Uzturēšanās atļauju programmā ''izraujas'' ķīnieši • IR.lv

Uzturēšanās atļauju programmā ”izraujas” ķīnieši

120
Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Investoru skaits no Ķīnas aug visstraujāk, šogad ieguldīti teju 8 miljoni latu

Šonedēļ valdībā apspriestajā uzturēšanās atļauju programmā, kas ienesusi Latvijā 454 miljonus latu un nepilnus 8000 ārzemnieku, rekordrādītājus šogad nodrošina ne tikai jau ierastie Krievijas un NVS valstu pilsoņi, bet investori no Ķīnas, šodien rakstā ”Krievi stabilizējas, ķīnieši aug” vēsta žurnāls Ir.

Pēc pieteikto personu kopskaita – 235 – ķīnieši šogad ieņem otro vietu aiz krieviem – 1646 – un atstāj aiz sevis gan uzbekus – 164, gan ukraiņus – 132) un kazahus – 82. Kopumā pēdējos gados Latvijā ieradies jau 371 ķīniešu investors un viņu gimenes locekļi, par ieguldījumiem pretī saņemot uzturēšanās atļauju.

Kopumā ķīniešu investori uzturēšanās programmas ietvaros Latvijā šogad ieguldījuši 7,9 miljonus latu – tā ir otrā vieta aiz Krievijas ar 84 miljoniem latu.

Ķīniešu skaita pieaugums ir viseksplozīvākais – 2010.gadā programmā bija pieteikušies tikai divi cilvēki, nākamajā gadā – 16, pērn – 118, bet šogad līdz augustam skaits jau dubultojies. Līdzīga tendence ir tikai Uzbekistānas pilsoņiem, kas šogad ir pēc skaita trešā lielākā grupa un arī ir pārspējuši savu pagājušā gada rādītāju. Citu valstu iedzīvotāju slieksme pēc Latvijas ja arī pieaug, tad krietni mērenākos tempos.

Kā apliecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) statistika, ķīnieši ir orientēti uz laukiem. Piemēram, Krievijas pilsoņi, kas tīko saņemt uzturēšanās atļaujas, tradicionāli izvēlas Rīgu vai Jūrmalu – šogad 80% darījumu attiecas uz šīm abām pilsētām. Ķīniešus Jūrmala neinteresē – tur dzīvokli nopircis tikai viens investors. Rīga ir populārāka, taču arī to šogad izvēlējās tikai aptuveni trešā daļa ķīniešu, kas investēja nekustamajos īpašumos. Pārējās divas trešdaļas ieguldīja novados – pat ne reģionu pilsētās, bet tieši laukos.

Šis gads ir pirmais, kad pagaidu uzturēšanās atļauju programmā, ko Latvija sāka 2010.gada jūlijā, pieteikumu skaits katru mēnesi pārsniedz simtu. Februārī PMLP vērsās 105 investori, martā – 113, un skaitļi turpināja tikai augt, līdz jūlijā sasniedza jaunu rekordu – 178 pieteikumi mēneša laikā. Iepriekšējā gadā «viskarstākais» pieteikumu mēnesis bija novembris, kad saņemti 139 pieteikumi.

Komentāri (120)

jmaklakovs 29.08.2013. 14.15

Šeit nu vienreiz jāpiekrīt NA – šī bodīte ir jāver ciet! Tā kalpo ne jau ierindas pilsoņiem, bet tiem pārdesmit burbuļpūtējiem, kas izraisīja tik smagu krīzi 2008-2009 gadā un paši palika ar superdārgām, nevien nevajadzīgām jaunbūvēm. Jebkurā tiesiskā valstī jau sen būtu izpētīts, kādā veidā tika nolemts izvilkt no bedres šos “cietējus”.
Un vēl – uzturēšanās atļaujas vajadzīgas tikai nedemokrātisku valstu pārstāvjiem, kas nāk komplektā ar savu ietekmi. Vai mums tas vajadzīgs?

+23
-2
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > jmaklakovs 29.08.2013. 16.20

    http://russ-yaz.ru/wp-content/uploads/2011/09/Figa.jpg

    pigu jums, nevis valodas eksāmenu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > jmaklakovs 29.08.2013. 15.47

    Lasu par ķīniešu ģimenēm kas mācās latviski un kas ir čakli un strādīgi. Lai nāk, ja viņi šeit vēlās dzīvot, kā latvieši. Nauda mums noder arī čaklas rokas. Mums gan nevajag nēklātienes saimniekus, kas izmanto izdevību izmantot Latviju par sviestmaizi lai uzturēties EU. Investīciju vajag aplikt ar 50% nodokli, kas ir atmaksājams ja noliek valodas un Latvijas vēstures pārbaudījumu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > jmaklakovs 29.08.2013. 14.48

    nomale. Šeit nu vienreiz jāpiekrīt NA…
    _____________
    Šeit nu vienreiz varu pielikt +:)):)

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

grislits 29.08.2013. 11.08

Neizlasīju jau uzrakstītos komentārus (nav laika pašreiz), varbūt kāds jau to ir minējis, bet nu NESAUCIET LŪDZU PAR INVESTORIEM cilvēkus, kas uzturēšanās atļaujas dēļ nopērk māju vai dzīvokli pa 50 vai 100k vai formāli iegulda bankas subordinētajā kapitālā zināmu summiņu un samaksājot zināmu komisiju pēc tam saņem kā aizdevumu bez procentiem to naudu atpakaļ.

+23
-2
Atbildēt

1

    Ojārs > grislits 29.08.2013. 11.50

    domāju, ka dažādas “rietumu un trastu” bankas uz to ir īpaši naskas….

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

oktaavs 29.08.2013. 11.41

Jebkura cittautiešu kopiena ir jauka, amizanta un eksotikska kamēr tā ir maza. Tiklīdz tā sāk izspiest pamatnāciju no tās teritorijas, tad viss jaukums pekšņi pazūd un sākas kultūru konflikts.
Francijas arābi arī bija amizanta tūrisma eksotika, kamēr savairojoties nesāka uzspiest savus musulmaņu noteikumus, dedzināt automašīnas un slaukt pabalstus no valsts.
Ķīnieši ir savādāki, bet jārēķinās ar to, ka viņi viemmēr izveidos savu norobežoto pasauli, kurā nebūs vietas latviešu pasaulei.

+18
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > oktaavs 29.08.2013. 11.52

    ——west:”(..)
    Ķīnieši ir savādāki, bet jarēķinās ar to, ka viņi viemmēr izveidos savu norobežoto pasauli, kurā nebūs vietas latviešu pasaulei.”
    ============================================================================
    Kam nebūs, a kam atradīsies vieta Kompartijā?

    18th National Congress of the Chinese Communist Party
    http://www.youtube.com/watch?v=85mxrCm_DBo

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu