Sprūdžs no 1.decembra nolēmis atstāt ministra amatu • IR.lv

Sprūdžs no 1.decembra nolēmis atstāt ministra amatu

42
Edmunds Sprūdžs. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Koalīcijas partneri un pašvaldību pārstāvji pārmet ministram nepietiekamu kompetenci

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) no šī gada 1.decembra nolēmis pamest amatu, liecina ministra preses sekretāres Maijas Pētermanes izplatītajā paziņojumā sniegtā informācija. Reformu partijai pagaidām nav cita kandidāta šim amatam.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) ir saņēmis Sprūdža demisijas rakstu un, visticamāk, to pieņems, vēsta Latvijas Radio 1. Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota aģentūrai LETA pastāstīja, ka Dombrovskis ir nolēmis tikties ar Sprūdžu, lai pārrunātu atkāpšanās iemeslus. Viņš uzsver, ka patlaban prioritāte ir nodrošināt nozares darbu un turpmāko attīstību.

Latvijas Pašvaldību savienības vadītāja padomnieks Māris Pūķis aģentūra LETA paudis, ka Sprūdžam nevarēja pārmest neieklausīšanos dažādu jomu pārstāvjos, tomēr viņš vairāk rūpējies par valdības interesēm, nevis mēģinājis palielināt pašvaldību ietekmi. Koalīcijā šis lēmums neesot negaidīts, jo partneri atzinuši – Sprūdžs nav ticis galā ar nozares vadību.

Sprūdžs šādu lēmumu pieņēmis, jo savu turpmāko profesionālo darbību nesaista ar politiku. “Sākoties aktīvam 12.Saeimas priekšvēlēšanu ciklam, saprotu, ka mana izpratne par mērķiem un paveicamajiem uzdevumiem ministra amatā aizvien vairāk atšķirsies no Reformu partijai nepieciešamā kursa,” skaidro ministrs.

Turpmākajos mēnešos reformas, kas joprojām ir veicamas, nebūs populāras un nebūs arī iespējamas partneru atbalsta trūkuma dēļ, uzskata politiķis. Tomēr viņš sola, ka, vēl esot ministra amatā un arī pēc amata atstāšanas viņš paliks uzticīgs Reformu partijas ideāliem un pārliecībai par pārmaiņu nepieciešamību, kas bijusi viņa motivācija pirms diviem gadiem pievienoties šim politiskajam spēkam.

Komentāri (42)

Man personīgi ir žēl. Esmu bijis VARAM gan Vējoņa laikā – pie paša ministra, gan ticies ar Sprūdža ieceltām amatpersonām nesenākā laikā. Kā NVO pārstāvis, risināt praktiskus ar vides aizsardzību saistītus jautājumus.
Atšķirība ir milzīga.
Vējonim vides aizsardzība bija tik ļoti pie kājas, ka viņš pat necentās izlikties, ka viņam tā rūp. Pēc budžeta sadales spriežot interesēja tikai naudas izkāšana caur tādiem SIA kā Vides projekti
Sprūdža ministrijā bija ne tikai ieinteresētība, bet arī darbi un vismaz divos man zināmos gadījumos, ministrija pati izrādīja inciatīvu problēmas risināšanā. Viens no tādiem jautājumiem bija Mantess gaisa piesārņojuma un smaku jautājums Sarkandaugavā. Es zinu, ka VARAM tur ieguldīja vislielāko artavu, bet, ja es būtu tikai lasījis presi un internetu, tad domātu, ka viņi tur laida muļķi.
Ar to gribu teikt, ka negatīvais PR pret Sprūdžu bija ļoti jaudīgs, ko viņš viegli pastiprināja ar nepārdomātiem izteikumiem. Man jāatzīst, ka PR viņš sev galīgi nemācēja taisīt, bet idejas un darbi bija labi.
Un šāds ir rezultāts, kas manās acīs ir bēdīgi, jo parāda, ka svarīgāk ir radīt “pareizo priekšstatu” nevis darīt “pareizās lietas”…

+18
-2
Atbildēt

5

    andrejs_gr
    Man jāatkārtojas: “nesamērīgi”, “ietekmīgākām”, “naudīgākām”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_gr
    Cita lieta vēl protams bija tā, kā RP koalīcijā ir nemīlētā partnera lomā

    Vienotības un Dombrovska “nemīlētais partneris” ar nesamērīgi lielo vietu skaitu piedevām pie ietekmīgākām un naudīgākām silēm? Nu nu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dissidente, nu ne jau aiz lielas mīlestības viņiem tos krēslus piešķīra… :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aizmirsu vēl pieminēt – Sprūdžs tak sākumā bija pat RP “premjera kandidāts”! Vispār kaut kas neiedomājams…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Jā, nevar noliegt, ka pret Sprūdžu bija organizēta kampaņa. Bet politika ir, kā mēs visi zinām, netīra lieta un tur ir pilnīgi normāli sist mazākos un vājākos. Ko līdz, ja tev ir labas idejas, bet nav pieredzes un prasmju tās īstenot? Ministram ir jābūt ne tikai ideju ģeneratoram, bet arī tikpat prasmīgam menedžerim: 1) vispārējai politiskās darbības pieredzei; 2) personāla vadības prasmēm; 3) izpratnei par liela kolektīva darbības organizācijas principiem; 3) zināšanām par valsts pārvaldes darbības principiem utt. Sprūdžs, līdz kļuva par ministru, bija vien nelielas privātfirmas īpašnieks/vadītājs. Un, ko nozīmē – viņam vajadzēja palīdzēt (dzeris49)? Tas man atgādina bildi, kad pieredzējušais tētis ir paņēmis savu piecgadīgo puiku klēpī pastūrēt auto. Gan jau katrs no mums ir savulaik šādi “pastūrējis” un zina, cik reāla tā ir. Gan jau, ka ministrija darīja ko varēja, bet ikviens zina cik dažkārt ir grūti strādāt ar priekšnieku, kurš “nerubī fišku”. Protams, tagadējais Sprūdžs vairs nav tas Sprūdžs, kurš bija pirms 2 gadiem, bet ministra krēsls nav tā vieta, kur sākt mācīties pamatlietas. Pat par visvienkāršāko ierēdni nevar šajā valstī kļūt bez augstākās izglītības, bet par ministru, izcelts no nekurienes, ja tev ir pareizie sakari, vari kļūt vienā dienā. Vai nav absurdi? Cita lieta vēl protams bija tā, kā RP koalīcijā ir nemīlētā partnera lomā, kas vēl vairāk sarežģīja Sprūdža kā ministra situācija. Šajā gadījumā ministram bija jābūt divtik spēcīgam, lai sistu cauri savas idejas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 30.08.2013. 19.10

http://pietiek.com/img/illustr_lg/3972.jpg Jau pirmdien partijas kodols, tiekoties ar Sprūdžu, izvirzījis ultimātu nekavējoties demisionēt, un, pēc Pietiek rīcībā esošās informācijas, jau kopš pagājušās nedēļas beigām “partijas nākotnes vārdā” meklētas balsis, ja gadījumā ministrs nepiekāptos un demisija būtu jāprasa ar partijas valdes balsojumu. Sarunā, kad izvirzīts ultimāts, pēc Pietiek ziņām, piedalījušies RP jaunais līderis Edmunds Demiters, izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, valdes locekle Sandra Sondore-Kukule un partijas dibinātājs Valdis Zatlers.
To, ka ar Sprūdžu notikusi saruna par viņa iespējamo demisiju, Pietiek vēl pirmdienas vakarā nenoliedza arī RP jaunais priekšsēdētajs Edmunds Demiters, atzīdams, ka ir nepatīkami pārsteigts par “partijas iekšēju lietu” nonākšanu pie žurnālistiem.
Līdz ar to pašvaldību ministra Sprūdža demisija RP kodolam nav pārsteigums, kā tas varētu šķist no publiskās reakcijas uz ministra paziņojumu piektdienas pēcpusdienā. Nepatīkams pārsteigums atsevišķiem cilvēkiem partijas kodolā varētu būt ministra paziņojums, ka no amata atkāpsies tikai 1. decembrī, nevis nekavējoties, kā Sprūdžu uz to spieda partijas spice.

+7
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 30.08.2013. 17.18

Ir interesanti noskatīties, kā šakāļi publiski pauž viedokli (Lembergs, Kučinskis utt.)… Sprūdžs tiešām bija pārpratums un arī nekompetents, bet tās dažas idejas, kas tika virzītas, bija labas (atkritumu apsaimniekošana, pašvaldību reforma u.c.)… tagad tās tiks noraktas un vietvaru ķēniņi varēs turpināt dzīvot zaļi. Mediji atkal parāda savu angažētību un neprofesionalitāti!

+12
-7
Atbildēt

8

    ligakalnina > Una Grinberga 31.08.2013. 10.45

    Manuprāt, tie “lielākie kretīni”, ko RP sameklēja, ir tai saitē, ko tu iedevi, kaut, dabiski, tev viņu “domu graudi” šķiet īstas pēreles, tas ir mans subjektīvs viedoklis.
    Bet, tas RP, acīmredzot, neglābs, jo reformas šeit nevienam no valdošās elites nevajag, visiem labi tāpat, kaut, šī RP rīcība jau arī neizskatās sevišķi skaisti.
    Principā, RP kā tāda jau ir norakstīta, bet, atsevišķiem cilvēkiem gan būtu jāstrādā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > Una Grinberga 30.08.2013. 20.46

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > Una Grinberga 30.08.2013. 19.18

    dzeris49
    visiem tas S. bija neērts.

    Bija? Vēl jau tas iznirelis var lielus sūdu savārīt.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Una Grinberga 30.08.2013. 18.26

    Sprūdžam nebija pieredze, nemaz jau tik nekompetents viņš nebija, bet, pieredzi iegūst strādājot, un nebija nekāda atbalsta ne no vienas partijas, toties nepārtrauktais melnais PR.
    Paskat, kā tagad “nacionāļi”, Lemberga krancīši, atkal rej vienā korī ar “internacionalistiem”, visiem tas S. bija neērts.

    +11
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > Una Grinberga 31.08.2013. 00.40

    ….vispār jau – jautri!… :)
    ….NA rūpējas, lai jautrība nebeigtos, gatavais cirks:

    https://pbs.twimg.com/media/BS73lrRIEAAUZWl.png:large

    https://twitter.com/JanisIesalnieks/status/373498720983068672

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 30.08.2013. 22.37

    @zanE
    Nezināji, ka NA un ZZS atradīs valodu ar jebkuru partiju… ka tik viņiem izdevīgāk! Parasti gan tā sadarbība vairāk notiek ar SC un pašiem savā starpā!

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    janis17 > Una Grinberga 30.08.2013. 20.40

    Dzeri, Paskat, kā tagad RiPisti, urbanoviča krancīši, atkal rej vienā korī ar “internacionalistiem”…

    Faktiski tas viss izskatās pēc provokācijas.
    Kad zatļerugam neizdevās valdība ar sc un tankiem, tad tika sameklēti “lielākie kretīni” («Labi, mīļie vecīši, es jums tā pastrādāšu, tā pastrādāšu!» leģendārajā «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» par netikšanu ar kursiņu uz Munameģi saviem vecākiem draud viena no filmas galvenajām varonēm un atriebību arī īsteno.) – nu pie gribēšanas nevaru ne kozļikam, ne sprūdželim, ne dzērājšoferim, ne riņkevičam nevienu labo darbu nosaukt…

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > Una Grinberga 30.08.2013. 18.11

    Nasing
    Sprūdžs tiešām bija pārpratums un arī nekompetents…

    lai cīnītos pret negodīgu varu, tāds cilvēks neder, tāds tikai stiprina šo lembja varu!

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu