Ziemas būs siltākas, vasaras - karstākas • IR.lv

Ziemas būs siltākas, vasaras – karstākas

20
Foto: Kaspars Krafts, F64

Sinoptiķi prognozē straujāku gaisa temperatūras kāpumu tuvākajās desmitgadēs

Gan Eiropas, gan Latvijas sinoptiķi prognozē, ka klimata pārmaiņu dēļ nākamajās desmitgadēs Latvijā ievērojami pieaugs gada vidējā gaisa temperatūra, būs siltākas ziemas un karstākas vasaras, arvien biežāk būs sagaidāmi ekstremāli laikapstākļi, vēsta laikraksts “Diena”.

Eiropas Vides aģentūras zinātnieku prognozes liecina, ka klimata pārmaiņu dēļ no 2021. līdz 2050.gadam Latvijā vidējā gaisa temperatūra varētu pieaugt par 1,25-1,75 grādiem, bet no 2071.-2100.gadam – par 3-4 grādiem.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Gaisa un klimata daļas vecākā speciāliste Lita Lizuma atzinusi, ka šīs tendences apliecina arī tagadējie dati, taču nākotnē izmaiņas, visticamāk, notiks straujāk.

Kopš pagājušā gadsimta 20.gadiem vidējā gaisa temperatūra Latvijā jau ir pieaugusi par grādu, pēdējā dekādē bijušas vairākas siltākās vasaras novērojumu vēsturē. Līdzšinējie novērojumi liecina, ka ziemā samazinās auksto dienu skaits, savukārt nokrišņu daudzums aukstajā gadalaikā pieaug. Ja šīs tendences turpināsies atbilstoši zinātnieku prognozēm, ilgtermiņā tas nozīmēs, piemēram, īsāku apkures sezonu, garāku veģetācijas periodu, pakāpeniski mainīsies sugu sastāvs, ienāks siltumu mīlošās dienvidu sugas, bet citas atkāpsies uz ziemeļiem, laikrakstam skaidrojusi Lizuma.

Vienlaikus tiek prognozēts, ka biežāk piedzīvosim ekstremālus laikapstākļus, piemēram, ļoti karstu laiku, vētras, kas varētu nodarīt postījumus.

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes profesore Agrita Briede paudusi, ka ūdenslīmeņa paaugstināšanās jūrā, kas tiek prognozēta 70 centimetru robežās šī gadsimta laikā, varētu veicināt krastu eroziju. Apjomīgie nokrišņi pastiprinās plūdu draudus, bet ievērojamus zaudējumus varētu nodarīt prognozētās spēcīgās vētras. Savukārt karstuma viļņi negatīvi ietekmēs cilvēku veselību.

Zinātnieki bažījas, ka tautsaimniecību varētu apdraudēt no dienvidiem ienākušās invazīvās sugas un klimata pārmaiņas varētu nozīmēt pastiprinātu ūdenstilpņu aizaugšanu un toksisko zilaļģu attīstību.

Latvijas Radio 1 laika prognozētājs Toms Bricis vērtēja, laikapstākļi patiesi sagādā pārsteigumus, proti, nesenais virpuļviesulis Raiskumā bijis neparasta parādība, jo tādi lielākoties veidojas virs jūras, kur saduras siltās un aukstās gaisa masas.

Jāpiebilst, ka ir arī citādas prognozes par globālās sasilšanas ietekmi uz Latvijas klimatu, proti, arktisko ledu kušanas dēļ vasaras varētu kļūt mēreni siltas.

 

Komentāri (20)

lebronj2356 16.08.2013. 13.12

Aha :). Šo rakstu tikai vajag piefiksēt līdz ziemai – ja nu jauns apkures rekords, kā ikkatru pēdējo gadu….

+9
0
Atbildēt

0

lebronj2356 16.08.2013. 13.07

Eksistē, bet tikai cikliskā formā un neatkarīgi no CO2 emisijām(un cilvēka darbībām), nevis tādā veidā kā zaļie reketieri mēģina visiem iestāstīt $$$ slaukšanas nolūkos !

+8
-2
Atbildēt

0

janis17 16.08.2013. 12.07

Nulle, Tiešām???
Var planētas temperatūru mainīt ar nacionāļu balsojumiem????
Es gan saku, ka globālā sasilšana nav tik atkarīga no cilvēka, kā to stāsta CO2 biznesmeņi.

+9
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu