Portāls: Ķīla valsts galvotajam LM kredītam ir nelikvīda • IR.lv

Portāls: Ķīla valsts galvotajam LM kredītam ir nelikvīda

59
"Liepājas metalurgā". Foto: Gatis Rozenfelds, F64

Tas nozīmē, ka valsts ķīlas pārdošanas gadījumā iegūtu mazāku aktīvu vērtību

Pēc citu uzņēmumu pieredzes, ķīla valsts galvotajam kredītam rūpnīcai a/s “Liepājas metalurgs” – ražošanas iekārtas – ir diezgan nelikvīda pašreizējo apstākļu metalurģijas nozarē dēļ, teikts portāla “Pietiek.com” publicētajos kreditoru kluba piesaistītā konsultanta “Prudentia Advisers” ziņojuma fragmentos.

“Kopējā pārdošanas rezultātā atgūstamās summas daļa ir apmēra 20-50%,” teikts ziņojumā. Turklāt, lai pārdotu aktīvus, valstij nepieciešams tos uzturēt un aptuvenās dīkstāves izmaksas ir 12 miljoni latu gadā, iespējams, arī vairāk, ņemot vērā izmaksas ziemas laikā, norāda “Prudentia”.

Aktīvi, kas atrodas valsts ķīlā, ir ar zemu likviditāti. Galvenie iemesli ir saistīti ar to, ka aprīkojumam metalurģijas nozarē ir ļoti zema likviditāte, jo patlaban Eiropā un globālajā tirgū ir pārprodukcija. Saskaņā ar nozares ekspertu informāciju Eiropas Savienībā tērauda izstrādājumu jomā saražotais pārsniedz pieprasījumu par 30%. Tas nozīmē, ka, visticamāk, nevienam šīs nozares uzņēmumam nav nepieciešams palielināt kapacitāti, atreferē LETA.

Šiem aktīviem piemīt nemateriāla sertifikācijas vērtība. Tiklīdz aktīvs tiek pārdots, sertifikācija ir jāatjauno, tādējādi pārdošanas cena ir samazināta, skaidrots ziņojumā. Tāpat lielākā daļa aktīvu nevar tikt pārdoti pa daļām. Tas nozīmē – ja pamatlīdzekļi ir paredzēti specifiska produkta ražošanai, tad citiem uzņēmumiem nebūs nekāda pielietojuma no kādas atsevišķas iekārtas daļas, norāda “Prudentia”.

Tāpat tiek norādīts, ka viena no valstij nelabvēlīgākajām situācijām “Liepājas metalurga” maksātnespējas gadījumā būtu maksātnespējas administratora nozīmēšana. “Tas nozīmētu, ka valstij nebūtu nekāda vara pār ķīlas pārdošanas cenu, kas rada iespējamību, ka tiks iegūta mazākā aktīvu vērtība to zemās likviditātes dēļ,” norādīts ziņojumā.

Kā ziņots, Valsts kase 25.jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja “Liepājas metalurga” vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai “UniCredit S.p.A.” – 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica “Liepājas metalurga” valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Valsts kase norādījusi, ka līdz ar “Liepājas metalurgam” izsniegtā kredīta samaksu valsts kļūst par nodrošināto kreditoru prasījuma pilnā apmērā un atkarībā no tālākās tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna virzības būs redzams, kādā veidā valsts atgūs ieguldītos līdzekļus – realizējot ķīlas no nestrādājoša uzņēmuma vai vienojoties ar “Liepājas metalurgu” par atmaksas grafiku gadījumā, ja uzņēmums atsāks savu darbību.

Galvojumu valsts vārdā par “Liepājas metalurga” saistībām kopumā 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā pret banku “UniCredit” izsniedza toreizējais finanšu ministrs Einars Repše 2009.gada decembrī. Aizņēmums “Liepājas metalurgam” bija nepieciešams ražotņu modernizācijai.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesā saņemts “Liepājas metalurga” iesniegums, kurā uzņēmums lūdz par vienu mēnesi pagarināt tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņu.

Kā aģentūru LETA informēja Liepājas tiesas konsultante Ingrīda Šintlere, minētais iesniegums jau pirmdien tiks nodots konkrētajam tiesnesim, kurš skata “Liepājas metalurga” tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Šim tiesnesim arī būs jāpieņem lēmums – pagarināt vai nepagarināt plāna izstrādes termiņu.

“Liepājas metalurga” zaudējumi šī gada pirmajā ceturksnī bija 10,1 miljons latu. “Liepājas metalurga” konsolidētais neto apgrozījums 2013.gada pirmajā ceturksnī bija 78,3 miljoni latu.

“Liepājas metalurgs” šogad plāno 33,125 miljonu latu zaudējumus. Rūpnīcas ieņēmumi šogad paredzēti 187,208 miljoni latu, bet izdevumi – 220,333 miljoni latu, teikts izskatīšanai nākamās nedēļas akcionāru sapulcē iesniegtajos lēmumprojektos.

Akcionāru sapulcē plānots pieņemt zināšanai informāciju par zaudējumiem 2012.gadā, kas bija 11,294 miljoni latu.

 

Komentāri (59)

ligakalnina 26.07.2013. 18.16

Iespējams, ka es ko nesaprotu, bet, kā galīgākam nespecialistam, no malas viss izskatās tā:
Garantē miljonu kredītu bez kādas garantijas, ka rūpnīcā kaut kas mainīsies, bez kādiem tur izlietojuma kontroles mehanismiem, utt.
Tos miljonus, rupji runājot, legāli nozog, nopludinot privātās kabatās, nevis izlieto modernizācijai, konkurentpējas celšanai,utt.
Paņemot ķīlā kādas nevienam nevajadzīgas ražošanas iekārtas.
Valsts vienkārši samaksā kredītu par budžeta naudu, atkal bez kādām grantijām, ka tai rūpnīcā vispār iespējams ko uzlabot un panākt, lai tā strādā bez zaudējumiem, jo zaudējumi jau iepānoti, bet, nekādas reformas veiktas netiek, un valsts atkal nespēj neko ietekmēt, izņemot, protams, naudas grūšanu melnajā caurumā.
Un ko tālāk?
Atkal viens valsts garantēts kredīts, kas atkal aizies īpašnieku kabatās?
Un tā līdz bezgalibai?
Neizskatās tas viss pēc absurda?
Mums valstī pie teikšanas idioti?

+9
-4
Atbildēt

2

    Inese > ligakalnina 26.07.2013. 18.18

    dzeris49 Mums valstī pie teikšanas idioti?
    ==========================

    Valstī pie teikšanas ir prettautiskais Dombrovska-Vilka režīms.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Danute Klaiva > ligakalnina 27.07.2013. 15.13

    Ko nozīmē navajadzīgās iekārtās? Tas kredīts aizgāja krāšnu modernizācijā, nomainot matena krāsnis pret elektro krāsnīm, tas nozīmē samazina koksas ogļu daudzumu un pat to vispār izņemt no apgrozības. Tas dod iespēju krāsni izslēgt un ieslēgt, savukārt ar koksa ogļu krāsnīm tas nav iespējams. Jo tāda veida krāsnis apturēšana nozīmē pilnīgu krāsns izsišanu no darba uz ilgiem mēnešiem. Cik reāli tādas iekārtas maksā nemāku teikt. Vai rūpnīcā ko ieviesa lai ražotu vēl kādus tērauda izstrādājumus vai tikai drātis un naglas arī nezinu, ja nē tad tas ir viens no mīnusiem ko pieļāva modernizējot rūpnīcu. Kas atiecas uz nevienam nevajadzīgām iekrātām, tad tas nozīmē ka tādas var pielietot tikai metalurģijā un tur arī ir tas noslēpums. Tev vaig velvēšanas ierīci? Ja nav ko tanī velvēt? ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

dro 26.07.2013. 20.09

Latvija pusfinālā!:)

+5
-1
Atbildēt

0

lailabidzane 27.07.2013. 11.38

.
Jāsecina, ka šajā diskusijā lno:zanE rezultāts ir 2:0.
Pirmais punkts lno par Aļaskas piemēru. Tipisks likviditātes izmaiņu piemērs. zanEs grāmatvediskā pieeja šajā jautājumā ir pilnīgs zero.
Tāda pati baranka zanEi arī par to “pēc kaujas”, bet lno plusos par “vai vispār bija”.

P.S.
Varētu šo pat saukt par diskusiju, ja vien tā politkrāsa tā neietekmētu spriedumus…

P.P.S.
Pie tam, ja nu minfins to “kauju” tomēr imitēja, tad tur nebija ar kulakiem jāvicina, daudz labāk būtu bijis pelēkās ripināt. Un te nu ir punkts, kurš mulsina. Jā, Einis ir marsietis, taču pelēkās lodītes viņam gana kustīgas.Viņš nevarēja neredzēt, ka riski dramatiski nomāc tautsaimniecisko izdevīgumu. Tad kāpēc tieši tāds bija lēmums? Neizturēts spiediens? Pārāk liels kārdinājums? Tukša partijas kase? ???

+5
-2
Atbildēt

21

    lailabidzane > lailabidzane 28.07.2013. 09.37

    .
    Jā, zanE, akcionāru kašķis neļāva galvojuma līgumā ietvert saprātīgu nodrošinājumu. hi-hi! Tiešām LOĢISKI.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > lailabidzane 27.07.2013. 20.59

    .
    Atvainojos, bet cirkulācijas un baumas nav mans lauciņš.
    Priekšroku dodu informācijai, pat tad ja tā nav apjomīga un pilnīga, bet pierādāma.
    Tālākais jau, tā sacīt, atkarīgs no pelēkajām, to kustināšanas prasmēm.

    Par bijušā premjera projekta saistībām ar paša finansu šļuru – jā – sviests ir sviestains, un saule aust no rītiem, bet riet vakaros. Kurš to nesaprot? Kam tas ir jaunums? :)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > lailabidzane 27.07.2013. 17.58

    .
    Par marsiānismu jeb elementāro pofigismu.

    Jau toreiz, kad astoņdesmitie vēl tikai brieda mainīt septiņdesmitos, viņam patika portfeļi. Tā laika hīts bija “diplomāti”, bet viņam bija klasiskais, ar klapi.
    Un jau toreiz viņš soļoja to portfelīti plaši vēcinādams.
    Ievicinās tā Raiņa bulvāra 3. auditorijā uz pirmo lekciju (tās bija bez pārtraukuma pa vidu), ar blīkšķi uzplāj savu klasisko (ar klapi) uz galda, un apsēžas, galvu plaukstā atbalstījis. Un reizēm tā nobrīnījās griestos visas deviņdesmit minūtes. Nepakustēdamies.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > lailabidzane 27.07.2013. 12.17

    Einis nedomā par tautsaimniecību. Einis ir krīzes menedžers, kad vajag visus drāzt, graut un ierobežot, nevis celt, tāpat kā gudmens. Bet tā Einis domā par reitingu, savām teorijām, par sevi un sponsoriem.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > lailabidzane 27.07.2013. 22.52

    .
    Pedod, klusais, es jau vienreiz teicu, ka baumošana nav mans lauciņš.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > lailabidzane 27.07.2013. 22.11

    .
    Man prieks, ka Tu zini. Smieties ir veselīgi. Zināt – ne vienmēr. :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > lailabidzane 27.07.2013. 15.25

    ….dižais kareivi, varbūt kā tā!….kulaciņu vicināšana vistiešākā veidā attiecas uz vēlmi komentēt par tēmu, kuru var raksturot kā – kaimiņtante teica bla-bla-bla…
    …izrādās, visi zinošākie juristi, ekonomisti un konsultanti sapulcējušies portālu komentāru sadaļā un savus secinājumus nez kāpēc pauž ar 3-4 gadu nobīdi – eh, vajadzēja tā un šitā un vēl vienreiz – šitā….kāpēc Jūsu viedās balstiņas nebija dzirdamas lēmuma pieņemšanas brīdī?….
    …tāpēc kulaciņus tagad vicināt – visi gudri….

    P.S. …domāju, ka teikto uztvēri ar pirmo reizi, tikai radās vēlēšanās izdevīgā brīdī nesaprašu notēlot….

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > lailabidzane 27.07.2013. 12.06

    Elementārs pofigisms un partijas reitingu celšana, krīzes smagākajā brīdī, pēc Parex pārņemšanas – par garantiju taču nekas nav jāmaksā un redz kā palīdzam ražotājiem. Teicu jau, nekāda spiediena nebija, kāds ieminējās, ka varētu un Einis uzreiz metās izkārtot un bīdīt. Par pārsteigumu pašiem akcionāriem. Kārtējā eiņa fiksā ideja un absolūti tipiski Latvijas ierēdņiem no sākuma līdz beigām.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > lailabidzane 27.07.2013. 17.40

    .
    Par kaujām, zanE, Tu sāki. Un lno Tevi “iebāza maisā”. Eleganti iebāza.

    Es ne velti pieminēju domāšanu, ne kulaku vicināšanu. Principā Einis var jaudīgi domāt. Esmu vairāk kā pārliecināts, ka viņš spēja novērtēt pasākuma stipros un vājos aspektus. Atšķirībā no manis, un daudziem mums te, viņam pirms trim četriem gadiem informācija bija pieejama. Otrā atšķirība, viņam pirms trim četriem gadiem par lēmumu pieņemšanu un atbildību algu maksāja (un es te varētu pieminēt arī to tautas saziedoto miljonu), man par to nemaksāja toreiz, un nemaksā tagad.
    Tātad, jautājums – kāpēc cilvēks, kurš var jaudīgi domāt, izmantojot visu sagatavoto informāciju, un viņam tieši par to maksā, pieņem nepareizu lēmumu?
    Iespējamā atbilžu varianti:
    1. Partijai tā vajadzēja.
    2. Sponsori to pieprasīja.
    3. Einim tas palīdzēja risināt paša samilzušās finansu problēmas.
    4. Eiņa galvā skanēja marsiešu balsis (iestājas “elementārs pofigisms”, ka te kāds komentētājs definēja).
    Kura no atbildēm Tev, zanE, patīk?

    Un par galvojuma uzraudzību.
    Par galvojumu atbildīga ir Finansu ministrija. Ministrija uzraudzību nav pienācīgi nodrošinājusi. Kopš galvojuma izsniegšanas atbildīgajā institūcijā ir bijuši tieši divi ministri.
    Jautājums – kurš no ministriem nomuļļāja galvojuma uzraudzību?
    Iespējamie atbilžu varianti:
    1. Einis.
    2. Vilks.
    3. Abi divi.
    4. To darīt nevarēja, jo tas nebūtu bijis izdevīgi partijai un sponsoriem.
    Kura no atbildēm patīk Tev, zanE?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > lailabidzane 28.07.2013. 09.35

    Ja par iespējamajām versijām , tad jautājums cik daudz varēja FM ietekmēt procesu , ja tas tika nobalsots Saeimā un otrkārt stāsts par Valsts kases brīdinājumu …
    Par versijām – kas piesedza LM – paskatamies viesos , kuri bija sabraukuši uz dzimšanas dienu :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > lailabidzane 27.07.2013. 22.37

    varbūt ka ta – zināt ar ir vērtīgi :) Vismaz spēj prognozēt procesus :) Teiksim stāsts par Zatlera uznācienu :)
    P.S.Man patika preses ziņa kā Zatleru pāris grieza dejas JV … Redzēju viņu dziesmu svētkos , pēc dejotāja neizskatījās … Tas patiesībā bija skumji … novēlu viņam veselību

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > lailabidzane 27.07.2013. 22.08

    varbūt ka tā – es zinu arī reālo versiju un smejos samērā ilgi par oficiālo :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > lailabidzane 27.07.2013. 21.41

    .
    Tad uztver to kā oficiālo versiju. Pieņem zināšanai. Un izdari secinājumus.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > lailabidzane 27.07.2013. 20.44

    varbūt ka tā – par Eini runājot – cirkulē info ,ka saistībā ar LM ir materiāli ,kas Eini varētu pabāzt zem ūdens . Einis vispār ir sapinies naudas lietās un pedējais projekts ir labs pierādijums :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > lailabidzane 27.07.2013. 15.42

    Man īsu brīdi bija šī uzņēmuma akcijas, bet pagājušā gadā pārdevu ar nelieliem zaudējumiem. Uzņēmuma darbību un tā nākotnes perspektīvas pirms tam pētīju diezgan pamatīgi, bet vispār darījumā ielaidos dēļ apgrozījuma un peļņas ievērojamā pieauguma 2011/2012 gadā. Šodien šķiet tas viss bija dēļ atskaitēm, kuras priekš institūcijām bija jāuzzīmē. Dievs vien zina, kāda ir patiesā bilance un, kas no vērtības vēl atlicis. Droši vien zero, kā Lapsa raksta. Lapsa parasti raksta tikai to, kas ir.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > lailabidzane 29.07.2013. 10.26

    klusais
    Einis vispār ir sapinies naudas lietās un pedējais projekts ir labs pierādijums :)

    Vai uzskati, ka “Einim” nepietika intelekta, lai, būdams premjers, sazagtos ne mazāk, kā Šlesera ieliktnīši, Ozols un Magonis, vai kā pac čekas sodomīts?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > lailabidzane 28.07.2013. 09.23

    ….varbūt ka tā….zināma loģika Tev piemīt un pārmetums vietā, jo netika atstrādāta iespēja, kas notiek, ja akcionāri saplēšas savā starpā un mēģinot ieriebt viens otram – nolaiž uzņēmumu uz grunti….
    …par to gan vajadzētu kādam sadot sutu – neparedzēt šādu iespēju!….bet…nākamreiz tauta varētu samesties, lai finminam nopirktu kristāla bumbu….ne tikai finminam – visai valdībai!….tad mums nebūtu raižu ne dien’, ne nakt’…..:)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > lailabidzane 28.07.2013. 09.15

    .
    “…kam tas interesē”, tā zanE. Ko “uzsēdies”, ja tik ļoti neinteresē? Man tās ir atmiņas par jauku laiku dzīvē – solu deldēšanu Raiņa bulvārī, un ne tikai. Un Einis jau tad bija gana kolorīta persona.

    Par to informāciju un lēmumiem.
    Redzi, zanE, tur jau ir tas joks, ka tad, ja informācija bija pietiekama un atbilda visiem priekšrakstiem (tā Tu pati apgalvo), un tā laika Finansu ministram ir kapacitāte domāt (to es zinu), bet lēmums tiek pieņemts katastrofāls.
    Un arī vēlāk nekas netiek darīts, lai situāciju mēģinātu “izstūrēt”.

    Tu, zanE, laikam nepamanīji, bet tieši par šo piedāvāju izvēlēties Tev patīkamākos atbilžu variantus.

    Vai Tev notikumiem ir kāds cits LOĢISKS skaidrojums?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > lailabidzane 28.07.2013. 08.48

    Nu Zanīt, baumošana ir Tavas kompānijas lauciņš. Kurš šeit vēl tā būtu izpaudies kā tu par Betiju?:):):)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > lailabidzane 28.07.2013. 03.03

    …varbūt ka tā…. “… es jau vienreiz teicu, ka baumošana nav mans lauciņš.”
    ————————————
    …kas tad ir Tavs lauciņš?…..uz nepilnīgas informācijas pamata, kas līdzvērtīga baumu apzelēšanai, patrenkāt pelēko smadzeņu vielu savā starpausu telpā?…..izgāzt krūtežu un uzsist sev uz pleca – skat, kāds es gudrs – tiem muļķiem norādīju, cik aplami rīkojušies….diez vai Tavas pelēkās vielas pietiktu, lai pats spētu pieņemt lēmumus konkrētā situācijā un izdarīt to labāk par tiem, kurus tik viegli aprej….
    …Eiņa portfelītis?….kam tas interesē, kuram kāds portfelītis bija pirms n-tajiem gadiem, bet paspīdēt gribējās tik ļoti, ļoti….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > lailabidzane 27.07.2013. 21.35

    varbūt ka tā – te lielisks piemērs oficiālajai versijai :) – http://financenet.tvnet.lv/zinas/472803-lvc_vaditajs_paze_iecelts_ldz_ritosa_sastava_servisa_valde

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu