ECT atzīst, ka Hodorkovska prāva bijusi "netaisna" • IR.lv

ECT atzīst, ka Hodorkovska prāva bijusi “netaisna”

22
Mihails Hodorkovskis. Foto: EPA/LETA

Tiesa likusi Hodorkovskim izmaksāt 10 000 eiro (7000 latu) lielu kompensāciju

Krievijas naftas rūpniecības uzņēmuma “Jukos” bijušā vadītāja Mihaila Hodorkovska un viņa darījumu partnera Platona Ļebedeva prāva bija “netaisna”, ceturtdien nosprieda Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

“Apsūdzībām pret abiem Krievijas uzņēmuma vadošajiem darbiniekiem bija likumīgs pamats, tomēr lietas izskatīšana bija netaisna, viņu ievietošana nomaļās soda izciešanas kolonijās – nepamatota,” nosprieda tiesa.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķis Hodorkovskis pēdējo desmitgadi pavadījis aiz restēm saistībā ar apsūdzībām finanšu noziegumos, kas, kā uzskata viņa atbalstītāji, bijušas politiski motivētas, ziņo LETA.

Pēc dramatiskās aizturēšanas 2003.gadā Sibīrijas lidostā, viņš 2005.gadā kopā ar Ļebedevu tika notiesāts par plaša mēroga izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu.

ECT konstatējusi, ka pārkāpti vairāki Eiropas cilvēktiesību konvencijas panti. Pārkāptas arī tiesības uz taisnīgu tiesu attiecībā uz “advokāta un klienta sakaru konfidencialitāti”. ECT arī atzina, ka pārkāptas abu notiesāto tiesības uz privāto un ģimenes dzīvi, jo viņi nosūtīti uz cietumiem Sibīrijā – “vairāku tūkstošu kilometru attālumā no Maskavas un viņu ģimenēm”. Varasiestādes sagādājušas neērtības Hodorkovska advokātiem, norādīja Strasbūras tiesa.

ECT konstatēja, ka Krievija pārkāpusi Hodorkovska tiesības uz īpašuma aizsardzību, jo pēc sprieduma likusi viņam atlīdzināt uzņēmuma “Jukos” nodokļu parādus. ECT nav konstatējusi, ka būtu bijuši kādi pārkāpumi “attiecībā uz tiesneša objektivitāti, kas vadīja sūdzības iesniedzēju prāvu, vai attiecībā uz laiku un iespējām, kas atvēlētas aizstāvības sagatavošanai”.

Kā norāda Krievijas mediji, ECT ceturtdienas spriedumā konstatēts, ka Hodorkovska un Ļebedeva kriminālvajāšana nav bijusi politiski motivēta.

ECT pirmajā Hodorkovska lietas spriedumā nav saskatījusi, ka būtu pārkāptas tiesības uz taisnīgu lietas izskatīšanu tiesā, skaidro Krievijas mediji. Līdz ar to esot noraidīta galvenā ECT iesniegtās sūdzības prasība, bet aizstāvības pusei liegta iespēja spriedumu apšaubīt, vēsta Krievijas ziņu portāls “Newsru.com”.

Advokāte Karīna Moskaļenko sacīja, ka par turpmāko rīcību spriedīs, balstoties ECT lēmumā.

ECT tiesneši atzinuši, ka nav pārkāpts konvencijas pants, kas aizliedz cietsirdīgu izturēšanos pret tiesājamajiem. Tiesa likusi Hodorkovskim izmaksāt 10 000 eiro (7000 latu) lielu kompensāciju. Ļebedevs nekādu naudu nesaņems.

 

Komentāri (22)

oktaavs 25.07.2013. 16.37

Varbūt arī viņš ir kriminālais prihvatizators, bet tad pēc šādām pazīmēm būtu jāsēž gandrīz visiem Krievijas “biznesmeņiem”.
Kaut kā nemana, ka ar tiem būtu pārpildīti cietumi. Tas tāpēc, ka Krievijas Temīdai nav apsēja ap acīm un tā skatās mutē savam vadonim. “Biznesmeņi” nesēž tāpēc, ka sadarbojas ar varu un iemanījušies īpaši lunkani pieliekties tās priekšā.

+3
0
Atbildēt

4

    Ieva Priedenfelde > oktaavs 25.07.2013. 16.58

    Bet tas jau neattaisno Hodorkovski. Zaglim ir jāsēž.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > oktaavs 25.07.2013. 17.46

    Nu, zaglis Navaļnijs arī drīz sēdēs, ja jau tā gribi ;)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > oktaavs 25.07.2013. 18.17

    DikembeSakamoto
    Bet tas jau neattaisno Hodorkovski. Zaglim ir jāsēž.

    Es tikai par. Zagļi, sadisti un slepkavas nedrīkst bradāt mūsu svēto planētu. Krievu pasauli neattaisno nekas. Ķīniešu šahtās lidz mūža galam jārok ogles gan Hodorkovskim, gan Putinam, gan Vasjkam Kartoškinam, Muhosranskas bomzim.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    oktaavs > oktaavs 25.07.2013. 17.25

    Laikam gribēji teikt “zagļiem” ?
    Jāsēž ir visiem zagļiem, nevis vienam, speciāli atlasītam.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 25.07.2013. 18.21

Pēc Puķina notiesāšanas beidzot visiem kļūs skaidrs, ka Hodokovska, Ļebeģeva lieta nebija politiska, bet krimināla.

+3
-1
Atbildēt

1

    dro > gundega_heiberga 25.07.2013. 18.59

    Директор спортивных каналов “НТВ-Плюс” и телекомментатор Анна Дмитриева призналась, что была возмущена составом сборной России на Универсиаде в Казани.

    – Универсиада, которую выиграли липовые российские студенты, завершилась грандиозным праздником

    “Меня не смущает количество медалей – меня оно возмущает. Не только потому, что мы выставили олимпийскую сборную против студентов, которые приехали соревноваться с равными себе, а мы лишили их возможности бороться за победу”, – сказала Дмитриева газете “Московские новости”.

    “Мы отправляли нашу сборную в Казань, обманывая ее, – продолжила прекрасная в прошлом теннисистка. – Мы говорили им, что медали, которые они там выиграют, – значимые. Но спортсмены же взрослые люди! И они видели, против кого соревновались.

    Кого мы хотели обмануть? Все прекрасно понимают реальную расстановку сил в спорте. Я всегда болею за наших спортсменов, но победы приятны, если добываешь их в острой борьбе. А мы занимались самообманом”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 25.07.2013. 15.24

Hodarkovska advokāte Moskaļenko uzskata, ka tā ir Hodarkovska uzvara, jo atzīts galvenais, ka pārkāptas tiesības uz taisnīgu tiesu.
Bez tam norādīts, ka spriedums par politiskās ietekmes neesamību neattiecas uz otro lietu, tā ka viss vēl priekšā.

+3
-1
Atbildēt

2

    Inese > ligakalnina 25.07.2013. 16.15

    Ja arī ir bijuši kādi pārkāpumi, tad Hodorkovskis par to saņems ievērojamu kompnesāciju – 10 tūkstošus eiro. Galvenais, ko vistaisnīgākā tiesa pasaulē – ECT – ir konstatējusi, ka Hodorkovska kriminālvajāšana NAV bijusi politiski motivēta, tātad viņš ir prasts kriminālnoziedznieks. Un viss.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > ligakalnina 25.07.2013. 19.22

    Ta ir Krievija. Kas tur var but prieksha? Tikai naftas cenas sabrukums dazhu gadu garuma varetu ko mainit.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu