Mēneša laikā jābūt skaidrībai par Rīgas pilī esošo muzeju nākotni • IR.lv

Mēneša laikā jābūt skaidrībai par Rīgas pilī esošo muzeju nākotni

36
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Foto: Ieva Lūka, LETA

Ministrija esot gatava diviem scenārijiem – muzejiem pārvākties uz trim pagaidu telpām vai arī turpinām cerēt un ticēt, ka tie varēs palikt pilī

Mēneša laikā ir jābūt pilnīgai skaidrībai par Rīgas pilī esošo trīs muzeju krājumu nākotni, – intervijā Latvijas Radio otrdien sacīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL- TB/LNNK).

Tikmēr iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) otrdienas rītā LNT raidījumā “900 sekundes” teicis, ka no Rīgas pils policija ir izņēmusi pierādījumus un patlaban tiekot pratināti liecinieki. Ministrs apgalvo, ka izmeklēšanas rezultāti būšot zināmi tuvākajā laikā.

Trīs Rīgas pilī esošo muzeju krājumi cieta nevis pašā ugunsgrēkā, bet gan tā dzēšanas laikā un tika nolieti ar ūdeni. Lai šo muzeju krājumus pārvietotu uz citām telpām, nepieciešami seši mēneši un trīs miljoni latu. Tāpēc pašlaik ir svarīgi noskaidrot, vai tiešām dzīve Rīgas pils telpās muzejiem pilnīgi nav iespējama un muzeja krājumiem tiek nodarīts ļaunums vai arī kaut ko var darīt, lai uzlabotu telpu mikroklimatu, skaidroja ministre.

Pēc Jaunzemes – Grendes teiktā, pašlaik ministrija ir gatava diviem attīstības scenārijiem Rīgas pils muzeja sakarā – pārvākties uz trim pagaidu telpām vai arī turpinām cerēt un ticēt, ka muzeji tomēr varēs palikt pilī, ziņo LETA. “Mēneša laikā par to ir jābūt skaidrībai,” sacīja ministre.

Jau ziņots, ka augusta vidū ministrijā notika kārtējā Kultūras ministrijas, VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) un Rīgas pilī esošo muzeju pārstāvju kopīgajā darba sanāksme, kurā tika vērtētas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumu pārvietošanas iespējas un to tehniskie risinājumi.

Iecerēts, ka muzeju krājumu un eksponātu pagaidu izvietošana tiks nodrošināta nekustamajos īpašumos Lāčplēša ielā 106/108 un Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī tiek apsvērtas iespējas Rakstniecības un mūzikas muzeja nozīmīgu krājumu daļu, piemēram, manuskriptus un citas kultūrvēsturiskas vērtības, izvietot Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunbūves krātuvē, kurai tur būtu vispiemērotākie klimatiskie apstākļi.

Tāpat iecerēts turpināt aktīvu darbu pie jau agrāk plānotās jaunās muzeju krātuves ēkas Pulka ielā projekta īstenošanas līdz 2016.gada pirmajai pusei.

Līdz šim pagaidu jumta izbūve pabeigta gan virs Rīgas pils Baltās zāles, gan virs Rīgas pils Svētku zāles, gan Konventa daļas. Darbi tika pabeigti līdz 11.augustam.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Rīgas pils Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā.

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu