Jūrmalas dome varēs ņemt kredītu Ķemeru sanatorijas iegādei • IR.lv

Jūrmalas dome varēs ņemt kredītu Ķemeru sanatorijas iegādei

34
Ķemeru sanatorijas ēka 2011.gadā. Foto: Nora Krevņeva, F64

Mantojuma administrators iebilst pret objekta pārdošanu bez izsoles

Jūrmalas pilsētas dome varēs saņemt aizdevumu Ķemeru sanatorijas kompleksa iegādei, tomēr tai būs jāizpilda nosacījumi, lai aizdevums tai tiktu piešķirts, informē Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis. Jūrmalas dome lēmusi palielināt pašvaldības saistības par 4,67 miljoniem latu, sanatorijas iegādei vajadzīgo naudu plānojot aizņemties no Valsts kases, vēsta aģentūra LETA.

Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome šodien izskatīja Jūrmalas domes pieteikumu par finansējuma piešķiršanu 4,67 miljonu latu apmērā Ķemeru sanatorijas kompleksa iegādei. Pašvaldība sākusi īstenot projektu “Kūrorta parka atjaunošana un kūrortiem atbilstīgas infrastruktūras izveide Ķemeros”, izveidojot domes struktūrvienību vadītāju darba grupu. Tās uzdevums ir izvērtēt objekta pārņemšanu un saglabāšanu, kā arī sagatavot Ķemeru kūrortsanatorijas attīstības plānu, pieaicinot dažādu nozaru ekspertus.

Maksātnespējīgās SIA “Ominasis Latvia” kreditoru sapulce 17.jūlijā vienbalsīgi nolēma piekrist pārdot Ķemeru sanatorijas kompleksu bez izsoles Jūrmalas pilsētas domei vai pašvaldības uzņēmumam atbilstīgi piespiedu pārdošanas vērtībai – 4,6 miljoni latu. Šāds lēmums pieņemts tāpēc, ka kultūrvēsturiskā īpašuma uzturēšana prasa būtiskus līdzekļus – Ķemeru sanatorijas apkures sistēma ir daļēji izdemolēta, vajadzīgi līdzekļi, lai to atjaunotu un nodrošinātu apkuri, skaidroja administrators Ainars Kreics. Sanatorijas ātra pārdošana ļautu no papildizdevumiem izvairīties.

Šis lēmums izraisījis nesaskaņas ar diviem arābu investora advokātiem, kuri uzskata, ka Ķemeru sanatorija jāpārdod izsolē par iespējami augstāku cenu. Tomēr Kreics būtiskus apdraudējumus te nesaskata, jo kreditori var motivēt, kāpēc rīkojās tieši šādi. Proti, labāk sanatoriju pārdot ātrāk, jo tā stāvokli var pasliktināt vēl viena ziema “bez nopietnas siltumapgādes”, turklāt jānovērš dažādas tehnikas problēmas, piemēram, jāsalabo tekošais jumts. Nākamajā pavasarī, iespējams, tik lielu samaksu par šo īpašumu nevarētu saņemt, piebilda Kreics.

“Ominasis Latvia” mirušā īpašnieka Omāra Saliha Alhamdi mantojuma administratora pilnvarotās personas Latvijā – advokātu biroja “Raidla, Lejiņš&Norcous” advokāti – Jūrmalas pašvaldībai nosūtītā vēstulē norāda, ka Ķemeru sanatorijas kompleksa pārdošana bez izsoles ir pretēja tiesību aktu prasībām un kreditoru interesēm.

Vēstulē lūgts pārskatīt lēmumu par Ķemeru sanatorijas kompleksa iegādi bez izsoles par objekta piespiedu pārdošanas vērtību, vēsta LETA. Pausts, ka šāda rīcība varētu būt ne tikai pretrunā ar Maksātnespējas likumu, bet arī pārkāptu Satversmes 105.pantā noteiktās īpašuma tiesības, jo Ķemeru sanatorijas komplekss faktiski tiktu ekspropriēts bez taisnīgas un atbilstīgas kompensācijas īpašniekiem. Šajā gadījumā Omāra Saliha Alhamdi mantojuma administrators būtu spiests tiesāties, lai nodrošinātu mantinieku tiesību un interešu aizsardzību Latvijā, rakstīts vēstulē.

Kā norāda investora interešu aizstāvji, Privatizācijas aģentūra savulaik atzinusi, ka SIA “Santlat” ieguldījis Ķemeru sanatorijas kompleksā 10 miljonus latu. Tādējādi Ķemeru sanatorijas kompleksa pārdošana bez izsoles par 3 905 901 latu plus pievienotās vērtības nodokli ir pretrunā ar Maksātnespējas likuma 111.panta otro daļu, kas noteic, ka parādnieka mantas pārdošana notiek par iespējami augstāko cenu. Dokumentā arī norādīts, ka Ķemeru sanatorijas kompleksa pārdošana Jūrmalas pilsētas domei bez izsoles par piespiedu pārdošanas vērtību nesegtu visus kreditoru prasījumus. 1.martā Jūrmalas pilsētas tiesa “Ominasis Latvia” pasludināja par maksātnespējīgu.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu