Vēsturnieks: Obama Baltijā veido aliansi pret Krieviju • IR.lv

Vēsturnieks: Obama Baltijā veido aliansi pret Krieviju

22
ASV prezidents Baraks Obama un Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite tikšanās laikā. Foto: EPA/LETA

Baltijas valstis atkal esot sagaidījušas savu „zvaigžņu stundu”

ASV prezidents Baraks Obama sācis uzbrukumu no flanga, veidojot pret Krieviju vērstu aliansi netālu no tās robežām – Baltijas jūras reģionā. Baltijas valstis izraudzītas par šīs politikas atbalsta punktiem reģionā. Tā 30.augustā notikušo Baltijas valstu prezidentu tikšanos Vašingtonā ar Obamu vērtē politologs un vēstures zinātņu doktors Aleksandrs Sitins, vēsta igauņu medijs “Postimees”.

Atšķirībā no viņa Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žanete Ozoliņa portālam “Delfi” teikusi, ka Baltijas valstu prezidentu un ASV valsts galvas Obamas kopējai tikšanās nav bijis skaidra vēstījuma un to pārmācis Sīrijas jautājums.

Sitins „Postimees” apgalvo, ka šīs četru prezidentu tikšanās kopīgais paziņojums satur visus Baltijas valstīm svarīgos ASV sniegtā ārpolitiskā atbalsta jautājumus un atzīst baltiešu panākumus pēcpadomju attīstības periodā. Šis paziņojums, pēc vēstures zinātņu doktora domām, Baltijas valstīm sniedzis visu, ko tās vēlējušās – sākot no drošības garantijām, beidzot ar enerģētikas atbalstu.

Ne mazāk svarīgi ir, ka šī tikšanās Baltijas valstīm iezīmē kvalitatīvi jaunu līmeni Eiropas Savienības un ASV sarunās par transatlantisko tirdzniecību un investīciju partnerību.

Tomēr, pēc Sitina teiktā, galvenais esot tas, ka ASV organizē pietiekami plašu pieeju no Baltijas reģiona puses – tajā skaitā jāietver arī septembra sākumā paredzētā tikšanās Stokholmā ar ziemeļvalstu līderiem, kurā tikšot apspriestas visas pretrunas starp ASV un Krieviju. Kā norāda politologs, šo jautājumu skaitā ir gan cilvēktiesības, gan Irānas kodolprogramma, gan stratēģisko ieroču ierobežošana un, protams, arī Sīrijas konflikta jautājums.

Pēc politikas analītiķa domām, ASV, citiem vārdiem sakot, organizē savdabīgu „subreģionālo Baltijas aliansi”, lai palielinātu reģionālo drošību. „Ir skaidrs, ka lielā mērā šāda ģeopolitiska subjekta izveide pie Baltijas jūras vērsta pret Krieviju,” apgalvo Sitins.

Viņš „Postimees” teic, ka Baltijas valstis atkal esot sagaidījušas savu „zvaigžņu stundu” – tās kļuvušas par ASV stratēģiskajām partnerēm un ASV politikas atbalsta punktiem gan reģionā, gan Eiropā. „No šīs situācijas, īpaši Lietuva kā pašreizējā ES vadošā valsts, centīsies sev gūt maksimālu labumu un starptautiskās autoritātes paaugstināšanu,” saka Sitins.

Kā zināms, ASV prezidents Obama septembra sākumā Stokholmā tiksies ar ziemeļvalstu līderiem. Zviedrijas premjerministra Fredrika Reinfelta divpusējā tikšanās ar Obamu notiks 4. septembrī, kad ASV prezidents ceļā uz G20 apspriedi Sanktpēterburgā ieradīsies Zviedrijas galvaspilsētā, bet pēc tās Obama tiksies ar ziemeļvalstu līderiem.

Paredzēts, ka darba vakariņās piedalīsies Obama, Reinfelts, Somijas prezidents Sauli Nīniste, Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs, Dānijas premjerministre Helle Torninga-Šmita un Islandes premjerministrs Sigmundurs Gunlaugsons. Obama atcēlis divpusējo tikšanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un tā vietā nolēmis ierasties darba vizītē Zviedrijā.

 

Komentāri (22)

janis17 03.09.2013. 10.28

Cita apdraudējuma, kā krievija, nav.

+14
-1
Atbildēt

1

    inesite15 > janis17 03.09.2013. 21.23

    centramozga : – Vai ne !

    0
    0
    Atbildēt

    0

Dmitrijs 03.09.2013. 10.42

Lai veidotu alianci pret Krieviju, nav nepieciešams Obama. Pietiek ar Krievijas oficiālo retoriku Baltijas valstu virzienā, tās apmaksātiem politiskajiem partizāniem Latvijā un gan jau arī pārējās Baltijas valstīs. Kā arī vienkārši pasekot līdzi Kreivjas aktivitātēm pasaulē, lai secinātu, ka ar šo valsti nav iespējama normāla līdzpastāvēšana. Pat ar “brālīgajām slāvu tautām” Krievija rīkojas, kā ar ienaidniekiem, nemaz nerunājot par pašu pilsoņiem. Par ko tur runāt vispār.

+14
-2
Atbildēt

3

ievuliitis 03.09.2013. 10.59

“…vērtē politologs un vēstures zinātņu doktors Aleksandrs Sitins…”
Uzdrošinos pajautāt – kuras valsts pārstāvis ir politologs un vēstures doktors?

+10
0
Atbildēt

1

    janis17 > ievuliitis 03.09.2013. 11.34

    Jautājums taču pilnīgi lieks :)))))
    Politologs: Latvijas elite ir padomju laiku produkts
    To radio «Baltkom 93,9» paziņoja Maskavas politikas zinātņu doktors Aleksandrs Sitins.

    Viņš norādīja, ka tipisks padomju laika nomenklatūras piemērs ir prezidents Andris Bērziņš, raksta Apollo.lv.

    «Eksistē pieņēmums, ka no Latvijas speciāli tika izvesta tauta, atšķaidot to ar strādniekiem no citām valstīm. Ka tāda bijusi īpaši pārdomāta politika. Taču tajā ir arī objektīva loģika, kā attīstīt darbaspēku. Ņemot vērā darba kultūru, vietējās tradīcijas, Baltijā ieguldītais rublis nesa lielu atdevi,» sacīja politologs.

    http://www.bizness.lv/sabiedriba/id/18293/politologs-latvijas-elite-ir-padomju-laiku-produkts

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu