Algu kāpums paātrinās • IR.lv

Algu kāpums paātrinās

2
Andele. Foto: Kaspars Krafts, F64
Lija Strašuna

Strādājošo pirktspēja vidēji sasniegusi 2007.gada līmeni

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, bruto algu kāpums kopumā saglabājas diezgan mērens, lai arī izskatās, ka pēdējos dažos ceturkšņos tas ir paātrinājies. Šī gada 2.ceturksnī vidējā bruto alga bija par 4.7% lielāka nekā pirms gada.

Visstraujākais kāpums pēdējā gada laikā bija novērojams ieguves rūpniecībā – 15%, būvniecībā – 9%, un valsts pārvaldē – 9%. Mazliet dīvains šķiet vidējās algas kritums transportā – tas galvenokārt noticis gaisa transportā, kur šī gada 2.ceturksnī vidējā bruto alga bija par 9% zemāka nekā pirms gada. Tomēr tā joprojām ir vislielākā valstī – LVL 1691. Citās lielākajās nozarēs vidējās algas pakāpeniski pieaug.

Strādājošo pirktspēja jeb alga ”uz rokas”, ņemot vērā cenu izmaiņas, turpināja uzlaboties – šī gada 2.ceturksnī tā bija par 5.2% lielāka nekā pirms gada, tādējādi sasniedzot 2007.gada līmeni. Jāsaka gan, ka tā ir joprojām ap 6% zemāka nekā 2008.gadā.

Šogad vidējās bruto algas izaugsme prognozējama nedaudz virs 4%.

Ņemot vērā inflācijas tendences un nodokļu sloga mazināšanos – mazāks iedzīvotāju ienākuma nodoklis kopš janvāra, nedaudz lielāki atvieglojumi par apgādājamajiem kopš jūlija – strādājošo pirktspējas kāpums varētu sasniegt vidēji ap 4.6%. Algu izmaiņas joprojām diezgan daudz atšķiras gan nozaru, gan kvalifikāciju līmeņu starpā. Lai arī algas tiek palielinātas arvien plašākai strādājošo daļai, tas, kuriem darbiniekiem un par cik daudz, atkarīgs no uzņēmumu finanšu situācijas, darbinieku pieejamības, kā arī darbinieku kvalifikācijas un sasniegtajiem rezultātiem.

Lija Strašuna ir ”Swedbank” vecākā ekonomiste.

Komentāri (2)

ciparsone 31.08.2013. 15.30

Vajag mācēt uzcept šādu rakstu – operēt tikai ar procentiem, un vienīgo absolūto vērtību paņemt no mazas, specifiskas nozares.

+3
0
Atbildēt

0

Ieva Aile 01.09.2013. 19.28

Dažiem algas paaugstina,līdz ar to tirgotāji cenas var palielināt,un tie,kam algas nepaaugstina,grimst arvien lielākā nabadzībā.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu