FOTO: Ugunsgrēks Stradiņa slimnīcā lokalizēts; viens cietušais (papild.) • IR.lv

FOTO: Ugunsgrēks Stradiņa slimnīcā lokalizēts; viens cietušais (papild.)

13
Pēc uguns lokalizēšanas Stradiņa slimnīcā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ugunsgrēka epicentrs bijis skābekļa stacijā pie slimnīcas 32.korpusa

Ugunsgrēks, kas šorīt pēc sprādziena izcēlās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas 32.korpusa pagrabā, skābekļa stacijā, ir lokalizēts. Negadījumā cietuši divi cilvēki, septiņi izglābti un 170 evakuēti, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere.

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvalde ir sākusi kriminālprocesu par notikušo ugunsgrēku Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas 32.korpusa pagrabā. Kā informēja VP preses pārstāvis Dairis Anučins, kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma XVIII nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu”. Lietā pagaidām nav neviena aizdomās turētā, taču ir noteiktas visas nepieciešamās pārbaudes, lai iespējami ātrāk noskaidrotu ugunsgrēka izcelšanās un skābekļa balonu eksplozijas apstākļus.

Slimnīcas 32.korpusa pagrabā ugunsdzēsēji kopumā atrada 66 balonus, no kuriem 23 bija eksplodējuši, informēja Vetere. Pagrabā glabājās baloni ar skābekli. Patlaban nekādi draudi vairs nepastāv un slimnīcas personāls atgriežas savās darbavietās, piebilda Vetere.

Cietušie ir divi tehniskie darbinieki, 47 un 70 gadus veci vīrieši. 47 gadus vecais vīrietis ir guvis abu plaukstu termiskos apdegumus, bet 70 gadus vecais vīrietis guvis abu plaukstu, abu roku un krūškurvja apdegumus, sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola.

Izsaukumu uz 32.korpusu Stradiņa slimnīcas teritorijā ugunsdzēsēji saņēma plkst.9.31. Pēc sākotnējās informācijas, piecstāvu ēkas pagrabā bija noticis sprādziens.

Uz slimnīcu izbrauca 15 ugunsdzēsēji tehnikas vienības – 12 autocisternas, vienas autokāpnes un viens autopacēlājs. Visa šī tehnika joprojām atrodas notikuma vietā, piebilda Vetere.

VUGD darbinieki konstatēja, ka pēc sprādziena ēkā ir notikusi aizdegšanās apmēram 50 kvadrātmetru platībā. Negadījumā bija cietis arī viens cilvēks. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, tas ir slimnīcas darbinieks – sargs.

Ugunsgrēku izdevās lokalizēt plkst.10.38, taču VUGD darbinieki joprojām strādā notikuma vietā, kas ir norobežota.

Saistībā ar Stradiņa slimnīcā notikušajā ugunsgrēkā apdegumus guvušo darbinieku būs jārīko izmeklēšana par darba drošības principu ievērošanu, aģentūrai LETA sacīja Valsts darba inspekcijas (VDI) eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.

Viņš skaidroja – ja cietušajam tiks konstatēti smagi veselības traucējumi, VDI kopā ar darba devēju veiks negadījuma izmeklēšanu. Ja veselības traucējumi tiks atzīti kā viegli, izmeklēšanu veiks pats darba devējs un nelaimes gadījuma akts pēc izmeklēšanas beigām tiks reģistrēts inspekcijā, skaidroja Vincevs.

Viņš norādīja, ka ugunsgrēku izraisījis skābekļa balonu sprādziens zem slimnīcas Uzņemšanas nodaļas.

Jau ziņots, ka Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā tika izsludināts ārkārtas stāvoklis saistībā ar ugunsgrēku, aģentūrai LETA teica slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle.

Cilvēki no 32.korpusa un 22.nodaļas, kas atrodas 15.korpusā, tika evakuēti. Saskaņā ar kāda pacienta teikto, tos pacientus, kuri ir smagākā stāvoklī, veda ārā iestādes personāls, bet tie, kuriem nav būtisku veselības problēmu, tika aicināti doties mājās, lai atgrieztos pirmdien.

Latvijas Radio, atsaucoties uz neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, ziņo, ka negadījumā cietis viens cilvēks – kāds slimnīcas darbinieks. Viņš nogādāts Valsts Apdegumu centrā.

Jaunu pacientu uzņemšana Stradiņa slimnīcā ir apturēta

Lielākā daļa slimnieku, kas pēc ugunsgrēka Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā evakuēti no 32.korpusa, izvietoti citos slimnīcas korpusos, taču pacienti, kam nepieciešama intensīva terapija, tiek pārvesti uz citām slimnīcām, aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle.

Jaunu pacientu uzņemšana Stradiņa slimnīcā ir apturēta, tāpēc cilvēki tiek pārvietoti uz citām tuvākajām veselības aprūpes iestādēm. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola skaidroja, ka nākamā tuvākā slimnīca ir Austrumu slimnīca, kam jārēķinās ar lielāku neatliekamo pacientu skaitu, taču viņa uzsvēra, ka slimnieki tiek vesti uz tām iestādēm, kur ir nepieciešamie speciālisti, tāpēc daži pacienti tiek nogādāti arī Jūrmalas slimnīcā.

Uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu jau pārvesti astoņi pacienti, tuvākajā laikā turp tiks nogādāti arī četri jaundzimušie. Tā kā operatīvās darbības turpinās, pārvietoto pacientu skaits patlaban ir mainīgs, norādīja Sīle.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (13)

piziks 02.08.2013. 12.04

Tik daudz runu par sprādzienu/-iem un ugunsgrēku skābekļa — īpaši sprādzienbīstama reaģenta! — stacijā, kas izvietota… Stradiņu klīnikas Kardioloģijas … daudzstāvu būves… pagrabā?! Varbūt tai pagrabā pēc nelaimes vēl arī eiroremontu kāds taisīs? Vai VUGD un civilās aizsardzības iestādījumos vairs neviena prevencijas speciālista nav. Vēl nesen VUGD gan bija ģenerālis, kurš zinātnisku disertāciju rakstīja… iespējams, par politkonjunktūrisku pretterorisma tēmu, kaut pašam iepriekš nekādā lielā sakarā ar pretterorismu (grāmatām un rakstiem) nebij bijis.

Varbūt, ka kāds īsteni loģisks jautājums jāuzdod Iekšlietu ministram un Saeimas iekšlietu utt. komisijas vadītājiem — par likumu un normatīvu, noteikumu savlaicīgu maiņu, attīstīšanu?

Un, — vai prezidentu kā bruņoto spēku virspavēlnieku civilā aizsardzība mazliet neķer? Līga Krapāne varētu bigbosam laikus un steidzami pačukstēt, ka šoreiz gan vismaz vienam publiskam teikumam vieta un laiks jāatrod… :)

+4
-1
Atbildēt

0

dro 02.08.2013. 13.59

Jāpiekrīt OT. Tas jau par traku…Veikalniekus pārbauda vai katrā telpā ir uguns dzēšamie aparāti, pārbauda derīguma termiņus, bet galvenaja valsts slimnīcā “mīnēts” pagrabs…

+4
-1
Atbildēt

0

janis17 02.08.2013. 19.10

Vai visi ir pārliecināti par degšanas iemesliem?
Baloni paši aizdegās?
Sanitāri pīpēja atbalstījušies pret baloniem?
pats no sevis nekas neaizdegas…

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu