Rīgas pils muzejus pārvietos uz pagaidu telpām • IR.lv

Rīgas pils muzejus pārvietos uz pagaidu telpām

28
Rīgas pils Svētku zāle, kas visvairāk cietusi ugunsgrēkā. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Piedāvā vairākus risinājumus; pārvietošanas izmaksas aprēķinās

Ugunsgrēkā cietušajā Rīgas pilī izmitinātie muzeji tiks pārvietoti uz pagaidu telpām, pirmdien nolemts Kultūras ministrijā notikušā sanāksmē, kurā apsprieda Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM), Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) un Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) krājumu tālāko likteni, vēsta aģentūra LETA.

Ministrija kā vienu no risinājumiem ir piedāvājusi iespēju Latvijas Nacionālās bibliotēkas topošās ēkas krātuvē izvietot nozīmīgu RMM krājuma daļu, kurai tur būtu vispiemērotākie klimatiskie apstākļi, piemēram, manuskriptu un citu kultūrvēsturisko vērtību glabāšanai. Iecerēts turpināt aktīvu darbu pie jau agrāk plānotās jaunās muzeju krātuves ēkas Pulka ielā projekta īstenošanas līdz 2016.gada pirmajai pusei.

Patlaban Rīgas pils ugunsgrēkā cietušajās daļās visi pagaidu jumti ir izbūvēti, pārklāti un atsevišķās vietās papildus tiek nostiprinātas savienojumu vietas, biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja būvniecības pilnsabiedrības “SBRE” pārstāve Mārīte Straume. Tomēr nav skaidras atbildes, vai pagaidu jumti izturēs rudenī iespējamo lietu un stiprāku vēju.

Sanāksmē piedalījās valsts akciju sabiedrības “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ), Kultūras ministrijas un Rīgas pils muzeju vadītāji, kuri bija vienisprātis, ka ir nepieciešama muzeju krājumu pārcelšana uz kultūrvēsturiskajām vērtībām piemērotākām un drošākām telpām, informēja ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa.

Sanāksmē tika uzsvērts, ka muzejiem jāpamet Rīgas pils telpas iespējami drīzā laikā, lai saglabātu kultūrvēsturiskās vērtības un eksponātus. Par to sanāksmē vienojās trīs muzeju vadība – LNVM direktors Arnis Radiņš, LNMM direktore Māra Lāce un RMM direktore Ilze Knoka.

VNĪ iepazīstināja ar veiktajiem aprēķiniem par muzeju pārvietošanu uz pagaidu krātuvēm, telpu tehnisko stāvokli, par atbilstīgu jauno telpu pielāgošanu un sagatavošanu muzeju vajadzībām. VNĪ pārstāvji informēja par telpām Brīvības ielā 32, bijušajā Vēstures un filozofijas fakultātē, kuras varētu pielāgot LNVM ekspozīciju izvietošanai. Savukārt, lai pienācīgi izvietotu muzeja krājumu daļu, tiek piedāvātas telpas Lāčplēša ielā 106/108, kur plānots pielāgot vairākus korpusus.

Paredzēts, ka VNĪ veiks precīzākus aprēķinus, kas atbilst konkrētajiem piedāvātajiem telpu risinājumiem, atbilstīgi muzeju specifiskajām vajadzībām eksponātu glabāšanā.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās 21.jūnija naktī, visvairāk cietusi Rīgas pils Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu