KNAB priekšnieka tiesības ir ierobežotas • IR.lv

KNAB priekšnieka tiesības ir ierobežotas

35
Foto: Reinis Hofmanis, F64
Jaroslavs Streļčenoks

Nolikuma precizēšana atvieglotu iestādes darba pārraudzību

Kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks atzinīgi vērtēju Ministru prezidenta Valda Dombrovska un ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera tikšanās laikā pieņemto lēmumu veidot darba grupu detalizētākai KNAB nolikuma izstrādei, lai iestādes kompetences, pienākumi un atbildība tiktu noteikta precīzi un skrupulozi, taču vienlaikus vēlos vērst uzmanību, ka arī šobrīd esošais tiesiskais regulējums dod tiesības iestādes vadītājam realizēt kontroli un uzraudzību pār operatīvo darbību un izmeklēšanu, taču, protams, šīs tiesības ir ierobežotas.

Pārliecība par objektivitāti
Detalizēta un izvērsta pienākumu sadale operatīvās darbības un izmeklēšanas darba uzraudzības jomā, tai skaitā precīzi atrunāta kārtība un informācijas apjoms, kādā atbildīgās amatpersonas atskaitās iestādes vadītājam par viņu kompetencē esošo darbību veikšanu, tiešām varētu atrisināt virkni domstarpību, kas šobrīd rodas man kā iestādes vadītājam, mēģinot nodrošināt iestādes darba pārraudzību no vienas puses un Jutas Strīķes kā atbildīgās amatpersonas operatīvajā darbībā un izmeklēšanas darbā nevēlēšanos man šo informāciju sniegt.

Izlemjot šos jautājumus, ļoti būtiski tomēr būtu saglabāt tādus uzraudzības instrumentus, kas ļautu iestādes vadītājam pilnvērtīgi un iespējami efektīvi kontrolēt iepriekš minētās darbības, realizējot ”četru acu” uzraudzības principu un citus iekšējās kontroles pasākumus, lai novērstu riskus, kas rodas gadījumos, kad ļoti nozīmīga informācija koncentrējas vienas vai dažu personas rokās un lēmumu pieņemšana par rīcību ar šo informāciju un tālāko izmantošanu paliek bez iestādes vadītāja līdzdalības. Protams, šie uzraudzības procesi ir jāveido iespējami samērīgi un droši, tai skaitā no informācijas noplūdes risku viedokļa, kā arī tā, lai tie nekādā veidā netraucētu operatīvās darbības veikšanu un izmeklēšanu, bet vienlaikus tomēr iestādes vadītājam sniegtu pilnu pārliecību, ka tie notiek atbilstīgi likumam un šīs darbības tiek veiktas objektīvi un neitrāli.

Informācija noplūst
Mani kā iestādes vadītāju joprojām uztrauc tas, ka pastāvīgi plašsaziņas līdzekļu rīcībā nonāk informācija, tai skaitā ierobežotas pieejamības informācija un informācija, kura pat skar izmeklēšanas noslēpumu, kā arī informācija dienesta vajadzībām, kā arī tāda informācija, kas grauj iestādes prestižu un mazina sabiedrības uzticēšanos tai.

Es kā iestādes vadītājs centos darīt visu iespējamo, lai nesaskaņas par darba jautājumiem ar atsevišķiem iestādes darbiniekiem noturētu iestādes iekšienē, taču aktīvā informācijas nopludināšana plašsaziņas līdzekļiem, sniedzot nepatiesu un tendenciozu informāciju, lika man iesaistīties un arī publiski paust savu viedokli, lai sabiedrībai sniegtu objektīvu un patiesu informāciju.

Sabiedrības labā
Vēlos atgādināt, ka tiku izvēlēts KNAB priekšnieka amatam atklāta konkursa kārtībā un Saeimas balsojumā par manu apstiprināšanu amatā nobalsoja 92 deputāti. Stājoties amatā, solīju, ka mans darbs būs veltīts tam, lai veicinātu KNAB kā neatkarīgas, profesionālas pretkorupcijas iestādes attīstību, solot savu darbu darīt godīgi, nepakļaujoties nekādai ārējai ietekmei un balstot savu rīcību tikai uz tiesiskiem pamatiem.

Visu līdz šim amatā pavadīto laiku esmu centies organizēt komandas darbu tā, lai nodrošinātu mērķu sasniegšanu, veidojot vienotu vīziju par iestādes attīstību. Esmu izveidojis pozitīvas un atvērtas attiecības ar kolēģiem, informējot viņus par aktualitātēm un iesaistot lēmumu pieņemšanā, veidot konstruktīvu komunikāciju, esmu rūpējies par kolektīva vajadzībām un esmu centies motivēt kolektīvu kopīgam darbam, veicināt darbinieku savstarpējo atbalstu un attīstību. Esmu mācījies pats un centies radīt iespēju darbiniekiem apgūt jaunas zināšanas.

Esmu centies veidot kolektīvā vienotu izpratni par valsts pārvaldes pamatprincipiem, lai iestāde godam nestu tiesiskas, efektīvas, atklātas un sabiedrībai pieejamas valsts pārvaldes iestādes vārdu.

Esmu darbojies sistemātiski un konsekventi, lai iestādē nostiprinātu labas pārvaldības principu ievērošanu un nodrošinātu efektīvu un likumam atbilstīgu iestādes funkcionēšanu sabiedrības interesēs, apzinoties, ka mums nav morālu tiesību veikt kontroles pasākumus attiecībā uz citām iestādēm un izvirzīt tām prasības likumības nodrošināšanas, lēmumu pieņemšanas caurskatāmības, atklātības, labas pārvaldības, iekšējās kontroles un ētikas normu ievērošanas jomā, ja mūsu pašu iestādē šīs jomas vēl ir tālu no pilnības.

Darbs ir produktīvs
Uzskatu, ka iestādes vadītāja efektīva pārraudzība un kontrole nepieciešama visās KNAB darbības jomās, jo īpaši tajās, kurās iestāde realizē kontroli pār citu valsts amatpersonu darbības tiesiskumu, tāpēc esmu iedibinājis kontroles mehānismus, kuri skaidri un izmērāmi ļauj pārbaudīt gan darba izpildes gaitu, gan procesuālo termiņu ievērošanu, gan sasniegtos rezultātus.

Arī tik sensitīvās jomās kā operatīvā darbība un izmeklēšana esmu centies nodrošināt atbilstīgu pārraudzību un kontroli to pilnvaru ietvaros, ko man kā iestādes vadītājam piešķir normatīvie akti, jo necaurskatāma un vāji kontrolēta darbība šajās jomās var radīt īpaši būtiskus personu tiesību aizskārumus.

Savukārt aizskāruma gadījumā nodarīto kaitējumu nāktos samaksāt no valsts budžeta.

Protams, ka šādu pārvaldības principu iedzīvināšana ne visiem ir pieņemama un patīkama, kas faktiski ir radījusi nesaskaņas ar atsevišķiem darbiniekiem. Šobrīd šos jautājumus es risinu, izmantojot tos tiesiskos instrumentus, kurus likums ir devis man kā iestādes vadītājam, tāpēc uzskatu, ka jebkura ārēja iejaukšanās neatkarīgas iestādes iekšējos pārvaldes procesos nav pieļaujama.

Piekrītu ģenerālprokurora Kalnmeiera teiktajam, ka nevajag dramatizēt situāciju, jo KNAB kā strādāja, tā arī strādā, tāpēc vēlreiz vēlos uzsvērt, ka darbs iestādē notiek produktīvi un lielumlielākā daļa iestādes darbinieku apzinīgi veic savus amata pienākumus, lai sasniegtu iestādei nospraustos mērķus, par ko liecina iestādes darba rezultāti.

Sadalīšana kaitētu
Manuprāt, ar mediju palīdzību tiek radīts pseidokonflikts, kura tik plašai tiražēšanai atsevišķos mēdijos, iespējams, ir pilnīgi citi mērķi. Mani māc bažas, ka nākotnē ar šo pseidokonfliktu, iespējams, varētu mēģināt attaisnot kādas neizdarības vai laikus nepaveiktos darbus.

Uztraucoši un simptomātiski šķiet tas, ka šīs informācijas izplatītāji faktiski ilglaicīgi ir vienas un tās pašas personas, pie tam lietojot retoriku un argumentāciju, gandrīz identisku tai, kādu ir nācies dzirdēt no atsevišķiem neapmierinātajiem darbiniekiem, kuru darbu esmu novērtējis kā neapmierinošu.

Atsaucoties uz nesen publiski pausto, ka KNAB vajadzētu sadalīt, nodalot apkarošanas funkciju kā īpaši sekmīgu no pārējām KNAB funkcijām, kuras savukārt varētu sašaurināt vai pievienot citām institūcijām, vēlos teikt, ka šāds viedoklis ir ne tikai nekompetents, bet pat kaitniecisks, jo šādi mēģinājumi KNAB vairāk nekā 10 gadu pastāvēšanas laikā jau ir bijuši un to mērķis bija iznīcināt KNAB kā neatkarīgu pretkorupcijas iestādi, sadalot tā funkcijas un iekļaujot tās citās izpildvaras institūcijās, kurās tās izšķīstu kopējā kompetenču klāstā un pazustu no prioritāri veicamo funkciju loka.

Esmu kategoriski pret KNAB sadalīšanu, jo tas būtu pretrunā ne tikai tām starptautiskajām saistībām, kuras Latvijas valsts ir uzņēmusies pretkorupcijas jomā, bet būtu pretrunā arī veselajam saprātam, jo šāda iestāde, kas gadu gaitā uzkrājusi neatsveramu pieredzi un pilnveidojusi savas prasmes, var efektīvi funkcionēt tikai kā vienots veselums, jo vienlīdz nozīmīgas ir gan korupcijas apkarošanas, gan novēršanas funkcijas, kā arī joprojām savu nozīmīgumu nav zaudējusi partiju finansēšanas kontroles joma. Efektīvi šīs funkcijas var realizēt tikai tad, ja tās darbojas savstarpēji saskaņoti un mērķtiecīgi.

Vēlreiz vēlos apliecināt, ka KNAB strādā un strādās sabiedrības labā, darbinieki godprātīgi pilda un pildīs savu darbu, savukārt es kā iestādes vadītājs nodrošināšu to, ka tādu darbinieku rīcība, kas nevēlas strādāt atbilstoši iestādē noteiktajām prasībām un likumam, tiks atbilstoši novērtēta un pārkāpumu gadījumā sankcionēta.

Apliecinu, ka vienmēr esmu gatavs sadarboties ar jebkuru personu, ja šī sadarbība būs vērsta uz iestādes darba uzlabošanu, kā arī vienmēr esmu bijis un turpmāk būšu atvērts komunikācijai ar sabiedrību, uzklausot ne tikai ierosinājumus un priekšlikumus, bet arī konstruktīvu kritiku, jo uzskatu, ka izaugsme ir iespējama tikai objektīvi analizējot un vērtējot padarīto, atzīstot savas kļūdas un labojot tās, labāku rezultātu vārdā.

Komentāri (35)

Janka, Janic 23.08.2013. 11.18

izlasot rakstu secinaaju ka KNABa priekšniekam nekas netruukst , izņemot paša autoritaates…

+17
-1
Atbildēt

1

    peerku > Janka, Janic 23.08.2013. 12.01

    Elementāri, Watson, tikai autoritāti ar rīkojumu sev nevar izrakstīt.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 23.08.2013. 16.35

Acīm redzot KNAB vadītājam trūkst autoritātes un šis autoritātes trūkums šobrīd ir galvenais iemesls konfliktiem KNAB.
Var jau veidot darba grupas, rakstīt papildus reglamentus utt, kaut kādā ziņā tas formāli arī nostrādās, dos papildus iespējas priekšniekam pārvaldīt savus padotos, taču tas nav priekšnieks, kuram, lai panāktu padotā pakļaušanos, ir nepieciešams īpašs likums. :)

Pēc Loskutova krišanas – Strīķei vajadzēja kļūt par šīs iestādes vadītāju, tad šādu muļķīgu konfliktu KNAB nebūtu.

+18
-3
Atbildēt

7

    piziks > buchamona 24.08.2013. 09.11

    Tieši otrādi, manuprāt, — Strīķes darbības ļoti bieži ir bijušas spekulatīvas, tās nepārtraukti ir ētiski apšaubāmas un līdz ar to… pirmā un lielākā kļūda — uzskatīt Strīķi par godīgu. Godīgu viņa cenšas veidot savu tēlu, — reizēm tā veidošana ir izdevusies, bet, ja paskatās uzmanīgi ilgos termiiņos, pat Strīķes iluzionisms ir neprasmīgs un veiksmīgs, jo impulsīvs, — tas cilvēks uz mierīgu stabilu, neatlaidīgu darbu nav spējīgs. Uz intrigām un pašas — diemžēl, arī neviena cita — neierobežotu varaskāri… uz to gan.

    Intrigamnti bez godaprāta par vadītāju, Dzeri?! Tas būtu ļoti vienpartijiski, bet, — vai valstiski?!

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 23.08.2013. 16.47

    Pats raksti – “muļķīgu konfliktu”, īsti nevar saprast, par ko tad ir tie konflikti.
    Pēdējā laikā izskatās, ka pie vainas vairāk ir Striķes ambīcijas, nevis kādas principiālas lietas.
    Ja konfliktus ar Vilnīti pilnībā varēja saprast, tad konflikti ar Steeļconoku tikai traucē iestādes darbam.
    Reizēm, vajadzīgs kompromiss, ja tas nāk par labu kopējai lietai, un jāsamierinās ar otrā plāna lomu, un to Striķe nespēj izdarīt.
    Kaut, iespējams, viņa būtu labāka vadītāja, teorētiski, viņa ir godīga, utt., par ko neviens nešaubās, bet, rezēm, principialitāte maz atšķiras no cietpaurības, un ir gadījumi, kad, lai saniegtu stratēģisku mērķi, taktiski jāatkāpjas, ja tikai tas mērķis nav tikai un vienīgi savas ambīcijas.
    Kas attiecas uz autoritāti – tādā iestādē galvenais ir likumība, diezin tur vajag tādu Betmenu, un Streļčonoks izskatās giodīgs cilvēks, un tas ir galvenais.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 24.08.2013. 13.04

    zanE – nepolitkorekts joks!
    Mums Jevropā tā nejoko!
    Tu vērsies pret auguma mazo mazākumgrupu!
    Tiesa un liela soda nauda!
    Protams, arī joks.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 25.08.2013. 10.22

    dzeris49. Kas attiecas uz autoritāti – tādā iestādē galvenais ir likumība, diezin tur vajag tādu Betmenu, un Streļčonoks izskatās giodīgs cilvēks, un tas ir galvenais.
    ____________________________
    Varbūt drīz arī ārstus izvēlēsimies pēc izskata nevis pēc kvalifikācijas? :):):)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 24.08.2013. 13.31

    …Dzeri….pasarg,Die’s!…ko tad es – es jau nekooo!!!…
    …biedrs Lembergs kādreiz teica, ka gara auguma cilvēki esot dabas kļūda…hmmm…nu, tad es jau ar tik tā…par tiem Napoleoniņiem… :))

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > buchamona 23.08.2013. 23.30

    …viņa ir godīga, utt., par ko neviens nešaubās, bet, rezēm, principialitāte maz atšķiras no cietpaurības…Streļčonoks izskatās giodīgs cilvēks, un tas ir galvenais…
    =================
    Kas vienam cietpaurība, tas otram galvenais…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 24.08.2013. 09.23

    ….Optiskais Tēmeklis…kā jau Mūsu alus rakstīja – kas vienam pieņemami, otram – noliedzoši….
    …mēs neviens nezinam konflikta patiesos iemeslus un situāciju, kāpēc tāda ir izveidojusies…ja sabiedrības vērtējums balstīsies tikai uz “godīgām acīm” un pakļaujoties sabiedrības viedoklim kādu celsim tāpēc amatā vai metīsim nost – tā mēs nebeigsim mētāties pa grāvjiem un KNAB darbs neuzlabosies….
    ….neaizmirsīsim ar kādu azartu lato lapsa ik pa laikam ķeras pie KNAB nograušanas, izjūtot patiesu smeķi…

    P.S. ….viens no kritērijiem KNAB priekšnieka amatam varētu būt auguma parametri, izslēdzot iespēju saķert Napoleona sindromu…. :)
    …protams, joks….:)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

boss 23.08.2013. 22.43

Ņemot vērā J.Strīķes starptautisko atpazīstamību un autoritāti (kā to “Delnas” vadītāja Voika aprakstīja), būs grūti Jutu noņemt no distances.
Bez tam, šķiet, ka Streļčenoks pārāk daudz grib saņemt operatīvo infu, savukārt KNAB patreizējais nolikums precīzi nereglamentē šo aspektu.
Bez tam, ne jau katrs darbinieks, lai cik arī labs savas nozares profesionālis būtu, ir spējīgs vadīt veselu iestādi. Cilvēkam šādā amatā jābūt vēl arī citām iemaņām.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu