Bērziņš ar Peresu apmeklēs Rumbulas memoriālu (papild.) • IR.lv

Bērziņš ar Peresu apmeklēs Rumbulas memoriālu (papild.)

35
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Lūka, LETA

Izraēlas laikraksts: Bērziņš izvairās no Rumbulas apmeklēšanas kopā ar Izraēlas prezidentu

Latvijas prezidents Andris Bērziņš kopā ar Izraēlas prezidentu Šimonu Peresu tomēr piedalīsies piemiņas pasākumā Rumbulas memoriālā un nevienu brīdi neesot izrādījis noraidošu attieksmi pret iespēju pavadīt ārvalstu viesi uz memoriālu, aģentūrai LETA uzsvēra Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Jau ziņots, ka Izraēlas laikraksts “Haaretz” vēstīja – prezidents Andris Bērziņš nacionālu un politisku apsvērumu dēļ cenšoties izvairīties no Rumbulas memoriāla kopīgas apmeklēšanas ar Izraēlas prezidentu Šimonu Peresu, kas drīzumā viesosies Latvijā. 

Laikraksta publikācijā kopumā Latvija atainota kā valsts, kurā vietējie iedzīvotāji apgāna ebreju piemiņas memoriālus, SS rindās karojošie veterāni svin nacistiskās Vācijas invāzijas gadadienu, kā arī prezidents Bērziņš paudis atbalstu piemiņas vietas izveidei Latvijā, godinot tos, “kas krituši karojot kopā ar nacistiem”, raksta LETA.

Izraēlas prezidentam Šimonam Peresam vizītes laikā Latvijā paredzēta tikšanās ar Bērziņu, kā arī Peress paudis vēlēšanos kopā ar Bērziņu apmeklēt Rumbulas memoriālu. Abi prezidenti 30. jūlijā apmeklēs arī ebreju glābēja Žaņa Lipkes memoriāla svinīgo atklāšanu.

Bērziņa pārstāvji Izraēlas pusi informējuši, ka Latvijas prezidents ieplānotās piemiņas ceremonijas Rumbulā laikā ir aizņemts.

Tomēr Izraēlas vēstniecība Latvijā un vairākas augsta ranga amatpersonas laikrakstam “Haaretz” paudušas pārliecību, ka Bērziņš vēlas izvairīties no ceremonijas, lai neradītu iespaidu, ka Latvija uzņemas atbildību par līdzdalību nacistu veiktajos ebreju slaktiņos Latvijā.

“Augsta ranga amatpersonām pēc sarunām ar latviešiem radās iespaids, ka patiesais iemesls atteikumam ir nevis noslogotība vai tehniski jautājumi, bet drīzāk politiski un nacionāli jūtīga nostāja. Latvijas valdība gadiem ir atteikusies atzīt, ka Rumbulas mežā nogalinātie Latvijas pilsoņi dzīvības zaudēja tikai tāpēc, ka viņi ir ebreji,” raksta “Haaretz”.

Avīze apgalvo, ka “1965.gadā jaunu cilvēku grupa no Rīgas ieguva valdības atļauju Rumbulas mežā uzstādīt pieticīgu monumentu. Uz pieminekļa bija rakstīts, ka apglabātie ir nacistu nogalināti Padomju Savienības pilsoņi, kurus nogalinājuši nacisti, nepieminot viņu ebreju tautību. (..) Tikai 2002.gadā Latvijas valdība atjaunoja pieminekli, pirmo reizi tam pievienojot ebreju simbolus”.

“Haaretz” gan nepiemin, ka minētajā 1965.gadā Latvija vēl ietilpa Padomju savienības sastāvā.

Savukārt Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes vietnē pieejamā informācija vēsta, ka “1964.gada sākumā vietējiem ebreju aktīvistiem izdevās pārvarēt padomju varas iestāžu pretestību un panākt piemiņas akmens atklāšanu Rumbulā ar uzrakstu ”Fašisma upuriem” ne tikai latviešu un krievu valodās, bet arī jidišā”.

“Haaretz” uzsver, ka “Latvijas valdība līdz pat šai dienai neatzīst Latvijas pilsoņu lomu, līdzdarbojoties nacistu veiktajā ebreju iznīcināšanā”.

Latvijas oficiālā pozīcija latviešu leģiona vērtējumā balstīta uz 1950.gada 12.septembra ASV Pārvietoto personu komisijas secinājumu. “Baltijas ieroču SS vienības to mērķu, ideoloģijas, darbības un sastāva kvalifikācijas ziņā ir uzskatāmas par savrupām un no vācu SS atšķirīgām vienībām, tādēļ komisija tās neuzskata par ASV valdībai naidīgu kustību,” pausts šajā secinājumā.

“Haaretz” arī apgalvo, ka “katru gadu 16.maijā SS rindās karojošie Latvijas veterāni svin datumu, kad 1941.gadā viņu valstī ienāca nacistiskā Vācija”.

Kā zināms, nacistiskās Vācijas invāzija Latvijas teritorijā sākās 1941.gada 22.jūnijā, bet Rīgā vācu karaspēks ienāca 1.jūlijā. Domājams, ka laikraksts vēlējies atsaukties uz 16.martu – latviešu leģionāru atceres dienu, kas nav iekļauta Latvijas oficiālo svinamo dienu sarakstā.

Izraēlas prezidenta rezidence aicinājusi Izraēlas holokausta upuru memoriālo muzeju “Yad Vashem” šajā jautājumā vērsties pie Latvijas valdības, kā arī lūgusi Latvijas vēstniecību Izraēlā nodot vēstījumu, ka Peress vēlētos ar Bērziņu kopā apmeklēt piemiņas ceremoniju Rumbulā.

(papildināta ar informāciju no Valsts prezidenta kancelejas)

Komentāri (35)

dro 22.07.2013. 17.26

Nu nepatīk man šī tēma – ne drausmīgā nozieguma ignorēšana, ne atbildības pieprasīšana no tajā laikā okupētas valsts…No Krievijas taču nevienam Izraēlas darbonim neienāk prātā pieprasīt atbildību?

+13
-2
Atbildēt

5

    aivarstraidass > dro 22.07.2013. 17.43

    Gluži tā nav, ka nevar prasīt atbildību. Krievija ir PSRS tiesību pārmantotāja; un PSRS (it īpaši Polijas dalīšanas laikā 1939.g. rudenī) bija līdzdalīga nacistu noziegumos pret ebrejiem, ieskaitot situācijas, kad sarkanarmieši ebreju bēgļiem no nacistu okupētās Polijas daļas neļāva iekļūt PSRS. PSRS ir viena no 2.pasaules kara izraisītājām – un lielākā daļa holokausta upuru jeb vairāk nekā 3 miljoni ebreju dzīvoja tieši tajās teritorijās (Polijā, Rietumukrainā, Rietumbaltkrievijā, Baltijas valstīs), ko savulaik sadalīja R-M pakta slepenajos protokolos.

    Savukārt Latvijas valsts atbildību nenes, jo kā politikas subjekts bija jau iznīcināta; bet atsevišķi Latvijas iedzīvotāji holokausta noziegumos, protams, piedalījās. Un to arī vajag godprātīgi atzīt – un tad nekādas pretrunas nebūs.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > dro 22.07.2013. 18.10

    >>> Jā,atsevišķi Latvijas iedzīvotāji ir piedalījušies noziegumā, bet regulāra atvainošanās ož pēc kolektīvās atbildības…
    =======
    Atvainošanās ir ļoti laba un humāna lieta – bet tas ir ļoti personīgs un konkrēts žests: svarīgi KURŠ atvainojas un KAM atvainojas un PAR KO. Kamēr ir dzīvi attiecīgo notikumu liecinieki, tikmēr ir jēga atvainoties. Kas notiek, ja bērni un mazbērni atvainojas un kompensē to, ko nodarījuši vieni senči citiem senčiem, jau pateica ASV ģenerālis Kolins Pauels, kad viņam jautāja, vai afroamerikāņu vergu pēctečiem pienākas kompensācijas par verdzības laikiem: “Vai es tagad atvainošos un maksāšu kompensāciju pats sev?” Jo pats K.Pauels ir jauktas rases cilvēks.

    Arī vienam manam paziņam ir viens vecvectēvs, kurš bija mežsargs vācu laikā – un kuru Kurzemes katlā nogalināja sarkanie partizāni; savukārt cits vectēvs – kā pusaugu ebrejs bija ieslodzīts Rīgas geto un brīnumainā kārtā izbēga. Tādu cilvēku ar katru brīdi kļūst arvien vairāk. Un ir dumji, ja viņiem ir tagad “pašiem sev jāatvainojas” vai jāmaksā kompensācijas baņķierim A.Suharenko vai jāatdod īpašumi, kas viņam nekad nav piederējuši.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    normundskr > dro 22.07.2013. 18.26

    Pilnīgi piekrītu. Latvija kā valsts tad nepastāvēja.

    Ja mēs izvairāmies runāt par holokaustu, tas ļoti atgādina to, kā krievi (privātpersonas) izvairās runāt par baltiešu izvešanām. Un ja par to runā, tad saka, ka “nu jā, bet Staļina laikā jau visus represēja…”, “nu jā, bet ja mēs to atzīsim, tad jūs prasīsiet kompensācijas…”, utt.

    Par latviešu dalību. Nesen lasīju Eduarda Andersa (viņš pats bija Liepājas ebrejs un spēja izglābties no nošaušanām, izliekoties pa pusei par vācieti) grāmatu par holokaustu Latvijā http://www.jumava.lv/product/1019. Šī grāmata ir laba gan tāpēc, ka Anderss pats ir ebrejs, un ir pieredzējis to, par ko raksta, gan arī tāpēc, ka viņš operē ar skaitļiem. Necentīšos pārrakstīt grāmatu, bet – bija gan latvieši, kas piedalījās represijās, gan arī bija latvieši, kas ebrejus glāba vai palīdzēja, vai vismaz nenodeva, kaut arī būtu varējuši to darīt. Tomēr, viņa kopējais secinājums, ka runāt par latviešu antisemītismu nav nekāda pamata, un to dara tikai tādi, kas vispār te nav bijuši.

    Tāpat, to laiku tiešām nevar izraut no konteksta, t.i., to, ka vācu okupācija notika uzreiz pēc krievu okupācijas. Anderss raksta, ka arī paši ebreji tad, kad vācieši ienāca Latvijā, sākumā uztvēra viņus par atbrīvotājiem.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > dro 23.07.2013. 08.35

    Varbūt beigsim jaukt Krievijas valsti un tās “caru” Staļinu, kuru gadījumā okupācijas un iekaroto valstu “aborigēnu” genocīds bija valstiskās stratēģijas un taktikas sastāvdaļa ar kolaboracionistu – pašdarbnieku Arāju, kuru ne Latvijas valsts (kas toreiz nepastāvēja), ne latviešu tauta nebija pilnvarojusi darīt to, ko viņš darīja.
    Nu cik var apzināti putrot pilnīgi atšķirīgas lietas?!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 22.07.2013. 17.53

    Kalvis Apsītis. Es jau neapgalvoju, ka nevar prasīt, bet nezin kādēļ neprasa:) Jā,atsevišķi Latvijas iedzīvotāji ir piedalījušies noziegumā, bet regulāra atvainošanās ož pēc kolektīvās atbildības…Vai kāds Izraēlas prezidents ir atvainojies par ebreju līdzdalību komunistu noziegumos? Latviešiem gan to bieži atgādina. Izraēla nevēršas arī pret saviem tautiešiem, kuri kalpojuši nacistiem.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

aivarstraidass 22.07.2013. 16.42

Augstām amatpersonām Rumbulas memoriālu vajadzētu apmeklēt regulārāk. Tas nav vajadzīgs Izraēlai, bet gan mums pašiem. Jo dažiem te ir izveidojies neadekvāts priekšstats par Trešo Reihu. Viņiem grūti saprast, ka genocīda noziegumos gāja bojā 70-80 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Tie ir nevis kādi abstrakti upuri, bet gan mūsu līdzpilsoņi, Latvijas brīvvalstī dzīvojušie, piedzimušie un izaugušie.

+15
-8
Atbildēt

21

    inara_baumane_la_lv > aivarstraidass 22.07.2013. 20.14

    atbildība ir jāuzņemas, līdzīgi kā VFR uzņemas atbildību par vāciešu noziegumiem!
    tad varēs nebēguļot no sarunām par īpašumiem un runāt ar paceltu galvu!
    tas ir tik vienkārši,,,

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    inara_baumane_la_lv > aivarstraidass 22.07.2013. 17.39

    vikipēdija-Jau 4. jūlijā Arāja vīri veica vismaz trīs Rīgas sinagogu nodedzināšanu, to skaitā, tiek nodedzināta Horālā sinagoga Gogoļa ielā
    jūlija pirmajās dienās Arāja komanda uzsāka plašus ebreju iedzīvotāju arestus, notika arī pirmās masveida apšaušanas Biķernieku mežā. lielāko daļu slepkavību Biķerniekos veica tieši Arāja komanda. Kopumā šo akciju upuru skaits sasniedza ap 5000, no kuriem ap tūkstotis nebija ebreji.

    Jūlijā un augustā Arāja komanda veica vairākas ebreju šaušanas akcijas Latvijas provinces pilsētās. Patstāvīgi un ar vietējo pašaizsardzības vienību līdzdalību tā iznīcināja ebreju iedzīvotājus Abrenē, Balvos, Jēkabpilī, Kuldīgā, Litenē, Madonā, Valmierā, Viļakā un vairākās citās vietās.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    normundskr > aivarstraidass 22.07.2013. 17.22

    ā jā… Mums ir jāievieš krievu kā otra valsts valoda un automātiski jāpiešķir visiem nepilsoņiem pilsonība
    ===
    Grūti atbildēt uz tik histērisku reakciju. :(

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    janazakovica > aivarstraidass 22.07.2013. 16.53

    lai labi ielistu dibenaa bez zipeem israelai uz zidiem..autoram vel ilgi jatreneejas..

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > aivarstraidass 22.07.2013. 19.33

    tāpat izjutusi morālo spiedienu iksekundi kaisīt sev pelnus uz galvas tāpēc, ka Arājs un Co ir mani tautieši.
    ————–
    Paklau, zirneklien, kā tu vari vispār izturēt bez sirdsdrapēm – tev arī ir morālais spiediens no tā, ka starp latviešiem arī mūsdienās cietumā sēž latvieši – zagļi, laupītāji, izvarotāji un slepkavas? Arājs un co vispirms ir noziedznieki un par latviešiem šos gan neuzskatu, kaut vai tāpēc, ka lēkāja pēc okupantu-friču stabules. Man morālu problēmu šajā ziņā nav.
    Ebreji savukārt pastāvēs vēl nākamos tūkstošus gadus un latviešiem kādreiz vajadzēs atrast saprašajnos šajā jautājumā un pašiem jārod skaidrība un arī ebrejiem jāizskaidro kas te notika un jo ātrāk tas tiks darīts, jo labāk – mums ar ebrejiem nekādu mūžsenu pretenziju nav, kā tas ir ar krieviem un vāciešiem(kas aizmirsuši atbildību par latviešu spaidu laikiem zem vācu muižniekiem, vai to pašu nelikumīgo SS izveidošanu no okupēto zemju iedzīvotājiem).

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 23.07.2013. 13.45

    Sapņot jau mēs varam, bet nosodot savus tautiešus padomju aktīvistus Peress netieši nostātos pret Vīzentāla centru, būtiski apgrūtinot tā darbību. Un tam nu neticu, ka Izraēlas vara kādreiz uz to ies.
    Starp citu, ir zināms fakts, ka paši jūdi arī sadarbojās ar koncentrāciju nometņu administrāciju, tāpat man nācies lasīt, ka ap 10000 jūdu pat pamanījušies dienēt vērmahtā, taču šīs lietas ārkārtīgi reti piemin, jo holokosta upuru tēlam jābūt tīram un nevainojamam, lai tas darbotos perfekti.
    Salīdzinājumam – ja runa ir par Baigā gada represijām, tad visādiem “liberastiem” un “prokrievistiem” atgādināt par kaimiņu stučītājiem no latviešu vidus ir kā saldais ēdiens. Tas tāpēc, lai “backgroundā” visam klusi un nemanot noliktu “paši vainīgi”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > aivarstraidass 23.07.2013. 08.51

    zirnekliene Šeloba. Jūdi tāpat kā latvieši ir dažādi. Ja paši noraidam kolektīvo atbildību, tad neuzliksim to arī citiem. Pārējam piekrītu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > aivarstraidass 23.07.2013. 12.41

    lno zirnekliene Šeloba 08:51. _…ir dažādi…_
    ~~~
    jaa, ta tas ir, nejauksim banķierus ar vijoļniekiem. :)
    tapat nejauksim avanturistus melnās cepurēs ar Izraelas prezidentu. lai gan, uzmanities vajag jebkura gadijuma, – judi ir ļoti radoši un ja letiņi ļausies tad apčakares tos viena seta. un tur nav ko brinities neviens no vinjiem nav mate Tereza, nauda nevienam neskade. tapec letiņiem nevajag pašiem uzprasities, – vienmer vorsicht, veikalu lietas – gib’s acht. kad runa visu laiku atcereties – vinju lieta ir piedavat, letiņu – atteikties.
    delj viena noziedznieka-kolaboracionista bandas, te es domaju Araja grupejumu, te nedrikst tikt vilktas paraleles latviešiem ar vacieshiem, tiem judu iznicinašana bija valsts politikas pamatos. vacu civiliedzivotaji uz savas valsts drupam no angļiem nobumboti un no krieviem izvaroti brivpratigi apnjemas pabalstit ar saviem ienakumiem genocida cietušas judu civilpersonas ka ari topošo Izraelas valsti. kad vaciešiem saka likties ka deļ vinju maksatiem pabalstiem Tuvajos Austrumos lidzsvars sak jukt, tie ņemas maksat desmitiem miljonus gada visadiem palestiniešiem. maksat visadas kompensacijas vaciešiem ir ierasta lieta, vel arvien viņi maksa par 1. Pasaules kara izdaritiem kaitejumiem. tads ir vacu liktenis milet un ciest un tada ir vacu daba but pasaules naba, vispirms sataisa drausmigakas ziepes un pec tam to simt gadus kompense.
    Simons Peress ir veco laiku prezidents, Berziņam vajadzetu macet ar viņu lietas sarunat. Latvieši izteiks plašu publisku noželu ka viņu rindas ir bijuši visaugstakas raudzes kretini kas ir saņemuši starptautisku nopelumu un sodu. tam preti Izraelas valsts publiski nosodis judu cilmes bolševikus kas ir ņemuši aktivu dalibu latviešu tautas iznicinašana un atteiksies no jebkadas sadarbibas ar Efraimu Zurofu, ko Latvijas valsts secigi vares iekljaut sava valstij nevelamu personu saraksta.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    normundskr > aivarstraidass 22.07.2013. 17.37

    Nu bet vai es kādā vietā teicu, ka Latvijas valstij, kura holokausta notikumu laikā neeksistēja, būtu jāuzņemas atbildība par to?

    Es arī nedomāju, ka var likt vienādības zīmi starp Vīzentālu un Izraēlas valdību.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 23.07.2013. 08.21

    NĪ, protams, arī ir daļa no jautājuma, bet kopumā ņemot, kā rāda pieredze, jūdiem panākt “morālo atbildību” ir rīcības programmas punkts Nr.1., tālāk seko uzstājīgi centieni (bez īpašas līdzekļu šķirošanas) transformēt šo “morālo atbildību” materiālajā un politiskajā.
    Šāds ir “dubultais dibens” Rumbulas kopīgajam apmeklējumam.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 23.07.2013. 09.08

    Runa ir par jūdu valstisko veidojumu Izraēlu, kā arī Vīzentāla centru kā jūdu nācijas neformālo pārstāvi, no kura politikas publiski norobežojušies tikai uz pirkstiem skaitāmi jūdi.
    Turpretī nezinu nevienu latvieti, kurš iestātos par Arāja reabilitāciju, turētu mājā pie sienas viņa portretu vai ik gadu svinētu viņa dzimšanas dienu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > aivarstraidass 22.07.2013. 16.55

    Līdzjūtību var izteikt, bet ne atbildību uzņemties, uz ko laikrasts velk…

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    marmed > aivarstraidass 22.07.2013. 20.31

    Kalvis laikam jūstas par vainīgs par kara noziegumiem. Kalvi, droši vari iet uz Rumbulas memoriālu regulāri un mēģini tikt pāri vainas apziņai, bet tos, kas nav ne pie kā vainīgi gan liec mierā… un arī valsts amatperosonām tas nebūtu jādara regulāri/piespiedu kārtā, ja kāds grib iet, lai iet….. un kāat daudzu citu tautu kapiem Latvijā un latviešu kapiem? tos nevajadzētu obligāti apmeklēt?

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 23.07.2013. 08.28

    “Man morālu problēmu šajā ziņā nav.”

    Man arī nav morālu problēmu, jo nejūtos vainīga Arāja dēļ, problēma ir tāda, ka mani (kā arī visus latviešus kopumā) cenšas iztēlot par vainīgiem Arāja noziegumos.
    Un lūk šādas neatlaidīgas psiholoģiskās manipulācijas ir tas, kas mani ir saniknojis tiktāl, ka vnk nevēlos varāk neko dzirdēt ne par Rumbulu, ne holokostu vispār.
    Lai kaut ko “sarunātu”, vajag abu pušu labo gribu – pagaidām no jūdu puses redzu tikai savas finansiālās un politiskās varas izmantošanu spiediena radīšanai uz tiem, kuriem nav ne varas, ne ietekmes.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 22.07.2013. 17.22

    “…gan elementāra taisnīguma dēļ,”

    Nezinu gan, kā ir ar to taisnīgumu – visu savu apzinīgo dzīvi vārdus “nacisti” un “holokosts” esmu lasījusi vai dzirdējusi bezmaz katru otro dienu, tāpat izjutusi morālo spiedienu iksekundi kaisīt sev pelnus uz galvas tāpēc, ka Arājs un Co ir mani tautieši.
    Turpretī gan Izraēlai, gan brīvajai pasaulei Krievijas un PSRS veiktā Latvijas okupācija, iedzīvotāju deportācijas, genocīds pret latviešiem, pazemojumi, nacionālā apspiešana, kolonizācija, rusifikācija un pārējais ir tukša skaņa.
    No padarīsi – nav pasaulē taisnības, dūrei (šajā gadījumā naudai) tik spēks.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 22.07.2013. 17.15

    “…gan tādēļ, ka, ja šeit spētu veidot dialogu, tad tas arī atņemtu ieročus visādiem Cvetkov-veidīgajiem.”

    Jā jā… Mums ir jāievieš krievu kā otra valsts valoda un automātiski jāpiešķir visiem nepilsoņiem pilsonība, lai atņemtu ieročus visādiem ušakov un lindermaņveidīgajiem kā arī viņa Kremļa saimniekiem.
    Gan “cvetkovveidīgajiem”, gan “vīzentālveidīgajiem” tieši to arī vajag, lai Latvijas valsts uzņemtos atbildību par visu, kas vācu okupācijas laikā te notika.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    normundskr > aivarstraidass 22.07.2013. 17.06

    Nu Bērziņa gadījumā varbūt labāk ir, ja viņš izvairās. Jo skaidrs, ka viņš tā vai tā sarunātu kaut ko, par ko pēc tam mums visiem būtu kauns.

    Bet, principā, piekrītu Apsīša kunga teiktajam, gan elementāra taisnīguma dēļ, gan tādēļ, ka, ja šeit spētu veidot dialogu, tad tas arī atņemtu ieročus visādiem Cvetkov-veidīgajiem.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > aivarstraidass 22.07.2013. 19.54

    Kalvi, īpašumu sakarā galvenā problēma ir ASV, kas nepārzinot lietas situāciju, kur ienācēji – padomju ebreji(kas pie tam ienīst ASV un kas atšķirībā no Latvijas ebrejiem ir piedalījušies represijās) prasa sev svešu mantu. Viņi tak nezin par konfliktiem šīs organizācijas iekšienē. Un šeit ļoti milzīga daļa vainas ir jāuzņemas Latvijai, jo
    1) pašiem Latvijas pilsoņiem nav skaidrs par šo vēstures posmu, jo automātiskā reakcija ir nevis notikumu zināšana, bet nezinātāja agresīva aizsargāšanās, automātiski uzskatot un radot iespaidu, ka latvieši ir kaut kur pie vainas – katrā sabiedrībā ir noziedznieki, bet kolektīvās vainas apziņa ir totalitāras valsts ierocis, ne jau demokrātiskas sabiedrības, kur katra vainu un atbildību izskata atsevišķi.
    2) Latvijas valsts ierēdņi, LI, un visas citas organizācijas, kas veido Latvijas tēlu par Latvijas pilsoņu nodokļiem nodarbojas par muļķībām un nedara savu darbu – nu, es jau 20 gadus vēroju un nesaprotu, kāpēc Latvija nespēj atrisināt samilzušu konfliktu ar Izraēlu, kas ir vieglāk izdarāms nekā ar Krieviju, un kur Latvija iegūtu daudz vairāk ekonomiski un kulturāli, jo naff Latvijai kaut kādus krievu tūristus no plebeju Krievijas, ja ir daudz izdevīgāk piesaistīt draudzīgu rietumvalsti.
    3) Un šis ir veltījums tiem cilvēkiem, kas aizmirsuši Auseklīti, kas bija viens no pirmajiem, kas apkrāpa pašus latviešus, kur Banka Baltija(kur noguldījumus zaudēja krievi) vadītājs bija ne tikai ebrejs, bet arī latvietis, kur Parex Bankas mahinācijas veikt palīdzēja arī Šķēle utt.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 22.07.2013. 17.23

    Kāpēc “histēriska reakcija”? Visus pēdējos 20 gados mums labākā uzbrukuma taktika ir piekāpšanās.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    Edzs > aivarstraidass 22.07.2013. 23.47

    Edmunds (17:39) “vikipēdija…”
    ~~~
    vikipedija nav autoritativs izzinjas avots, tur jebkursh, ari Edmunds var ierakstit ko vien velas, lidzigi ka IR portala ja Edmunds to velas vinsh var laist bezjegu (20:14): “..atbildība ir jāuzņemas, līdzīgi kā VFR uzņemas atbildību par vāciešu noziegumiem!…”
    jau 1948. gada pienjemot Visparigo Cilvektiesibu deklaraciju ANO Generala Asambleja noraidija kolektivas vainas principu.
    Vacija, tatad vacu nodoklju maksataji kompensacijas maksa brivpratigi.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 22.07.2013. 17.53

    >>> Z.Šeloba: Gan “cvetkovveidīgajiem”, gan “vīzentālveidīgajiem” tieši to arī vajag, lai Latvijas valsts uzņemtos atbildību par visu, kas vācu okupācijas laikā te notika.
    =======
    Ja Jūs domājat par pirmskara organizāciju nekustamajiem īpašumiem, tad Latvijas likumi šādu automātisku īpašumu atdošanu atjaunotām organizācijām neparedz. G.k. tādēļ, lai neparādītos kaut kādas fiktīvas organizācijas, kuru pastāvēšanas vienīgais nolūks ir pretendēt uz līdzīga nosaukuma pirmskara organizāciju īpašumiem. Ja, teiksim, Kuldīgā atjaunosies ebreju kopiena un viņu draudzei vajadzēs sinagogu, tad būs tikai taisnīgi, ja Kuldīgas pašvaldība piešķirs viņu draudzes vajadzībām ēku – kaut vai to pašu, kas viņiem tur bija pirms kara. Tas būs individuāls municipalitātes lēmums konkrētas LR iedzīvotāju grupas vajadzību apmierināšanai – nevis kaut kāda masveidīga NĪ īpašnieku maiņa.

    Savukārt Arkādijam Suharenko (“Rietumu bankas” īpašnieks), protams, nekas no šiem NĪ nepienākas – viņš ir iebraucējs, kuram nav nekāda sakara ar pirmskara Latvijas ebrejiem.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

janis17 22.07.2013. 16.53

Nez vai ir jēga šim laikrakstam, kas ir Latvijas Republika, kas ir marts un, kas maijs…
Ja ir tāda putra, neviens nespēs palīdzēt…

+7
-1
Atbildēt

3

    Edzs > janis17 23.07.2013. 13.58

    pilsetas iedzivotajiem pec bolsheviku shausmu darbiem to padzishana bija patiesi svetki. vacu karaviri tika uznjemti ar gavilem un ziediem, vinji jutas starp draugiem, salika savas shautenes turpat ielas vidu piramidas, cienajas ar kafiju un akordeona muzikas pavadijuma uzludza damas uz valshiem. to dienu fotografijas starp sagaiditajiem varam redzet laimigas sejas ari sievietem ar ebrejiskiem vaibstiem. neviens nevareja tad paredzet kada nelaime cilvekiem nakotne izversisies.
    nevairisimies un nemelosim sev un pasaulei, 30. junijs ir Latvijai nozimigs datums un tam ir jabut atceres dienu saraksta. vienmer godasim latvieshu pashaizsardzibas vienibas kas ar ierochiem vajaja begoshos chekista Shustina sadistus un tapat busim pateicigi vienkarshajiem vacu viriem kas partrauca bolsheviku asinsdarbus ar kaujam ienakot Latvija. gods un slava tiem, tie nav un nebus atbildigi par Staljina lidzinieka Hitlera izraisitajam zveribam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > janis17 23.07.2013. 10.42

    Izrādījās, ka avīzes raksts ir fantāzija, kas radīta, lai kārtējo reizi neformālu pasākumu 16. Martā piesietu žīdu iznīcināšanai. Kas attiecas uz 1. Jūliju, tad to vispār viens cilvēks ar piketu atzīmē… Taču redz, kā mēs te taisnojamies…
    Mēs putrojamies savā vēsturē, ja ēlertes dēlēns un viņam līdzīgie (latvieši?) leģionārus par fašisteļiem un hitleriešiem saukā. Mēs putrojamies, ja nezinām, ka Vācijas karaspēku sagaidīja ar cerībām. Protams, ka pēc tam bija vilšanās, tomēr komunistu zvērības ir nenoliedzamas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > janis17 22.07.2013. 17.33

    “To this day the Latvian government does not recognize the part played by Latvian citizens collaborating with the Nazis in the destruction of the Jews. Every year on May 16, Latvian veterans who fought in SS units hold a march to commemorate the date of the 1941 invasion of their country by Nazi Germany. In Latvia, it is explained that the event honors those who fought to liberate the Baltic states from Soviet occupation.” (citāts no http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.537101 )
    =======
    Neraugoties uz dažām faktu kļūdām, Izraēlas avīze korekti norāda uz apšaubāmo tendenci Latvijā par “atbrīvošanu” (“liberation”) dēvēt kārtējo okupantu nomaiņu. Vienalga, vai ir runa par 1941.gada 1.jūliju (U.Freimaņa pasākums – http://bit.ly/119zupe ) vai par 1944.g. 13.oktobra un 1945.gada 9.maija “atbrīvotājiem” (N.Ušakova pasākums – http://bit.ly/1dPQjbo ). Nav liela bēda, ja Haaretz kaut ko ir saputrojuši Latvijas vēstures faktos; svarīgi, lai mēs paši neputrotos.

    >>> Aivarsk: Līdzjūtību var izteikt, bet ne atbildību uzņemties, uz ko laikrasts velk…
    ======
    Haaretz citāts: “Senior officials in Jerusalem say they believe Berzins does not want to appear to be taking responsibility for acts committed by the Nazis together with local collaborators.” (Augstas amatpersonas Jeruzalemē pauž viedokli, ka Bērziņš negribot, lai izskatītos, ka viņš uzņemas atbildību par nacistu nodarījumiem, kas veikti kopā ar vietējiem kolaborantiem.)
    Andris Bērziņš šajā gadījumā pārstāv Latvijas Republiku, kura attiecīgajā vēstures posmā bija iznīcināta un tādēļ arī nekādu atbildību neuzņemas.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu