eb347cbddf#.Uiby6n91l-x

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.09.2013. 11.26

    roberts_j – sapratu, paldies, vienkārši pārrakstījos, protams, ķīmiskos ieročus.
    Bet, intersanta Putina reakcija uz šo paziņojumu.
    Šodien intervijā Putins jūtami pierāvis asti, faktiski, taisnojies, ka viņam nebūt nav garlaicīgi runāt ar Obamu, un tik vien paziņojis, ka Obamas lēmums ir dīvains, bet, ASV un Krievijai jāatrodot kopējā pieeja, pat nekādas agresijas, agresija un atklāti meli bija komentārā par Navaļniju.
    Acīmredzot, Obama būs atradis pareizo toni sarunām ar šo sīkpersonību, kas nejauši nokļuvis pie varas Krievijā.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > ligakalnina 04.09.2013. 10.16

    :)) Par atomieročiem esat pārliecināts?! :))

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > ligakalnina 04.09.2013. 10.53

    :) Jūsu teksta pirmais teikums: No vienas puses – it kā jau tiem amerikāņiem esot pierādījumi, ka taisni Asads lietojis ĀTOMIEROČUS. (Izcēlums mans)

    ___________________________

    Vai tad runa nav par ķīmiskajiem ieročiem?! :))

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 04.09.2013. 11.15

    Ir jau, protams, interesanti, ka ļautiņus drīkst bendēt visādi, kamēr nav izmantots zarīns.
    ==
    Sabiedriskās sabiedrības nespēja (Ķīnas un Krievijas veto ANO DP) tikt galā ar jau 2 gadu ilgstošu pilsoņu kariņu ir nožēlojama. Arī ar “sarakstu” saistīto ļautiņu iesaistīšanās vismaz daļēji notika tieši tāpēc, ka starptautiskā sabiedrība nespēja nodrošināt kaut cik jēdzīgu palīdzību (militāru vai savādāku) Asada opozīcijai, kas sākotnēji nebūt nebija īpaši militāra (viss mainījās, kad armijai lika šaut civilos un daļa no armijniekiem nebija tam gatavi).
    =
    Nevēlēšanās iesaistīties visādos militāros konfliktos ir saprotama un šābrīža reakcija (laikam jau “restarta” politikas saglabāšanas centienu dēļ) ir stipri novēlota (pirmie ķīmiskie uzbrukumu notika jau pirms kāda 1/2gada). Pasākuma saistīšana ar “sodīšanu” ir muļķīgas pļāpas – sodīt var tikai indivīdu, un ir pamats uzskatīt, ka Asadam ar raķeti neviens netrāpīs, cita lieta – šamējā armijas kaujas spēju mazināšana.
    =
    Salīdzinājums ar Irāku ir nevietā, jo Irākas gadījumā tika meklēts iegansts uzbrukumam, tagad (līdz šim) ir meklēts iegansts neuzbrukšanai. Galvenie “interesenti” arī ir citi – Francija, kuru laikam visvairāk uztrauc pasākuma eskalācija Libānā, Izraēla, kam ir pamatīgi rēķini ar sīriešu-libāņu hezbollah, Emirāti, kam arī ir savi rēķini, un ASV, kuru interese par pasākumu nemaz nav tik liela, vien grūti atteikt ciešiem reģionālajiem sabiedrotajiem un palaist pa vējam pašu stingro retoriku par ķīmiskajiem ieročiem…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

bishof 04.09.2013. 10.16

Ķīmisko ieroču lietošana ir jāsoda. Par pierādījumiem, ka tos tiešām lietoja Sīrijas valdība–nu, ja tajos ir sensitīva inteliģence (pārtvertas komunikācijas, ziņas no iefiltrētiem aģentiem u.tml.), būtu muļķīgi gaidīt, ka plašāka publika saņems vairāk kā tikai vispārīgu kopsavilkumu. Tādējādi mums katram atliek vien saprast, kurai pusei vairāk ticam šajā dunču un ēnu spēlē, kas saucas ārpolitika. Es vairāk tomēr ticu ASV.

+9
-3
Atbildēt

12

    inta_s > bishof 04.09.2013. 10.19

    Velti tici tiem kas jau pieķerti melos:

    http://www.youtube.com/watch?v=YPJCPcYCupY

    Tuvojoties 11. septembrim aicinu jebkuru domājošu cilvēku par ārpolitiku rezervēt laiku un noskatīties šo materiālu. Manuprāt šis cilvēks ir pamatoti izskaidrojis, kā tika sagrauti šie torņi – par to kāds bija motīvs, gan nepiekrītu. Tas būtu jāizmeklē.

    http://www.youtube.com/watch?v=kPcUrbOhghM

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > bishof 04.09.2013. 13.57

    kristaps_freimanis
    “WMD bija tikai iegansts”

    Pastāsti, cilvēces atkritumu draudziņ, ar ko tad Huseins indēja kurdus, ja tie nebija MII?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > bishof 04.09.2013. 15.09

    Vismaz miljons civilo un viņi turpina mirt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > bishof 04.09.2013. 15.05

    Pareizi, jāsoda, tāpēc nemiernieki un ārvalstu provokatori ir jāsagūsta un jānodod starptautiskam tribunālam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > bishof 04.09.2013. 10.51

    1. ASV režīms Huseinam palīdzēja ar ķīmiskajiem ieročiem no kuriem cieta Irāna simtiem tūkstšu tika nogalināti

    Exclusive: CIA Files Prove America Helped Saddam as He Gassed Iran
    The U.S. knew Hussein was launching some of the worst chemical attacks in history — and still gave him a hand.

    http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/08/25/secret_cia_files_prove_america_helped_saddam_as_he_gassed_iran

    2. ASV gāze Irānā demokrātiski ievēlētu valdību, jo tā pātrauca ārzemju koorporācijas, kas bija faktiski nozagušas Irānas naftu

    http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23762970

    3. Kāda atšķirība demokrātijas ziņā: Krievijā cars valda brutālā atklātā veidā savukārt ASV pārvalda starptautiska banķieru mafija caur politiskām marionetēm kuras mainās bet kurss paliek esošais. ASV režīms ir daudz labāk sevi pasargājis kā atklāts cars kuru var gāzt. Bet ko gāzt kad mafija iefiltrējusies visos līmeņos kā tas ir ASV? Kā jau mafijai, tai nospļauties par ASV pilsoņu interesēm.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > bishof 04.09.2013. 11.57

    … Es vairāk tomēr ticu ASV…+++ toties es uzticos ASV, bez iebildēm un prātuļojumiem. :) Pēc 2. pasaules kara ASV to vien ir darījusi, kā sekmīgi un ne tik sekmīgi, bet apkarojusi komunistus uc teroristus – Korejā, Vjetnamā, Afganistānā, Irākā utt Bet pats galvenais, amerikāņi ir spējīgi noturēt kremlinus grožos, amerikāņu nodokļu maksātājs nodrošina Latvijas Republikas drošību, nomaksājot aptuveni 70% no visiem NATO tēriņiem. Pateicoties amerikāņiem Latvija kļuva par NATO dalībvalsti galu galā un tā bija vienīgā iespēja mums paglābties no kremliniem, kas jau gadsimtiem ilgi ir mūsu tautas lāsts un nelaime

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > bishof 04.09.2013. 11.20

    “pūlis pārāk vieglprātīgi lieto jēdzienu “meli” Irākas kara gadījumā”
    ===
    Irākas kara gadījumā šis jēdziens varētu būt diezgan piemērots, džeki jau diži iepriekš mēģināja, piem., piezīmēt Huseinam alkaidu u. tml. WMD bija tikai iegansts, kuru veiksmīgi sniedza irākiešu inženieris, par to dabuonot UK uzturēšanās atļauju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > bishof 04.09.2013. 10.18

    Pievienojos šim viedoklim.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > bishof 04.09.2013. 13.43

    “Pateicoties amerikāņiem Latvija kļuva par NATO dalībvalsti ”
    ===
    kopumā taisnība, vien tam, lai atbalsts ASV kongresā būtu vienprātīgāks, dažiem bija jāiebrauc torņos… (pirms tam tika atsaukts militārais atbalsts, jo LV (un ne tikai) nebija ar mieru atteikties no atbalsta Starptautiskās krimināltiesas izveidei)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > bishof 04.09.2013. 12.35

    Un saskatīja visur komunistus kurus gāzt pat ja tie bija demokrātiski ievēlēti, un tā sanācis ka tai zemē ir nafta, gāze, vai citi derīgi resursi.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Kristīne > bishof 04.09.2013. 14.55

    Kurdus Sadams indēja ļoti sen – ap Irākas – Irānas kara beigām, un ap šo laiku Sadamu drīzāk varēja uzskatīt par ASV sabiedroto (amīši palīdzēja saistībā ar ķīmisko ieroču (iprīta) lietošanu pret Irānu), tas bija vēl pirms Līča kara, un nu galīgi nebūtu uzskatāms par reālu iemeslu nākamā kariņa uzsākšanai 15 gadu vēlāk… Ieganstu gan.
    ==
    PS. Nebūt neuzskatu, ka bija nelāgi aplikt cilpu ap Sadama kaklu, nelāgi bija tādēļ ziedot kādu 100+K civilo dzīvību.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    bishof > bishof 04.09.2013. 10.35

    ASV sistēmai, lūk, ir vismaz tāds labums, ka no tās līderiem tiek prasīta zināma politiska atbildība cilvēku priekšā, un šie līderi laiku pa laikam mainās. (Atšķirībā no Sīrijas, piemēram.) Nemaz nerunājot par to, pūlis pārāk vieglprātīgi lieto jēdzienu “meli” Irākas kara gadījumā; jautājumam būtu jābūt par to, vai no pieejamās informācijas tika izdarīti ticami secinājumi. Turklāt jāatceras arī, ka līdz pašam pēdējam brīdim Sadams ļoti pūlējās, lai uzturētu priekšstatu pasaulē (un Irānā it īpaši), ka viņam ir masu iznīcināšanas ieroči.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 04.09.2013. 11.28

…Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņojis, ka Maskava varētu piekrist militārai operācijai pret Sīriju, ja tiks pierādīts, ka prezidenta Bašara al Asada režīms ir pielietojis ķīmiskos ieročus…++++ Paldies Dievam! Plānotais Krievijas iebrukums Baltijas valstīs, kurš sekotu pēc ASV trieciena Sīrijai, izpaliks :)

+5
-2
Atbildēt

2

    Ieva Priedenfelde > buchamona 04.09.2013. 15.10

    Saskaņots at ASV.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > buchamona 04.09.2013. 11.55

    “Plānotais Krievijas iebrukums Baltijas valstīs, kurš sekotu pēc ASV trieciena Sīrijai, izpaliks”
    ==
    Nevis izpaliks, bet tiks saskaņots…

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu