"Eco Baltia" apstrīdēs "Getliņi Eko" konkursa rezultātu (papild.) • IR.lv

“Eco Baltia” apstrīdēs “Getliņi Eko” konkursa rezultātu (papild.)

30
Getliņos. Foto: Ieva Čīka, LETA

“Getliņos” atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvi grib uzticēt “Vides pakalpojumu grupai”

Atkritumu apsaimniekošanas grupas “Eco Baltia” apstrīdēs atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “Getliņi Eko” organizētā konkursa “Sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai” rezultātus, biznesa portālu “Nozare.lv” informē uzņēmuma pārstāve Jana Duhovska.

Jau vēstīts, ka otrdien noskaidrots uzvarētājs “Getliņi Eko” izsludinātajā konkursā par atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību. “Apstiprinot “Eco Baltia” jau iepriekš pausto viedokli, par to ir pasludināts SIA “Vides pakalpojumu grupa”, kas ir saistīts ar ekspolitiķa Andra Šķēles ģimeni,” uzsver Duhovska.

Viņa skaidro, ka jau gadiem ilgi “Eco Baltia” piederošie uzņēmumi aktīvi vēlas piedalīties atkritumu pārstrādes rūpnīcas izveidē “Getliņu” teritorijā. Diemžēl visi mēģinājumi noslēgt līgumu par atkritumu pārstrādes rūpnīcas izveidi “Getliņi Eko” prettiesiskās rīcības dēļ ir beigušies bez rezultātiem.

Arī šogad “Eco Baltia” piederošie uzņēmumi SIA “Eco Baltia Vide” un SIA “Eko Reverss” kā personu apvienība sagatavoja un iesniedza savu piedāvājumu dalībai “Getliņi Eko” izsludinātajā konkursā “Sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai”, neskatoties uz to, ka iepirkuma laikā “Getliņi Eko” nesniedza visu pieejamo informāciju.

Kā norāda “Getliņi Eko” pārstāve Linda Vītola-Barānova, “Eco Baltia” piedāvājums netika pieņemts izvērtēšanai, jo uzņēmuma pārstāvji gribēja iesniegt savu piedāvājumu 29.jūnijā pēc plkst.12, kas bija pēdējais termiņš piedāvājuma iesniegšanai.

Savukārt Duhovska stāsta, ka pēc piedāvājumu iesniegšanas “Getliņi Eko” veica vairākas nesaprotamas un prettiesiskas darbības, kā rezultātā arī šogad šajā iepirkumā par uzvarētāju tiek atzīts pretendents, kas ir saistīts ar Šķēles ģimeni, proti, “Vides pakalpojumu grupa”.

“Eco Baltia” padomes priekšsēdētājs Māris Simanovičs uzsver, ka “Eco Baltia” piederošo uzņēmumu “Eco Baltia Vide” un “Eko Reverss” piedāvājums pavisam noteikti bija daudz lētāks par jebkura cita konkursa dalībnieka piedāvājumu, jo arī iepriekšējos iepirkumos par rūpnīcas celtniecību “Eco Baltia” piederošie uzņēmumi spēja piedāvāt daudz lētāku cenu nekā citi pretendenti.

“Uzskatu, ka nav pieļaujama situācija, ka kādam pretendentam tiek liegta dalība iepirkumā, lai no pārējiem pretendentiem tikai viens varētu atbilst nolikuma prasībām,” piebilst Simanovičs.

“Eco Baltia Vide” un SIA “Eko Reverss” nodarbojas ar atkritumu apsaimniekošanu un ietilpst lielākajā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu grupā, ko veido “Eco Baltia” piederošie uzņēmumi. “Eco Baltia” piederošie uzņēmumi kopumā apsaimnieko gandrīz 100 000 tonnu sadzīves atkritumu un kopējais grupas apgrozījums 2012.gadā bija 21 miljons latu.

“Eco Baltia” piedāvātais atkritumu pārstrādes modelis ir balstīts nevis uz atkritumu pārstrādi, kas vērsta uz izejmateriāla dedzināšanai sagatavošanu, bet gan uz noderīgu materiālu nodalīšanu. Šāds risinājums ir videi daudz draudzīgāks risinājums, jo nodalītie ogļūdeņraži nenonāk atmosfērā, bet tiek pārstrādāti par noderīgiem materiāliem.

Šis nav pirmais gadījums, kad “Eco Baltia” uzņēmumiem nākas saskarties ar prettiesiskām rīcībām “Getliņi Eko” izsludinātajos konkursos. Piemēram, pirms gada, kad “Getliņi Eko” iepriekšējo reizi konkursa laikā centās izvirzīt sev vēlamo rūpnīcas būvnieku, konkursa atvēršanās sēdē tika sajaukta iesniegto piedāvājumu atvēršanas secība tā, lai “Eko Reverss” piedāvātā cena nebūtu jānosauc pēdējā.

Toreiz Iepirkumu uzraudzības birojs “Getliņiem” uzdeva pārtraukt šo iepirkumu un atzina, ka viņu rīcība ir prettiesiska.

Simanovičs atzīmē, ka konkursa sakarā viņam rodas jautājumi. Piemēram, kā “Getliņi Eko” vadība var izskaidrot to, ka viņu konkursa nolikumam atbilst tikai viens pretendents?

“Kā “Getliņi Eko” vadība var izskaidrot ciešo saistību, kas pastāv starp trim no konkursa pretendentiem, proti, viens no “Vides pakalpojumu grupas” padomes locekļiem Jānis Vilgerts ir arī viens no SIA “Ekodoktrīna” pastarpinātiem īpašniekiem, bet “Vides pakalpojumu grupa” un “Daugavpils specializētais autotransporta uzņēmums” ir biznesa partneri un kopīgas personu apvienības biedri kādā citā konkursā, ko šovasar izsludināja Jūrmalas dome, par ko liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā publicētā informācija.

Atkritumu apsaimniekotājas SIA “Getliņi Eko” organizētajā konkursā “Sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai” par uzvarētāju kļuvusi atkritumu apsaimniekotāja SIA “Vides pakalpojumu grupa”, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

“Vides pakalpojumu grupas” piedāvājums paredz vienu tonnu atkritumu sagatavot par 6,66 latiem. Projekta kopsumma ir 19,98 miljoni latu.

Kopā konkursā tika iesniegti trīs projekti, to iesniedzēji – a/s “Daugavpils specializētais ATU”, SIA “Vides pakalpojumu grupa” un SIA “Ekodoktrīna”.

“Getliņi Eko” pārstāve Linda Vītola-Barānova norāda, ka konkursā neuzvarējušie pretendenti šo rezultātu var pārsūdzēt līdz 12.septembrim.

Kā ziņots, konkurss “Sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai” tika izsludināts pērn 21.decembrī. Līdz šim konkursa termiņš ir ticis pagarināts trīs reizes.

Atkritumu apsaimniekotāja SIA “Getliņi Eko” pērn teju dubultojusi peļņu, sasniedzot 1,6 miljonus latu, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja uzņēmumā. Uzņēmuma peļņa 2011.gadā bija 797 170 lati.

Savukārt SIA “Getliņi Eko” apgrozījums pērn sasniedza 8,83 miljonus latu, kas ir par 17,2% vairāk nekā 2011.gadā, kad apgrozījums bija 7,53 miljoni latu.

SIA “Getliņi Eko” nodarbojas ar atkritumu poligona “Getliņi” apsaimniekošanu Rīgas rajonā, Stopiņu novadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 213 505 lati. “Getliņi Eko” Rīgas pilsētas pašvaldībai pieder 97,92% kapitāla daļu, bet Stopiņu pagasta padomei – 2,08% kapitāla daļu.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (30)

Ieva Aile 03.09.2013. 22.15

Jūs redzējāt to filmu par ekonomiskajām spuldzēm pa TV 1 ?Par jaukajiem ES lēmumiem ar visu mūsu Piebalgu?

0
0
Atbildēt

0

Eleonora Maisaka 03.09.2013. 17.29

Kādi padlas, izdzimteņi, kropļi ieinteresēti, lai Latvijā nenotiktu atkritumu(izejvielu) dalīta vākšana un otreizēji neizmantojamo resursu pārstrādāšana enerģijā? Lai Getliņos netiktu deponētas jaunas megatonnas atkritumu, bet tiktu uzsākta poligona, kas pilns metālu, polimēru un celulozes, rūpnieciskā izstrāde.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu