Pirmo reizi vizītē Latvijā ierodas Izraēlas prezidents Peress • IR.lv

Pirmo reizi vizītē Latvijā ierodas Izraēlas prezidents Peress

14
Valsts prezidents Andris Bērziņš svinīgi sagaida Izraēlas prezidentu Šimonu Peresu. Foto: Ilmārs Znotiņš, AFP/LETA

Izraēlas prezidents: Izraēlas un Latvijas attiecībās ir bijušas politiskas un diplomātiskas grūtības, bet tie laiki ir pagājuši

Izraēlas un Latvijas attiecībās ir bijušas politiskas un diplomātiskas grūtības, bet tie laiki ir pagājuši, šādu viedokli intervijā laikrakstam “Diena” paudis Izraēlas prezidents Šimons Peress, kurš pirmdien ierodas Latvijā oficiālā vizītē.

Izraēlas prezidenta vērtējumā, galvenā bāze, uz kuras Latvija un Izraēla turpmāk sastrādāsies, būs zinātne un modernās tehnoloģijas. “Tam ir izaugsmes potenciāls abu mūsu valstu starpā,” sacījis Peress, “zinātnei nav robežu, tajā mēs varam strādāt kopīgi, un tās nākotne nav paredzama, tā mūs pārsteidz.”

“Es runāju ar [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu un viņam teicu – Ļeņins un Staļins gribēja ar varu uzspiest revolūciju un komunistu ideoloģiju. Cilvēkus, kuri tai nepiekrita, vienkārši nogalināja un iznīcināja. Tas viss tika uzspiests, un komunistu ideja vienkārši bankrotēja mūsu visu acu priekšā. Un te jums ir puika, 27 gadus vecais Marks Cukerbergs, kurš izraisīja pasaulē revolūciju, iespaidīgāku nekā jelkādos Staļina un Ļeņina plānos. Viņš nevienu nenogalināja un nearestēja, nedibināja partiju vai valdību,” piebildis Peress.

Vaicāts, kāpēc nedrīkst aizmirst vēsturi un kāpēc Izraēla neļauj pasaulei ne brīdi piemirst holokausta traģēdiju, Peress uzsvēris, ka galvenais motīvs šādai rīcībai ir tas, lai šādas traģēdijas nekad vairs neatkārtotos, jo antisemītisms joprojām nav iznīdēts, ziņo LETA.

“Latvijas valdība pret to cīnās. Mūsu vēsturei ir nozīme, ne tikai lai saglabātu tās piemiņu, bet lai apzinātos pastāvošos draudus. Jūsu paaudze nav atbildīga par pagātnes noziegumiem, tai ir uzticēts pienākums tos nepieļaut. Es nezinu, kāpēc Hitlers izlēma, ka tieši ebreji ir viņa lielākie ienaidnieki, jo viņi bija Vācijai lojāli pilsoņi. Kāpēc viņus vajadzēja dedzināt dzīvus un iznīcināt? Es nezinu. Jūdu tradīcijā mēs visi esam radīti pēc Dieva līdzības – tātad līdztiesīgi. Kāpēc Hitleram bija tik svarīgi uzsvērt vienas rases pārākumu pār citām? Tas ir absurdi. Un ne tikai āriešu pārākumu pār ebrejiem, viņš neatlaidīgi uzsvēra arī āriešu pārākumu pār citām tautām. Mēs par to samaksājām drausmīgu cenu,” sacījis Peress.

 

Komentāri (14)

Gaisma; Enģelis 29.07.2013. 13.31

Njā. Ko tad Bērziņš spēs pateikt. Eē.. es, te tā padomāju.. Tfū!!

+4
0
Atbildēt

0

Gundars Āboliņš 29.07.2013. 12.17

Latvieši ir maksājuši arī savām dzīvībām…Tomēr Padomju Savienības un tās laikā īstenotās politikas nagla ir tik ļoti iedzīta, ka viena otra paaudze, sabiedrība kopumā un izkropļotā domāšana vēl ilgi neatgūsies! Protams, varam runāt par zinātni, tehnoloģijām, ekonomikām u.t.t..Lai mums veicas sadarbībā ar Izraēlu un labas gribas un cieņas apliecinājumiem! Kā parasti un garlaicīgi starp prezidentiem…

+3
0
Atbildēt

0

Valdis Ozols 01.08.2013. 17.12

“Es runāju ar [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu un viņam teicu – Ļeņins un Staļins gribēja ar varu uzspiest revolūciju un komunistu ideoloģiju. Cilvēkus, kuri tai nepiekrita, vienkārši nogalināja un iznīcināja. Tas viss tika uzspiests, un komunistu ideja vienkārši bankrotēja mūsu visu acu priekšā.
———
Bet kād loma komunistisko ideju izplatīšanā bija Kārlim Marksam un Fridriham Engelsam.Vēsturnieks un publicists Vladlens Sirotkins saka ka Lēņinu nogalināja Staļins.
Bet vai ir vērts Peresam runāt ar Putinu par komunistisko ideju varmācīgu uzspiešanu.Ko gan var pastāstīt bijušais čekas darbinieks ,kas šodien ļoti nožēlo PSRS sabrukumu.
Hitlers ar sava propogandas aparāta palīdzību cilvēkiem iestāstīja ka žīdi ir vainīgi pie komunisma ideju izplatīšanās.Tomēr es saku lielu paldies žīdiem kas izceļoja no PSRS septiņdesmitajos gados un līdz ar to sāka graut sociālistisko sistēmu
Balfūra deklarācija par žīdu valsts izveidošanas nepieciešamību tika paziņota tikai 1918.gadā.Bet pašu valsti nodibināja tikai 1947.gadā.Es nosodu lielvalstis par vilcināšanos.

+1
0
Atbildēt

1

    dzintarz > Valdis Ozols 03.08.2013. 17.40

    uldis-v …ar sava propogandas aparāta.
    ======
    ar PROPAGANDAS aparātu, jaunēkli, ar PropAgandas…
    Un nevis kontrobandas, bet kontrabandas aparātu!
    Un nevis komonisti, bet komunisti…

    Vajag nevien skolā iet un no skolas mājā nākt, bet arī mazliet mācīties!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu