Rīgas Kino muzejā būs latviešu kino vakaru cikls "Diagnoze - kino" • IR.lv

Rīgas Kino muzejā būs latviešu kino vakaru cikls “Diagnoze – kino”

34
Režisors Jānis Putniņš savā 1993.gadā tapušajā filmā„Varmācības meditācija”. Foto Agris Birzulis. Foto no Kino muzeja mājas lapas

Kino vakaru ciklu atklās režisora Jāņa Putniņa filmas

Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejs šoruden sāks jaunu ciklu – latviešu filmu sēriju “Diagnoze – kino”, raksta aģentūra LETA. Vakari norisināsies katra mēneša pirmajā ceturtdienā, novirzot pasākumu uz otro ceturtdienu, ja tā ir svētku diena. 

Programmā tiks izrādītas dažādos laika posmos tapušas latviešu filmas, kinožurnāli, raidījumi par kino, tiks rīkotas tikšanās ar filmu autoriem. Pirmajā cikla vakarā, kas norisināsies 5.septembrī plkst.18.30, tiks demonstrētas režisora Jāņa Putniņa filmas, kā arī paredzēta tikšanās ar režisoru. 

1967.gadā dzimušais Putniņš, kaut gan nedaudzu darbu autors – 1993.gadā tapusi filma “Varmācības meditācija”, 2001.gadā – “Paslēpes”, bet 2007.gadā – “Vogelfrei”, ir viens no nozīmīgākajiem kino profesionāļiem Latvijā. Kinorežijas un mediju specialitāti apguvis ASV, kur bakalaura grādu ieguvis ar izcilību. Strādājis par kuratoru Hārvardas Kino arhīvā un pasniedzēju Bufalo universitātē. 

Filmu programmā tiks izrādīta 1993.gadā veidotā Putniņa spēlfilma “Varmācības meditācija”, kā arī nesen no Antoloģijas kino arhīva, lielākās un prestižākās eksperimentālā kino krātuves pasaulē, atgūtie režisora studiju darbi – 1992.gadā uzņemtā eksperimentālā spēlfilma “Sisyphus said, let…”, kurā galvenās lomas filmā atveido režisors Juris Poškus un gleznotājs Miķelis Fišers, un 1992.gadā tapusī eksperimentāla filma “Latvian elegy”, kas veidota ASV avangarda kino tradīcijās, ko raksturo formāli eksperimenti un uzsvērts montāžas ritms. Savukārt spēlfilma “Varmācības meditācija” vēstīs par drauga noslepkavošanu, kas radikāli izmaina jauna cilvēka dzīvi. Tas ir ironisks, ja šodienas acīm skatīts – nostaļģiju raisošs 1990.gadu marginālās sabiedrības un vides portrets ar ievērojamām atsaucēm uz Rietumu kino – “noir” žanra tematiku, sirreālisma iezīmēm, avangarda kino stilizāciju un formālo estētiku. Lomās būs redzams Armands Reinfelds, Ināra Slucka, Ivars Kalniņš, Jānis Putniņš, Juris Gornavs, Normunds Laizāns, Sarmīte Ēlerte u.c. 

Kinoseansa apmeklējums maksās latu.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu