Politologs: Repšes jaunā partija var būt ''Vienotības'' konkurente • IR.lv

Politologs: Repšes jaunā partija var būt ”Vienotības” konkurente

133
Einars Repše. Foto: Lauris Vīksne, F64

Reģionālo partiju vēlmei iekļūt Saeimā esot objektīvs pamats

Jaunās Einara Repšes partijas tapšana ir līdzīga nesenā pagātnē izgāzušamies projektam ” Par labu Latviju”, bet ir pārdomātāka, tāpēc varētu darboties ilgāku laiku. Tā šorīt intervijā Latvijas Radio 1 prognozēja politologs Juris Rozenvalds. Pēc viņa teikta, objektīvs pamats ir arī reģionālo partiju vēlmei iegūt pārstāvniecību Saeimā.

”Pie visa, ko Repše un cilvēki, kas viņam ir apkārt, runā par uzņēmēju interesēm, svarīgs ir teiktais, ka jāveido citādas attiecības ar krievvalodīgajiem politiķiem,” skaidroja Rozenvalds, ”te Repše varētu būt efektīvs, jo viņam neviens nevar pārmest atkāpšanos no nacionālas stājas. Tā viņš var būt diezgan liels konkurents ”Vienotībai”, kam sadarbība ar ”Saskaņas centru” neizdodas.”

Repšes uzsvars uz Latviju ekonomiskā ziņā ir apsveicams, jo premjerministram Valdim Dombrovskim (”Vienotība”) var pārmest bezierunu sekošanu tam, ko saka Eiropa, vērtē politologs, novēlot – ‘cCeru, ka Repšes partija būs izveidota un starts būs sekmīgs”.

Vienlaikus viņš atzīst, ka Latvijā ir pamats ”zināmam politiskam reģionālismam”, jo valsts dzīvi noteic ”ūdensgalvas efekts”, proti, puse iedzīvotāju koncentrējas ap Rīgu, te ir lielākā daļa ekonomiskās aktivitātes. ”Ir vajadzīga reģionālā attīstība, bet jautājums – cik reģionu līderi spēj konsolidēties, un reģionu partijām problēma būs kadru trūkums,” vērtē Rozenvalds.

Reģionu alianses paziņojumos par vienotu startu nākamajās Saeimas vēlēšanās gan esot neskaidrība par draudzēšanos ar Vidzemes un Latgales partiju, ko deklarējusi arī ”Vienotība”. Ja tas tiks noskaidrots, tad, reģionu partijai, izveidojoties un iekļūstot Saeimā pat nelielā skaitā, varētu būt nopietna ietekme, prognozē politologs.

”Reģionālo partiju intereses iepriekš vienmēr tika pakļautas nacionālo partiju interesēm. Reģionu attīstības uzsvēršana ir kaut kas jauns. Saeimā reģionu problēmas netiek pārstāvētas pietiekamā mērā, tāpēc tam ir objektīvs pamats,” skaidroja Rozenvalds.

Komentāri (133)

buchamona 30.08.2013. 12.19

Un tā viens pēc otra Atmodas līderi lauž sev kaklus :) Godmanis, palienot zem Šlesera zābaka, tagad Repše mēģinās atkal noķert savu vēsturi aiz astes un pagriezt to atpakaļ :) Neizdosies un rezultātā, ar visiem ragaiem pat ne dūņās, tieši mēslos, kur pazudīs visi iepriekšējie labie darbi. Un tas viss tikai tādēļ, ka ļauži nevar uzķert mirkli, šo ļoti svarīgo robežu, aiz kuras tagadne ir jau pārvērtusies pagātnē.

+20
-1
Atbildēt

3

    dzerkaleliva > buchamona 30.08.2013. 12.44

    Nu, ja Dombrovskis ar to mirkli sen ir palaidis garām. Drīz jau sāks šļupstēt.
    ——————————————-
    Tas pirmais šļupstētājs uz beigām palika arvien lādzīgāks un ļava visiem šeptēt cik var. Bet šitais Konsolidovskis, jo ilgāk sēž, jo pretīgāks, melīgāks un ļaunāks paliek.
    ——————————————–
    Tas, laikam, tāpēc, ka nav bērnu un kārtīga gandarījuma par dzīvi. Kāds gandarījums gan var būt no naudas un varas, tikai marazms un riebeklība.

    +6
    -15
    Atbildēt

    0

    Dina > buchamona 31.08.2013. 20.27

    Kurmītis
    Tā Rozenvalda piezīme par iespējamo repšes sadarbību ar SC ir interesanta … Vispirms Baķka, tagad vēl viens LNNK dibinātājs … Tas faktiski ir apliecinājums, cik pretautiska un pretlatviska ir bijusi latvisko partiju valdīšana visus šos gadus … Un niansīte, ka visi pēkšņi ir atcerējušies par reģioniem, kuriem visu laiku acīs čurāja, un viņu partiju arī ir tieši no šīs pašas operas … ko gan varētu nozīmēt, ko? … :)))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > buchamona 31.08.2013. 00.44

    rinķī apkārt
    Godmanis, palienot zem Šlesera zābaka

    Tikai apvienojoties abām čekas sodomītu parķijām bija izredzes palikt pie siles.

    0
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 30.08.2013. 12.55

Repše savā partijā ir apvienojis personas, kas būtībā ir “uzņēmēji”, nevis “politiķi”. Un tā ir pretruna jau pašā saknē. Vienīgais “politiķis” ir tikai pats Repše. Viņam vienīgajam ir politiķim piemītošā harizma un ideoloģiskā pārliecība. Pārējiem ir tikai “ņuhs” – kur, ar ko un kā var nopelnīt. Tāpēc šai partijai a priori nevar būt nākotnes, lai vai cik cēlu mērķu vārdā partija tiktu radīta.

+17
-3
Atbildēt

11

    ligakalnina > silvija_vitina 30.08.2013. 13.03

    Latvijā nav tādas partijas, aiz kuras nestāv tādi vai citādi uzņēmēji vai oligarhi, tad jau labāk, lai viņi ir skaidri zināmi, un, ja viņi sāk lobēt savas ekonomiskas interses, tas būs skaidri redzams.
    Bez tam, kāpēc gan uzņēmējiem nevarētu intersēt Latvijas, tātad, arī viņu nākotne?
    Saimai jāsatāv tikai no bomžiem, juristiem, skolotājiem, klauniem un ierēdņiem?

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    austrisv > silvija_vitina 31.08.2013. 11.18

    Vai tad Āboltiņa netaisās uz augstāku krēslu? Tad jau tas viņas, kā izsakies, grupējums, pats iznīks, lai gan manuprāt, jau panīcis tas Āboltiņas grupējums, jo Linda taču arī prom.Kas tad vēl, tavuprāt, ir tajā Āboltiņa sgrupējumā atlicis. Vai Lembis?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > silvija_vitina 31.08.2013. 12.12

    TanteSidra Jā, būs jāizdara grūta izvēle – iet vai neiet uz nākošajām saeimas vēlēšanām. ..Varbūt smags zaudējums latviešu partijas vedīs pie saprašanas – kas ir labi, kas slikti?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ⓢⓓⓃⓔⓣ > silvija_vitina 01.09.2013. 10.26

    Nu, gribēt nav kaitīgi. Nedomāju, ka viņu tai krēslā ievēlēs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > silvija_vitina 31.08.2013. 22.44

    sveiks lno,
    man liekas veletaji nav lumpenji kas nevar aizvilkties uz iecirknjiem. veletaji ir gudrin un nevelas tikt izmuljkjoti pashi sev iebalsojot politikjiem tik erto mazako ljaunumu.
    varbut viss tas ta ir ka es saku bet ari man nav noteikta viedoklja ka nezinu kā vispareizāk rIkoties lai tiktu ara no shis Orvela “Dzivnieku fermas” kur ja cukam ari turpmak neljausim smagi un vel smagak cukoties tad naks krievi un bus vel sliktak.
    laika lidz veleshanam ir palicis maz, veletajs vairs nav vakarejais, vinsh ir politiski tik nobriedis ka ar krievu draudiem vien to pie urnam neaizdabut. it ipashi tagad kad latvieshu valdiba ar premjeru priekshgala cukojas tirgojot uztureshanas atljaujas lai ievestu valsti shos krievus, arabus un kjinieshus. latvieshu dzives telpa tiek iztirgota arzemniekiem un nekadi krievi valdibai pagaidam nav tuvuma stavejushi.
    mani protams ari vel aiz inerces satrauc iespejama totala latvieshu partiju V, NA, ZZS un RP izgashanas pat neparvarot 5% barjeru.
    bet, – varbut ta tam ari vajag notikt lai mainitos attiecibas varai ar tautu.
    jaa, ta ka Tu saki: “…Varbūt smags zaudējums latviešu partijas vedīs pie saprašanas…”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > silvija_vitina 31.08.2013. 10.50

    Līdz šim kaut kā nebiju manījis, ka Repše būtu manipulējams.
    Īpatnējs, kaut kur “dzīves baudītājs”, jā, bet, ne manipulējams un tāds, kurš tīšuprāt var nodarīt Latvijai kaitējumu, neatceros nevienu Repšes lēmumu, kas nāktu parlabu kādam konkrētam cilvēkam, jūs te visi apsūdzat Dombrovski, ka tās uzturēšanas atļaujas nāk par labu viņa biznesam, ka D. tuvi cilvēki veido kopēju biznesu ar Lembergu, bet, apsūdzat Repši.
    Es neapsūdzu nevienu no viņiem, ja kas.
    Un pat tas nav tik svarīgi kā tas, ka V vajadzīgs konkurents nosacīti labēji – liberalā lauciņā, lai tā nebūtu tik pārliecināta – un kur tad tas liberālais un rietumnieciski orientētais elektorāts paliks, tāpat būs spiests nobalsot par mums.
    Konkurences neesamība degradē, tas att. arī uz V, kur, pēc R. aiziešanas Āboltiņas grupējumam nav konkurenti, un viss notiek, kā vajag šiem cilvēkiem, taisni pēc Repšes “aiziešanas” V iesākās samēra nepatīkamas pārmaiņas.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > silvija_vitina 31.08.2013. 11.56

    dzeris49 _…”dzīves baudītājs”, jā, bet, ne manipulējams…_ 10:50
    ~~~~~~~~~~~
    dzeri, piekritu tev, man zhel ka nevaru vairs to vienu vardu no teksta iznjemt.
    tatad, – nak lai stradatu un pie viena atstradatu ari savus miljonu paradus.
    tiesham, lidzigos miljonu parados ar savu uznjemejdarbibu ir iebraucis ari premjers Dombrovskis, nu un kas?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > silvija_vitina 30.08.2013. 13.11

    Viņi visi ir kaut ko nozaguši un iznīcinājuši.
    ————————
    Lembis ostas, kuņgniecību, naftu.
    Šķēle lauksaimniecību un pārtikas ražošanu.
    Meļņiks kuģu būvi.
    Kehris, Osis, Bondars bankas un finanses.
    ——————————–
    Saraksts varētu būt bezgalīgs. Pa visiem kopā, Vienotībai čakli piepalīdzot, viņi ir iztīrījuši Latviju tukšu, gan no uzņēmumiem, gan no cilvēkiem.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Edzs > silvija_vitina 30.08.2013. 21.42

    traductrice _…”politiķis” ir tikai pats Repše… Pārējiem ir tikai “ņuhs” – kur, ar ko un kā var nopelnīt. Tāpēc šai partijai a priori nevar būt nākotnes, lai vai cik cēlu mērķu vārdā partija tiktu radīta._ 12:55
    ~~~~~~~~~~~~~
    Saeima ir pilna ar tadiem kam ir tikai “ņuhs” kur ar ko vares nopelnit.
    piekritu Bet, – Repše ir manipulejams un atstrada naudu, lielu naudu kuru ir parada Belokoņam.
    lai netraumetos nedzivosim iluzijas, – shi partija nav “cēlu mērķu vārdā” radīta.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > silvija_vitina 30.08.2013. 19.23

    Traducīte, atvaino, bet arī Repše grib naudu, pie tam lielu naudu, kas viņam , kā jau mēs to visi zinām, sen izkūpināta dārgos un stulbos projektos( jahta, lidmašina, zemes gabali)Jā, un kur vēl akciju pirkšana un spekulācija ASV tirgos…. Droši, ka visu paspēlēja.
    Repšem jau sen nauda ir Dievs ,kā uz to savu laik norādīja Berklāvs, un, vai tad par velti Repše 2002. gadā dodoties uz vēlēšanām ideju vārdā prasīja saziedot miljonu. Repše, manuprāt, nokļuvis īstajā partijā-PLL2!
    Vai tiešām tas nav redzams, pat parastam mirstīgajam!
    Cik gan ilgi, lai Belokoņ uztur Repši? ir taču jālaiž aprozībā(kārtējo reizi), jo patiešām SC taču vajag sabiedroto, lai tiktu pie varas valstī

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > silvija_vitina 30.08.2013. 13.06

    Meļņiks ir zaglis, tāds pat kā Lembis un vēl sliktāks. Lembis drupačas atsviež un savējiem vietas izgādā. Meļņiks neatsviež neko, savāc visu un uzmet visus. Brrr. Tāpat kā viņa bratans Šķēle.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

lismanis 30.08.2013. 15.26

Nepiekrītu šī eksperta viedoklim. Krievvalodīgo balsu zvejošana parasti t.s. latviešu partijām beidzas letāli. Neredzu iemeslu, kāpēc šoreiz varētu būt citādi. Turklāt Repšes partija par valsti runā kā par biznesa projektu, kuru viņi (partija) nu labi pārvaldīs. Manuprāt, tas izklausās iedomīgi, ka visi citi neko nezina un nesaprot, un vienīgi Repšes partija ir tie vienīgie viedie, kas te ieviesīs kārtību un uzreiz uzreiz iestāsies paradīze zemes virsū (jau varu dzirdēt, kā Repše taisnotos, ka viņam pietrūcis parlamenta vairākums vai tamlīdzīgi labumi, ja neizdotos šo vīziju nodrošināt). Buļļa sū**. Mani katrā gadījumā tas nepārliecina. Personības arī tur diezgan odiozas savākušās. Sākot ar Jaunupu, beidzot ar Gobzemu.

+14
0
Atbildēt

1

    austrisv > lismanis 30.08.2013. 19.37

    Nedrīkst aizmirst krievu Krājbankas bijušo šefu Bondaru, kurš pasēdēja maliņā, lai tagad tiktu pie amata. Brīnums, jo alga viņam bija 10 tūkst Ls , bet to visu pameta, lai tiktu pie kāda amata par 1.2 tūkst Ls? Dīvaini, lai neteiktu vairāk?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu