Aptur lietu par Daugavpils deputāta Ivanova saistību ar VDK • IR.lv

Aptur lietu par Daugavpils deputāta Ivanova saistību ar VDK

31
Boriss Ivanovs. Foto: daugavpils.lv

Pārbaudāmais devies bezalgas atvaļinājumā, ar viņu nevarot sazināties

Prokuratūra apturējusi lietu par Daugavpils domes deputāta Borisa Ivanova (Latgales partija) iespējamo sadarbību ar Valsts drošības komiteju (VDK), vēsta aģentūra LETA. Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe pastāstīja, ka lieta ir apturēta, jo Ivanovs atrodas bezalgas atvaļinājumā un ar viņu nav iespējams sazināties.

Vakar Ivanova lietā iestājās pārbaudei paredzētais beigu termiņš. Daugavpils pilsētas pašvaldībā aģentūrai LETA apstiprināja, ka Ivanovs līdz septembrim atrodas bezalgas atvaļinājumā un ir devies apciemot savu meitu, kura patlaban dzīvo ASV.

Jau ziņots, ka, pēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) struktūrvienības Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) rīcībā esošās informācijas, Daugavpils domes deputāts Ivanovs savulaik ir bijis VDK štata darbinieks. Šī fakta esamību var apstiprināt tikai tiesa.

Likums paredz, ka TSDC pirms pašvaldību vēlēšanām pārbauda deputātu kandidātu sarakstus un sniedz informāciju novada vai pilsētas vēlēšanu komisijai. SAB preses pārstāve Iveta Maura apstiprināja, ka 22.aprīlī TSDC ir sniedzis atzinumu Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijai par tobrīd deputāta kandidāta Borisa Ivanova neatbilstību Pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam, proti, viņš, pēc TSDC rīcībā esošajām ziņām, bijis VDK štata darbinieks.

Atbilstīgi likumam šādu cilvēku nevar pieteikt par deputāta kandidātu un ievēlēt pašvaldībā. Pilsonības likumā teikts, ka Latvijas pilsonībā netiek uzņemtas personas, kuras ir bijušas PSRS VDK vai kādas citas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai citu speciālo dienestu darbinieki, informatori, aģenti, ja šis fakts konstatēts likumā noteiktajā kārtībā.

Ivanovs aģentūrai LETA iepriekš apgalvoja, ka nesen ieguvis Latvijas pilsonību un naturalizācijas procesa gaitā ir notikušas visas nepieciešamās pārbaudes, tostarp par viņa iespējamo saistību ar VDK. Šogad 25.aprīlī Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sāka pārbaudes lietu par Ivanova Latvijas pilsonības iegūšanas likumību, jo pēc Totalitārisma seku dokumentēšanas centra sniegtās informācijas konstatēts, ka Ivanovs ir bijušais VDK darbinieks. Naturalizācijas iesniegumā Ivanovs apliecinājis, ka nav bijis VDK darbinieks.

Pēc šī fakta konstatēšanas PMLP sāka dienesta pārbaudi par Ivanova naturalizācijas iesnieguma izskatīšanu, kurā tika konstatēts, ka ir pamats ierosināt disciplinārlietu pret divām PMLP amatpersonām par Ivanova naturalizācijas iesnieguma izskatīšanas gaitā pieļautajiem pārkāpumiem. Minētajām amatpersonām izteikts rājiens par amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu.

Šogad 7.jūnijā PMLP iesniedza Specializētajā vairāku nozaru prokuratūrā lūgumu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā konstatēt faktu par Ivanova sadarbību ar VDK. Saskaņā ar Pilsonības likumu personai pilsonība var tikt atņemta tikai ar apgabaltiesas lēmumu. Ja tiesa konstatēs, ka Ivanovs naturalizējoties ir sniedzis par sevi apzināti nepatiesas ziņas un tādā ceļā nepamatoti ieguvis pilsonību, tad tā ar tiesas lēmumu viņam tiks atņemta.

Pārbaudes lieta prokuratūrā sākta, vēl pirms iestādē tika saņemts bijušās Daugavpils domes priekšsēdētājas Žannas Kulakovas (RP) un domes deputāta Mečislava Truskovska (Mūsu partija) iesniegums ar lūgumu pārbaudīt deputāta Ivanova iespējamo saistību ar VDK. Ivanovs to vērtē kā politiķu, kas neguva pietiekamu iedzīvotāju atbalstu, kārtējo mēģinājumu panākt vēlēšanu rezultātu pārskatīšanu.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja Truskovskis, vairākas personas iesniedzējiem ir apstiprinājušas informāciju, ka Ivanovs no 1980. līdz 1990.gadam ir bijis LPSR valsts drošības struktūru štata darbinieks un viņam ir bijusi piešķirta kapteiņa dienesta pakāpe. Iesniedzēji uzskata, ka Ivanovs ir noklusējis šo faktu, sniedzot par sevi ziņas vēlēšanu komisijai.

Ja lietas iztiesāšanas gaitā tiks konstatēts, ka Ivanovs tiešām ir bijis VDK darbinieks, viņam deputāta krēsls būs jāatstāj un vietā nāks nākamais deputātu kandidāts no viņa pārstāvētā saraksta, paskaidroja vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

Komentāri (31)

Janka, Janic 26.08.2013. 18.36

atveriet beidzotaas kules un bilde buus klaara , te speeleejas kaa kaķis ar peli , nu un tad ja tai kulee ir VVF ? taakaa tas nebuutu sen visiem zinaams un kas tad šo saeimaa ieveda , ja ne VDK kapteinis Bojaars teevs…., varbuut paaraak daudz tai kulee no muusu naciķiem? … ta visaas partijaas to papilnam.

+4
-1
Atbildēt

1

    Eleonora Maisaka > Janka, Janic 26.08.2013. 23.04

    Ebenemezers
    nu un tad ja tai kulee ir VVF

    Tik nozīmīgu darboņu, kā VVF(klukste), kules, kopš laika gala atrodas Maskavā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Inese 26.08.2013. 15.52

Ivanovs ir darījis bezgala daudz D-pils un visas Latvijas labā.

0
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu