Raidījums: VID darbiniekus tur aizdomās par vismaz 100 000 latu saņemšanu • IR.lv

Raidījums: VID darbiniekus tur aizdomās par vismaz 100 000 latu saņemšanu

16
Bijusī VID priekšniece Nelija Jezdakova. Foto: Lita Krone, LETA

Kukuļdevējs esot Liepājas uzņēmējs Andrejs Podrjadčikovs, kurš sadarbojas ar KNAB

Bijušo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Neliju Jezdakovu un citus VID darbiniekus tur aizdomās par vismaz 100 000 latu saņemšanu, svētdien ziņoja TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Kā vēsta raidījums, VID vadošās amatpersonas apzināti ļāvušas no valsts izkrāpt vismaz pusmiljonu latu. Kukuļdevējs ir Liepājas uzņēmējs Andrejs Podrjadčikovs, kurš, sadarbojoties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), cer tikt vaļā no soda par finanšu mahinācijām.

Podrjadčikovam ir 39 gadi un biznesu viņš sāka pirms septiņiem gadiem, pārstrādājot zivis. Vēlāk Podrjadčikovs izmēģināja roku nodokļu krāpšanā, ātri atrada partnerus un patlaban jau ir nodibinātas gandrīz 30 uzņēmumi. Ar viņu saistītās firmas veic savstarpēju norēķinus un sniedz pakalpojumus fiktīvi izveidotiem uzņēmumiem, kuru nominālie īpašnieki drīz pēc izveidošanas it kā tos pārdod Tadžikistānas iedzīvotājiem, kurus policija pēc tam nevar atrast, vēsta raidījums.

Pirmie Podrjadčikova shēmas sāka “apcirpt” Liepājas VID auditori, kas vairs nebija ar mieru atmaksāt simtiem tūkstošiem latu pievienotās vērtības nodokli (PVN) par šaubīgiem darījumiem. Liepājnieks auditoru lēmumu pārsūdzēja Jezdakovai. Tika nolemts, ka Podrjadčikovam ir taisnība un PVN viņam atmaksājams.

Finanšu policijas vadītājs Kaspars Čerņeckis esot regulāri informējis savu priekšnieci Jezdakovu par izmeklēšanas jaunumiem. Īsi pirms ieplānotā aresta Podrjadčikovs pazuda no Latvijas valsts.

Podrjadčikovs ilgi bēguļoja, tad atgriezies dzimtenē. Rucavas pagastā ir liepājnieka tēva mājas. Podrjadčikovs kaut kādu vielu iespaidā esot izārdījis kaimiņu mitekli, sastrīdējies ar savu ģimeni un rucavieši izsaukuši policiju. Apcietinājumā liepājnieks izmeklētājiem esot sācis lielīties ar saviem sakariem varas elitē. Esot maksājis kukuļus politiķiem, tiesnešiem un VID darbiniekiem, bet galvenais viņa aizbildnis esot VID direktore Nelija Jezdakova. Tad ar Kurzemes apgabala prokurora lēmumu lieta nodota KNAB.

Patlaban liepājnieks atzinies savos noziegumos un prokuratūra uz tiesu nosūtījusi jau pirmo krimināllietu par valsts apkrāpšanu. Tomēr Podrjadčikovam ir cerība uz mazu sodu vai pat palikšanu brīvībā, jo, palīdzot KNAB atklāt VID liela apjoma kukuļņemšanu, prokurors var lemt par atbrīvošanu no kriminālatbildības.

Reizē ar Jezdakovu KNAB ir aizturējis arī kādu viņas paziņu – uzņēmēju, kuru uzskata par kukuļdošanas starpnieku. Jezdakovas advokāts Rinalds Bušs izvirza versiju, ka blēdīgi VID darbinieki cenšas savu vainu novelt uz priekšnieci, un Podrjadčikovu bijusī VID vadītāja dzīvē neesot redzējusi.

Kā ziņots, KNAB šā gada jūnijā sācis krimināllietu saistībā ar iespējamu kukuļdošanu lielā apmērā VID amatpersonām, iepriekš informēja KNAB pārstāve Inta Šaboha.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā kriminālprocesā ir iesaistīta bijusī VID vadītāja Nelija Jezdakova.

Likumā teikts, ka liela apmēra kukulis ir virs 10 000 latiem. KNAB izmeklētājam uzskata, ka, iespējams, ilgstošā laika posmā notikusi kukuļdošana lielā apmērā Valsts ieņēmuma dienesta amatpersonām, lai tās, rīkojoties kukuļdevēja interesēs, par pretlikumīgu atlīdzību veiktu prettiesiskas darbības nodokļu jomā. KNAB uzskata, ka kukuļošana notikusi, lai valsts amatpersonas kukuļdevēju interesēs nodrošinātu tiesībsargājošas iestādes lietvedībā esošajos kriminālprocesos arestu noņemšanu no personu kontiem, kā arī lai veiktu darbības saistībā ar valstij pārmaksātā PVN atmaksu.

Lai nodrošinātu pierādījumu iegūšanu un nostiprināšanu, kriminālprocesa ietvaros ir veiktas procesuālās darbības. Pašlaik krimināllietā ir vairāki aizdomās turamie, kuriem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Darba tiesiskās attiecības ar VID ģenerāldirektora ārštata padomnieci Jezdakovu tika pārtrauktas ar šā gada 20.augustu pēc viņas atlūguma saņemšanas.

 

Komentāri (16)

Elīna Barkovska 02.09.2013. 10.42

Kuluāros runāja, ka Jezdakovas vietā nāks K.Čerņeckis, bet kāds tomēr spēja noraut rokas bremzi un iecelt Pētersoni, kura ir tāda pati kā Jezdakova. Latvijā spēcīgas drošības iestādes nevienam augšā nav vajadzīgas
!

+5
0
Atbildēt

0

ligakalnina 02.09.2013. 08.08

Dabiski, viss tas vilksies gadu garumā, iesākumā prokuratūrā, vēlāk tiesā, ja līdz tam nonāks, kā Lemberga, Latvenergo, utt. lietas, galvenais, lai lieta zaudē savu aktualitāti, un tad jau var darīt visādi.
Prognozējamais iznākums, ņemot vērā Vaškevica, Stabiņas, utt., utjp., lietas, varētu būt vai Jezdakovas lietas apturēšana, vai nu Jezdakovas pēkšņā smagā “saslimšana” un pazušana Vaškevica virzienā, tāda līmeņa ierēdņus, kas saistīti ar politiskām partijām, Latvijā netiesā, reāls un maksimālais sods tam uzņēmējam, kurš sniedz liecības, nu un soda naudas vai nosacīti sodi sīkajiem gariņiem, iespējams, kādu pat uz īsu laiciņu ietupinās, ja nepietiks naudas atpirkties.
Pēc analoģijas ar Vilkastes, Janitas, un vēl daudzām lietām.

+7
-2
Atbildēt

2

    ligakalnina > ligakalnina 02.09.2013. 10.10

    Kādas pozitīvas pārmaiņas jau Bordāna laikā it kā notiek, salīdzinot ar Bērziņa laikiem, nestrīdos.
    Vismaz, lietas tiek uzsāktas, bet, tas jau nav tiesu nopelns, bet, tālāk, ir daudzas lietas ar visai dīvainiem spriedumiem, ar apsūdzēto pazušanu nezinamā virzienā ar tiesas piekrišanu, tātad, neadekvātu drošības līdzekli, notikušas jau pēdējos gados.
    Saprotams, Bordāna ietekme un pilnvaras ir, faktiski, minimālas, bet, viņš varētu nākt ar kādām likumdošanas iniciatīvām, lai nevis “uz papīra”, bet, reāli izslēgtu no svarīgu lietu iztiesāšanas “aizdomīgos” tiesnešus, cik dzirdēju, ir valstis, kur tādiem, kuriem formāli neko pierādīt nevar, bet, uz kuriem krīt aizdomas, uztic tikai mazsvarīgas lietas, bet tas, dabiski, ir koks ar diviem galiem, iespējams, labāk, lai ir sistēma, kur tiesnesi nevis nozīmē vadītājs, bet, lietas tiek izlozētas pilnīgi automatiski, bez cilvēku faktora, it kā jau kaut kā tā jābūt arī mums, bet, tas jau netiek ievērots.
    Vēl jau derēja domāt par valstiski nozīmīgu lietu iztiesāšanu ārpus kārtas, iespējams, arī par kāda līmeņa tiesnešu un prokuroru ievēlēšanu tiešās vēlēšanās, pie Latvijas korupcijas, manuprāt ievēlēšana uz mūžu ir muļķība, un tikai vairo tiesnešu nesodamības sajūtu, vajadzētu kādu limitu.
    Jo tas, ka tienešu un advokātu korporācija aizstāv “savējos” jebkurā gadījumā, un tai ir ļoti zemi ētikas standarti, visiem zināms, jāpastiprina tiesnešu atbildības sajūta, un jābeidz tā viņu nesodamības un visatļautības sajūta.
    Kaut, saprotams, viss tas nav tik viennozīmīgi, ir savi plusi un mīnusi, bet, par visu to būtu, vismaz, jārunā un jādiskutē, un kam, ja ne Bordānam, būtu jāsāk šī diskusija?
    Ar to galīgi negribu teikt, ka mums visi tiesneši ir negodīgi, bet, iespaids tāds, ka taisni tie negodīgie nosaka sistēmas vektoru.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > ligakalnina 02.09.2013. 09.16

    dzeri, tagad vismaz kādas lietas tiek uzsāktas, un diezgan bieži, un agri vai vēlu tās nonāks līdz risinājumam. Un preventīvs rezultāts būs arī tad, ja kāda lieta aizies ilgāk, un kāds paspēs nomukt uz ārzemēm, jo svārstīgie un sirdsapziņu galīgi nepazaudējušie tomēr padomās, un vidējais korupcijas līmenis mazināsies. Arī tagad tas mazinās un ir mazinājies salīdzinot ar treknajiem gadiem.

    Toties treknajos oligarhu laikos gan bija gandrīz klusums, varēja padomāt, ka korupcijas pie mums nav, jo lielas aktivitātes apkarošanā nebija. Bet tas tikai tādēļ, ka visi bija savējie un neviens nevienu neaiztika un izskatījās viss labi un mierīgi ierindas iedzīvotājam, bet korupcija faktiski bija daudz lielākā apjomā.

    Bet diez kādēļ IRs nav ielicis ziņu par Bordāna atteikumu apstiprināt Rīgas apgabaltiesas vadītāju? Protams, nezinu tai neapstiprināšanai īstos iemeslus, tomēr cik ir zināms no baumām, tad tā tiesnese ir runājama, pie tam, ne tikai savos spriedumos, bet arī pie lietu sadales Rīgas apgabaltiesā pareizajiem tiesnešiem un tālāku norādījumu došanas. Bet tās jau tikai baumas :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 02.09.2013. 12.30

ASV baltie iedzīvotāji par savu slimīgo politkorektumu saņēma Obamu, mēs vaškēvičus, jezdakovas un streļčenokus.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu