ASV un Baltijas valstu attiecības balstās kopīgās vērtībās • IR.lv

ASV un Baltijas valstu attiecības balstās kopīgās vērtībās

34
ASV prezidents Baraks Obama (centrā) piektdienas tikšanās laikā kopā ar viceprezidentu Džo Baidenu (no labās) un Baltijas valstu prezidentiem - Daļu Grībauskaiti, Tomasu Hendriku Ilvesu un Andri Bērziņu. Foto: LETA/AFP
Džo Baidens

ASV viceprezidenta Džo Baidena viedoklis

50 gadus trīs Baltijas valstu vēstniecības trimdā Vašingtonā ir bijušas simbols pasaules ilgstošajiem centieniem atgūt Baltijas republiku neatkarību un brīvību. Šodien prezidents Baraks Obama Baltajā namā uzņem Igaunijas, Latvijas un Lietuvas prezidentus kā NATO sabiedrotos, brīvu tautu pārstāvjus un labus draugus.

Jūsu noietais ceļš ir ievērības cienīgs. Baltijas tautas, ko reiz no Eiropas šķīra dzelzs priekškars, nu nemainīgi atkal ir daļa Eiropas. Lietuva šobrīd ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts. Latvija drīz pievienosies eirozonai un uzsāks sarunas par dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā. Igaunija ir attīstījusi vienu no labākajiem interneta pārklājumiem pasaulē un kļuvusi par pionieri e-pārvaldes jomā. Visas trīs valstis ir arī vienas no Eiropā ātrāk augošajām ekonomikām.

Mēs dzīvojam jau pavisam citādā pasaulē. Un mana valsts sev uzdod ne tikai jautājumu «Ko ASV varētu darīt Baltijas tautu labā?», bet arī «Ko mēs kopīgiem spēkiem varētu darīt cita citas un visu pasaules cilvēku labā?».

Tam sākums ir mūsu darbs vēsturiski lielākajā militārajā savienībā. Strādājot ASV Senātā, es ar lepnumu atbalstīju jūsu valsts pievienošanos NATO laikā. Kopīgiem spēkiem uzbūvētā drošības partnerība pārsniedz pat jūsu toreizējo atbalstītāju visaugstākās cerības.

Mūsu partnerība nekad vēl nav bijusi tik abpusēji aktīva. Afganistānā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas karavīri ir cīnījušies plecu pie pleca ar amerikāņiem kā daļa no starptautiskās koalīcijas. Lietuva uzņēmās vadību Goras provinces atjaunošanas komandā, labi paveicot šo milzu darbu. Latvijas vadībā Baltijas ostas ir nodrošinājušas Ziemeļu apgādes tīkla darbību, vedot kravas uz Afganistānu. Un pat ekonomiski grūtā laikā Igaunija ir starp tām NATO dalībvalstīm, kas ik gadu aizsardzībā iegulda divus procentus no iekšzemes kopprodukta.

Mēs no savas puses nopietni uztveram savu dalību aliansēs. ASV neuzskata, ka kādai valstij Eiropā ir kāda “ietekmes zona”. Ikvienai valstij ir brīvas tiesības pieņemt savus lēmumus un izvēlēties sabiedrotos. Prezidents Obama un es uzskatām Ziemeļatlantijas līguma 5.pantu par svētu ASV pienākumu ne tikai šobrīd, bet visos laikos.

Mēs cenšamies padziļināt arī mūsu ekonomiskās saites, lai tās izaugtu tikpat stipras kā mūsu drošības sadarbība. Lielas ASV kompānijas jau šobrīd veic investīcijas Baltijā. Amerikas Savienotās Valstis un Eiropas Savienība šobrīd apspriež svarīgu jaunu līgumu, kas veicinās tirdzniecību un radīs jaunas ekonomiskās izaugsmes iespējas abos Atlantijas okeāna krastos. Eiropiešiem būs pieejams plašāks ASV produktu klāsts, un Baltijas uzņēmēji, kas cer atkārtot „Skype” veiksmi, gūs vēl brīvāku pieeju pasaules lielākajam tirgum. Arī enerģijas jautājumos ASV spēj piedāvāt unikālu speciālistu pieredzi, kā arī spēlē stratēģisku un ekonomisku lomu jūsu panākumos.

Mēs atbalstām jūsu centienus dažādot enerģijas piegādes Eiropas Savienībā un radīt caurskatāmākus enerģijas tirgus. Ikviens gūs labumu no jūsu sadarbības ar ziemeļu kaimiņiem, lai ar inovāciju palīdzību panāktu enerģijas neatkarību.

Visbeidzot, mūsu attiecības balstās kopīgās vērtībās. Tam veltīti mūsu centieni cilvēkiem visā pasaulē palīdzēt iegūt tās tiesības un brīvību, kas ir dārgas mūsu tautai. Baltijas valstis jau ir veiksmes stāsts. Citas tautas lūkojas uz jūsu piemēru un mācībām, ko esat guvuši iepriekšējās paaudzēs. Mēs veicam kopēju ieguldījumu pilsoniskajā sabiedrībā un ekonomikas attīstībā, palīdzot citiem veidot vienotu, brīvu un mierpilnu Eiropu un demokrātiskāku Centrālāziju un Tuvos Austrumus.

Gadu desmitiem mūs ir iedvesmojusi Baltijas tautu garīgā un fiziskā drosme un izturība. Mēs esam to dzirdējuši stāstos par uzdrošināšanos un protesta kustībām, kas palīdzēja gāzt dzelzs priekškaru. Par to ir vēstījuši arī imigranti, kas pievienojās mūsu kopienām un kļuva par Amerikas igauņiem, latviešiem un lietuviešiem. Nevienu brīdi mēs nezaudējām sapni par Baltijas tautu brīvību un neatkarību.

Mēs lepojamies ar noieto ceļu un dedzīgi vēlamies kopīgi virzīties tālāk, lai vērstu pasauli drošāku, pārtikušāku un mierpilnāku.

Autors ir ASV viceprezidents

 

Komentāri (34)

ivetao2007 31.08.2013. 19.12

Kad Latvijas Saeima pieņema likumu, kas neatzina LATVIJAS PSR eksistēšanu de jure, uzskatot ka LPSR nosaukusm ir nelikumīgs no paša sākuma, tad to Latvijas diplomāti izplatīja kā UNO dokumentu. Tas saniknoja okupamtu dibenlaizi Birkavu, kas izteica rājienu Latvijas parstāvim Apvienotajās Nācijās [UNO]. Šis nelietis parakstīja ar Latvijas – Krievijas līgumau par okupacijas karavīru izvešanu, atstjaot te viņu virsnieku “piekto kolonu” un ļaujot Krievjai šiem maskētiem staīniešiem maksāt pensijas. Taču ta neatiecā un latviešu strēlnikiem, kuri joprojam nesaņēme nekdas pensijas no Krievijas, kuras galvaspilsētu viņi asiņainās kaujās aizstāvējuši. Latvijā tādi okupantu dibenlaiži eksiē joprojam un strelnieki var sapņot par pnsijām, kamēr Vācija materiāli atbalsta svsus leģionārus invalīdus un samaksājusi visus parādus represētajiem. Vai jūsa domajiet, ka tagad ASV vizītē Latvijas prezidents par to domāja, zinot ka pirms dažiem gadiem viņš nedabūtu ASV vīzu kā komunists un kolaborantu valdības loceklis.

+8
-1
Atbildēt

5

    dace_roze_lmt_lv > ivetao2007 31.08.2013. 19.35

    Kādas pensijas! Latviešu strēlniekus vispār vajadzētu cietumā iesēdināt par to, ka viņi dienēja padomju armijā.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > ivetao2007 31.08.2013. 22.03

    Jūs tak tieciet reiz skaidrībā, kurā vietā pad. armija ir slikta un kurā tā ir laba. Citādi sanāk, ka esat narciss, pad. armija tik lielā mērā laba, cik tai pats esat piederīgs.

    Pietiek jau reiz lielīties, kā domājiet?

    Kādu jums vēl pensiju no valsts, kuru jūs nīstat?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ivetao2007 01.09.2013. 10.41

    mezavilks
    latviešu strēlnikiem, kuri joprojam nesaņēme nekdas pensijas no Krievijas, kuras galvaspilsētu viņi asiņainās kaujās aizstāvējuši.

    Gods un slava Latviešu strēlniekiem, kas uzlika uz ausīm Krievijas imperasķijas pederastu, sadistu un marodieru armiju. Pārmetums, ka neizmantoja iespējas izgriezt visus krievu un žīdu bandītu barvežus, bet tupo bidlu masu sadzīt konclāģeros, celt “gaišo nākotni”.
    Par dalību Staļina civilizētās pasaules iznīcināšanas projektā, vismokošākais sods nevar būt pietiekoši bargs.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ivetao2007 01.09.2013. 10.51

    super_e-y-e
    Kādu jums vēl pensiju no valsts, kuru jūs nīstat?

    Būtu Mežavilks par īpašiem nopelniem iecelts “Tautas komisāru padomē” dziedātu šodien citu dziesmu. Viņš atgādina Solžeņicinu, kurs mūža darbs “Arhipelāgs Gulag” bija tikai atriebība par nometnē pavadītiem gadiem. Patiesība tas bija kvēls staļinists, kurš mūžu beidza kā puķinoīds.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > ivetao2007 31.08.2013. 20.05

    Ja man būs laika, atradīšu iepēju kā jūs identificēt lai par sabiedroto armijas karvīru, kuri cinijās ar hitlerisko Vāciju, zaimošanu sauktu pie kriminālatbildības. Karļa Ulmaņa nodevības dēl latviešiem nebija iespēju kā somiem aizstāvēt savu valsti. Jums nevadzētu zaimot Latvijas ģerboni. Tā ir zemiska necieņa no jūsu puses.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

ivetao2007 02.09.2013. 15.30

Anonimiķis DISIDENTS ir ar tādu domāšanas līmeni – būtu tantei riteņi, būtu tramvajas. Nebūtu latviešu strēlnikeu nebūtu Latvijas valsts. Viss pārējais ir izēstu olu čaumalu vērtībā. Nebūtu Kārlis Ulmanis aizliedzis torpedēt un nogremdēt netrālās Latvijas ūdeņos iebrukušo kreiseri KIROV, WW2 aprises būtu daudz savādākas un Latvija nebūtu okupēta. Katrā ziņā Ulmanis papildus iedeva Staļina rokās kārtis ar ko pārtrumpot Čērčilu un Trumenu Teherānā. Ar savu – es palieku savā vietā…. “disidnet”- pirms kara esmu ziedojis Brīvības pieminekļa celšanai un Latvijas kara aviācijai angļu Gloster Gladiator pirkšanai. Un ļoti apmierināts, ka galu galā daudzi glosteri notrieca daudzus krievu bumbvedējus. Kaut arī par manu naudu pirktajos gosteros sēdēja somu piloti. Latviešu pilotus ļāva saņemt gūstā kā jērus. Latviešu politiķu ģļēvums un pilnās bikses neļāva glosterus pacelt gaisā. Vai tagad kas mainījies? Jo Latvijai nav kara aviācijas. Tikai “disdenti” var nesakarīgi pieķēzīt tīmekli. Un nekas.

+2
0
Atbildēt

0

dace_roze_lmt_lv 31.08.2013. 10.18

http://g1.delphi.lv/images/pix/520×360/b334d734/baltijas-valstu-prezidentu-tiksanas-ar-asv-prezidentu-un-viceprezidentu-43605847.jpg

Bija jārunā prezim Bērziņam par nepilsoņiem. Bija jātaisnojas par latviešu neiecietības pilniem komentāriem internetā.

0
-9
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu