Četri Latvijas skolēni iegūst bronzu starptautiskā bioloģijas olimpiādē • IR.lv

Četri Latvijas skolēni iegūst bronzu starptautiskā bioloģijas olimpiādē

22
Latvijas jauno biologu komanda ar izcīnītajām medaļām. Publicitātes foto

Visa olimpiādes norise šogad bija datorizēta

Četri Latvijas skolēni, kas mūsu valsti pārstāvēja 24. Starptautiskajā bioloģijas olimpiādē Šveices pilsētā Bernē, mājās pārveduši četras bronzas medaļas. Balvas izcīnītas sīvā konkurencē – kopumā piedalījās 241 dalībnieks.

Latviju olimpiādē pārstāvēja četri 12. klašu skolnieki – Māris Seržāns un Andris Pāvils Stikuts no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Mārtiņš Vaivads no Salacgrīvas vidusskolas un Jānis Gruduls no Madonas Valsts ģimnāzijas, informē Latvijas Universitātes pētnieks Jānis Liepiņš.

Olimpiādes oficiālā valoda bija angļu, tādēļ valodas barjeras radīto sarežģījumu novēršanai visus olimpiādes praktisko darbu aprakstus un uzdevumus nacionālo komandu vadītāji tulkoja savu valstu valodās.

Olimpiādes laikā tika pārbaudītas skolēnu teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas dažādās bioloģijas nozarēs. Piemēram, laboratorijas darbu laikā skolēni veica Āfrikas ciklīdu (Neolamprologus pulcher) teritoriālās uzvedības analīzi un, balstoties uz galvaskausu mērījumiem, noteica zīdītāju klases pārstāvju evolucionāro radniecību. Savukārt teorētiskajā daļā skolēni risināja uzdevumus, kas bija saistīti ar jaunākajiem zinātniskajiem atklājumiem.

Interesanti bija uzdevumi, piemēram, par sausuma izraisītajiem ultraskaņas signāliem kokos vai par cilvēka miega cikla nobīdēm izolētos apstākļos. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, visa olimpiādes norise bija datorizēta un savas atbildes uz jautājumiem skolēni sniedza planšetdatoros.

Bioloģijas olimpiāde notika no 14. līdz 21. jūlijam Bernē. Tajā piedalās vidusskolu skolēni, kuri uzvarējuši savas valsts nacionālajās bioloģijas olimpiādēs. Šogad olimpiādē piedalījās 62 valstu komandas, kopējais dalībnieku skaits bija 241.

Komandas dalībniekus olimpiādei sagatavoja viņu bioloģijas skolotāji, papildus tika organizēti divas nedēļas ilgi sagatavošanās kursi Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē un Rīgas Stradiņa universitātē. Sagatavošanas kursus vadīja šo universitāšu pasniedzēji un studenti.

 

Komentāri (22)

lauradrr 24.07.2013. 08.38

Vareni malači! Apsveicu visus par lieliem panākumiem.
Laikam savā priekā un uztraukumā Zane neievēroja/nedzirdēja, ka žurnaliste viņus apzīmēja par Lietuvas komandu! Jāmācās ieklausīties un drosmīgi labot šādas profesionāļu paviršības. Nav viegli to darīt tādā reizē, bet tas tomēr arī daļa no mācību un pašcieņas skološanas procesa.

+1
0
Atbildēt

0

Līga Lētiņa 24.07.2013. 07.57

wow! kaut kas labs !
malači.
p.s. starp citu , madoniešiem neko klājās arī Junior Achievement pasākumā Londonā.
http://www.youtube.com/watch?v=3F0p8Xnps3k
un Zane Radžēle Londonā iegūst Junior Achievement Alumni Leadership Award!!!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu