Lelis: Telekomunikāciju nozarē supermonopolu veidot nedrīkst • IR.lv

Lelis: Telekomunikāciju nozarē supermonopolu veidot nedrīkst

20
Jānis Lelis. Foto: Kaspars Krafts, F64

LMT un ”Lattelecom” apvienošana likvidētu konkurenci nozarē

Telekomunikāciju nozarē nav pieļaujama SIA “Latvijas Mobilais telefons” (LMT) un SIA “Lattelecom” apvienošanās, jo tā tiks izveidots supermonopols, ekspresintervijā biznesa portālam Nozare.lv paudis Latvijas Telekomunikāciju asociācijas izpilddirektors Jānis Lelis.

“Lai arī iesaistītās puses šajā situācijā centīsies pateikt, ka tas nebūs monopols, taču jums un visiem pārējiem ir skaidrs, ka patiesībā tiek izveidots nevis vienkāršs, bet supermonopols. Pārējiem spēlētājiem nebūs iespējas ar viņiem konkurēt tādā veidā, lai būtu labi klientiem,” uzsver Lelis.

Žurnāls Ir un Ir.lv šonedēļ jau vēstīja, ka valdībā iesniegts slepens ziņojums par plānoto LMT un ”Lattelecom” apvienošanu un privatizāciju, uz kura pamata Ekonomikas ministrijā tapis atbilstīgs Ministru kabineta lēmums. Tuvākajā laikā to paredzēts apspriest valdībā.

Lelis Nozare.lv norāda, ka abu telekomunikāciju lielfirmu apvienošanās gadījumā tirgū cenas diktēs nevis konkurence, bet lielais spēlētājs. “Ko gribēs, to darīs,” uzsver eksperts. Situācija, kāda tā esot tagad, kad Latvijā ir liela konkurence un darbība notiek konkurējošā vidē, var strauji mainīties. Līdz ar to nedrīkst situāciju atļaut risināt šādā veidā.

Ja situāciju vajag mainīt, tad pilnībā esot jāprivatizē “Lattelecom” daļas, iesaka Lelis. Taču LMT vai “Telia Sonera”, kas ir abu uzņēmumu līdzīpašniece, nevarētu piedalīties “Lattelecom” privatizācijas procesā. “Abām šīm kompānijām ir jāatrodas dažādās rokās, jo saimnieks nedrīkst būt viens un tas pats. Svarīgi, lai šie investori būtu tik neatkarīgi, ka tie konkurētu savā starpā,” uzsver Lelis.

Turklāt valsts apvienošanās procesā nedabūšot nevienu santīmu klāt. Savukārt, ja “Lattelecom” privatizētu, tad izveidotos divas konkurējošas platformas. ”TeliaSonera” ir Eiropas telekomunikāciju gigants, kurā kopumā 49% akciju pieder Zviedrijas un Somijas valdībām.

Runas par telekomunikāciju uzņēmumu privatizāciju virmo vairākus gadus. Kā liecina Ir rīcībā nonākušais slepenais ziņojums valdībai, nākamā gada laikā LMT un ”Lattelecom” varētu tikt apvienoti.

Ekonomikas ministrijā Nozare.lv informējuši, ka patlaban netiek apspriesta uzņēmumu privatizācija, bet tiek vērtēti iespējamie uzņēmumu pārvaldības modeļi, kas nodrošinātu to vērtības pieaugumu, attīstību, līdzekļu un administratīvo izmaksu ekonomiju un uzlabotu pakalpojumu un servisa līmeni klientiem. Konkurences eksperti Ir gan pauda bažas, ka kompāniju apvienošana mazinās patērētāju tiesības saņemt kvalitatīvus pakalpojumus par pieejamu cenu, kā tas ir patlaban.

Sākotnējais ekspertu vērtējums liecina, ka patlaban LMT un “Lattelecom” ilgtermiņa attīstību un vērtības pieaugumu kavē uzņēmumu dibināšanas līgumos noteiktie ierobežojumi, kas neļauj uzņēmumiem noteikt darbības attīstības stratēģijas atbilstoši aktuālajām elektronisko sakaru nozares un telekomunikāciju tehnoloģiju attīstības tendencēm. Tas kopumā ilgtermiņā rada uzņēmumu vērtības pazemināšanās draudus, norāda EM.

Preses konferencē Ministru prezidents Valdis Dombrovskis informēja, ka pašlaik šis jautājums esot aktualizējies, bet vēl nav nonācis valdības dienaskārtībā. Premjerministrs plāno tikties gan ar iesaistītajām ministrijām, gan ar kapitālsabiedrībām, lai šo jautājumu izrunātu un pēc tam lemtu par tā tālāko virzību.

Slepenajā ziņojumā norādīts, ka LMT vērtība kopš 2008.gada ir pastāvīgi samazinājusies un 2013.gadā varētu būt ap 149 miljoniem latu, bet “Lattelecom” šajā laikā tā ir bijusi visai stabila un 2013.gadā varētu būt ap 238 miljoniem latu. Aprēķinā esot izmantota formula: sareizināt peļņu pirms nodokļiem un amortizācijas jeb EBITDA ar pieci un no iegūtā skaitļa atņemt aizņēmumus no kredītiestādēm.

Komentāri (20)

Tane-Dane 09.08.2013. 10.57

Vēl šobrīd telecoms jāj monopola pussprāgušo kleperi tajās vietās, kur nekas cits nav pieejams. Jāj klientus ar bezkaunīgām pakalpojumu cenām un ķer uz muļķi ar divgadīgiem līgumiem, kuros iekļautas 100Ls sankcijas par mēģinājumu atslēgties. Kādreiz vismaz lētu datoru mēģināja iesmērēt pret šādu līgumu, bet tagad nedod pat to. Es nebūtu pamanījis 4G klātbūtni Baldonē, ja man netiktu piedāvāts parakstīties zem šīs verdzības paliekas.
Man izdevās izrauties no telecoma apkampieniem pateicoties LMT 4G tīklam, kur pieejams 4x ātrāks internets par to pašu naudu. Kad uzrakstīju atteikuma vēstuli, tad man jau pēc stundas tika piedāvāts samazināt tā paša pakalpojuma cenu no 29Ls līdz 15,90Ls!
TAD SAKIET KAS NOTIKS, KAD ŠOS DIVUS SAMETĪS VIENĀ KATLĀ??? Tas būs nākošais BEZPRIĢELS, kura rezultātā kā blaktis izsitīs visus konkurentus un tad vienkārši prasīs cik grib!!!

+11
-2
Atbildēt

16

    Tane-Dane > Tane-Dane 11.08.2013. 18.21

    ”citādāk” sākas tad kad piesaka laulības šķiršanu. Tad vairs nav ne terminēta līguma, nedz arī tā slimā cena!

    Ja par 4G ātrumu runā, tad droši vien vispirms jāsaprot par kādu pieslēgumu runājam. ”INTERNETS MĀJAI 19” lido, bet ar lētajiem protams tikai lēnu garu lapas virināt. Man lejuplāde maz interesē. Faktiski pieslēdzos tieši daudz ātrākās augšuplādes dēļ, jo ikdienā daudz un lieli faili jāsuta prom.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Tane-Dane 11.08.2013. 14.34

    Esmu to LMT LTE pats lietojis, ātrums ir tāds, ka ir.lv līmeņa mājaslapas ver nedaudz, bet jūtami ilgāk nekā optika, savukārt mēģinājums lejupielādēt pārsimt MB videokartes dziņus būtu prasījis vairākas stundas – tas ir ātrums?
    Par termiņlīgumiem pie dzelžu maiņas – es vēl neesmu redzējis ne vienu reizi, kad termiņa skaitītāju neuzliek pa jaunam. Nomaini dekoderi – jauns skaitītājs. Nomaini pieslēguma ātrumu – jauns skaitītājs. Atsūta satelītam jaunu resīveri – jauns skaitītājs. Kad ir bijis citādāk?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Tane-Dane 09.08.2013. 16.25

    ” pašā Rīgas vidū, vecā VEF un LMT jaunā dižkantora tiešā apkaimē, LMT bezvadu nets ar mokām 3G+”
    ===
    Pakonsultējies ar šamiem, varbūt pārāk biezās sienās/bedrē sēdi, jāliek piemērotāka antena…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > Tane-Dane 11.08.2013. 12.28

    Tas joks ar līgumsodu ta laikam jāizklāsta detalizētāk.
    10 gadus biju Lattelecom klients. Pirms mēneša pienāca vēstule, ka tīkla modernizācijas ietvaros kārtējo reizi jāmaina modems un ja es to nedarīšot, tad mani var arī atslēgt. Esošais modems bija mans īpašums. Piekritu un kurjers piegādāja jauno, kuru pats pievienoju. Pēc pāris dienām saņemu apstiprināšanai jaunu līgumu, kurā divi gadi un sankcijas. Nesapratu kas tas ir, par ko šāda attieksme un atteicos no telecoma pakalpojumiem.

    LMT protams arī atnāca ar divu gadu līgumu. Atšķirība tikai tā, ka tās ir jaunas attiecības ar jaunām iekārtām un tur kaut kā tos divus gadus spēju saprast. Ieguvumi vismaz divi:
    1)4X ātrāks internets
    2)tiku vaļā no televizora

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Tane-Dane 09.08.2013. 19.54

    Kristaps Freimanis

    Viņi ar mani nemaz nekonsultējas, vai par tādu pakalpojumu gana augstā cena ir LMT korekti nopelnīta. Hm?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > Tane-Dane 11.08.2013. 12.13

    Nav grūti kādu anonīmi nosaukt par meli un nav arī grūti atbraukt uz Baldoni par to pārliecināties. Laipni lūdzu:)!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Tane-Dane 11.08.2013. 20.52

    Es tikai uzmetu aci tam viņu LTE dzelzim, jo ieminējās man, ka lēns internets, lai arī uzlikta ārējā antena. Par tarifu plānu zinu vienīgi, ka bija bez apjoma limita, tātad viens labākajiem un dārgākajiem LMT LTE piedāvājumiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Tane-Dane 11.08.2013. 02.52

    Ja kas, esmu nedaudz aizvainots. Failu dabūju no LMT mājaslapas, URL tagad nemeklēšu, bet uz cietā diska vēl bija, tādēļ pacitēšu:
    „Before using an external antenna, log in to the web management page (http://192.168.1.1) and set antenna mode to external. For details, see the help information on the web management page.“
    /HUAWEI_B660_Quick_Start%2528V100R001_06%252CEn%252CHigh%2520Cost%252CL%2529.pdf 7. lpp./
    Gaidu publisku atvainošanos no Pelēkā Vilka.

    Mārtiņam Kacenam: LTE lejupielādes ātrums 8,5 MB/s?! Pirmkārt, neticu, ka dzīvē kaut 8,5 Mb/s var sasniegt, otrkārt, 8,5 MB/s ir apmēram mana optiskā pieslēguma reālais vidējais ātrums. Ar 4G tam var pietuvoties tikai uz papīra. Tik ļoti pat Pinokio nemeloja.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > Tane-Dane 11.08.2013. 01.15

    Mani konti draugos.lv, tviķeros, gūglos u.c, “vietās” atveras ļoti ātri!
    Ātrums vienkārši ir Milzīgs!
    ————————————————————————-
    …,un no torenta lejuplāde ir 8,5MB/s, kur pretim telecoma griesti tam pašam failam bija 2MB/s. Arī augšupejošais patīkami pārsteidz, kaut antena vēl mētājas kaktā nepieslēgta.
    Tā, ka nevis es esmu Bindes reklāmdaļas galvenais speciālists, bet tu esi telecoma sargkvaukšķis.:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Tane-Dane 10.08.2013. 23.06

    IR degradācijas galīgā pazīme (līdz šim trūkstošā) – “gadžetu apspriešana”..

    url.delfi portāls to paveica pirms 10-12 gadiem…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Tane-Dane 10.08.2013. 19.25

    Mārtiņš Kauciens (Bindes reklāmdaļas galvenais speciālists)

    Vēl šobrīd …
    Man izdevās izrauties no telecoma apkampieniem pateicoties LMT 4G tīklam, kur pieejams 4x ātrāks internets par to pašu naudu.

    Mani konti draugos.lv, tviķeros, gūglos u.c, “vietās” atveras ļoti ātri!
    Ātrums vienkārši ir Milzīgs!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    liene_jeraseva > Tane-Dane 11.08.2013. 09.13

    Itkā 4G būtu lētāks un bez līgumsoda? Ligumsods eksistē visiem nopietnajiem un pat vairākiem nenopietnajiem operatoriem…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Tane-Dane 09.08.2013. 18.50

    Protams, ja pajautāsi, uzreiz antenu iespraudīs, tikai neceri, ka tev izstāstīs, kā to antenu ieslēgt, jo vismaz LMT LTE AP ir parasti speciāli jāpārslēdz no iekšējās antenas uz ārējo portu, tikai tev tie LMT “speci” nepateiks. Un verķim, ko redzēju, bija, cik no dokumentācijas sapratu, ports tikai ienākošajam signālam, bet raidīšana tikai ar iekšējo antenu. Atbilstoša kvalitāte un signāla jauda smadzeņu sildīšanai, un slodze pašam dzelzim. Un praksē nebija jūtama ieguvuma, lai arī pārslēdzu uz ārējo antenu, kura bija pavērsta pret torni.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Tane-Dane 09.08.2013. 11.50

    Tieši tā, un ja vēl atstās valsts paspārnē, tad stāstīs, cik grūti laiki, un neko nevar nopelnīt, bet attīstīties vajag un vajag… aka Latvenergo…

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Tane-Dane 10.08.2013. 23.01

    vismaz LMT LTE AP ir parasti speciāli jāpārslēdz no iekšējās antenas uz ārējo portu
    ========
    Uzreizi sajūtu īstu spetsiālistu!
    Paldies Dievam, Tam Kungam! Latvijā tādu ir ~1,5miljons!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Tane-Dane 09.08.2013. 13.03

    Šobrīd gan LMT ir palaidies, — visur PR-ščiki stāsta par 4G, bet pašā Rīgas vidū, vecā VEF un LMT jaunā dižkantora tiešā apkaimē, LMT bezvadu nets ar mokām 3G+ un niecīgu ātrumu rītos, kad mostas birojžurkas un pievakarēs arī.

    Kamēr konkurā, tomēr klientam labāk: šai pašā apkaimē Lattelecom aģenti skraidīja 2 gadus, nepārtraukti solot lielo optisko vadu, — nesolīt nevarēja, ievilkt — ne tik. LMT pamodās, toties ar tagadējo bevadnieku visi darbi jāpārceļ uz nakti.
    LMT, salīdzinot ar Lattelecom, ir ma-a-azliet korektāka attieksme pret klientu. Lattelecom vienības kā iesprūdušas komunistu laikos — pat Lattelecom bodē zaļie gurķi, kas padkrievservisu neredzējuši, uzvedas uzpūtīgi un papretīgi: tas lops — Lattelecom — ir par leilu un menedžeri nespēj nodrošināt cilvēkdraudzīgu servisu.

    Šos vēl apvienot?! Kategoriski nē.

    MK skandināvmīļu lobijiem, kas vēl pērn ļoti gribēja LMT pārdot — manīgi likvidējot valstij daļēji piederošu uzņēmumu, kas labi pelna — Leļa viedoklis, protams, nepatiks, bet, kā parasti, to jau var izlikties nedzirdam.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Tane-Dane 11.08.2013. 23.38

Apjoms te nevienam variantam nav ierobežots, bet ātrums gan. http://www.lmt.lv/lv/internets-majai

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu