Putina bieds • IR.lv

Putina bieds

4
Navaļnija atbalstītāja ar žurnāla vāku un virsrakstu par «blēžiem un zagļiem». Šis apzīmējums varas partijai tagad kļuvis tik izplatīts, ka, ierakstot interneta meklētājos Vienotā Krievija, augšgalā parasti parādās «blēžu un zagļu partija».

Krievijā tā nemēdz būt – notiesātus opozicionārus neizlaiž no apcietinājuma, lai viņi piedalītos vēlēšanās. Tomēr tieši tā noticis ar Alekseju Navaļniju, kurš pretendē uz Maskavas mēra krēslu, bet nākotnē sola atņemt varas grožus pašam Putinam

Krievijas opozīcijai beidzot parādījies īsts līderis – tā pagājušās nedēļas nogalē secināja daudzi komentētāji gan Krievijā, gan ārzemēs. Patiešām, ziņas par pazīstamā korupcijas apkarotāja un Maskavas mēra kandidāta Alekseja Navaļnija notiesāšanu aizēnoja pat skandalozo stāstu par amerikāni Edvardu Snoudenu, kas jau ilgāk par mēnesi mitinās vai nu Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzīta zonā, vai Federālā drošības dienesta ārpilsētas kotedžā. Uz Jaroslavļas stacijas perona Maskavā sestdien Navaļniju, pārrodamies no Kirovas, sagaidīja krietni vairāk žurnālistu, nekā lidostā pulcējās dienā, kad Snoudens beidzot parādījās publikai. Par valsts īpašuma izlaupīšanu apsūdzēto, uz pieciem gadiem notiesāto un turpat tiesas zālē apcietināto Navaļniju pēc prokuratūras pieprasījuma tā pati tiesa atbrīvoja jau nākamajā dienā.

Bez bruņumašīnas

Tā bija zvaigžņu stunda cilvēkam, kura vārdu vēl nesen zināja retais. Sagaidīšanu stacijā, uz kuru ieradās aptuveni divi tūkstoši Navaļnija atbalstītāju, daži plašsaziņas līdzekļi pat salīdzināja ar to, kā 1917.gada aprīlī Pēterburgā no emigrācijas sagaidīja Ļeņinu. Bruņumašīnas, no kuras runu toreiz teica nākamais boļševistiskā apvērsuma vadonis, tagad gan nebija. Navaļnijs runāja, pakāpies uz stacijas trepēm. «Mums priekšā ir smaga vēlēšanu kampaņa. Cīnīsimies par politisko varu valstī jau tūlīt pat,» viņš paziņoja, skanot aplausiem.

Pretēji gaidītajam varas iestādes nelika šķēršļus nesankcionētajai akcijai. Neilgi pirms Kirovas vilciena pienākšanas stacijas translācijas tīklā gan izskanēja aicinājums visiem pamest peronu, jo uz tā esot atrasts aizdomīgs bezsaimnieka priekšmets, taču Navaļnija sagaidītāji ziņojumu ignorēja, un tas atkārtoti vairs neizskanēja. Vēlāk policijas darbinieki, kuru skaits gandrīz līdzinājās Navaļnija atbalstītāju skaitam, pat izveidoja «dzīvo koridoru», lai opozicionārs cauri pūlim varētu tik līdz automašīnai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu