ASV pilsēta Detroita paziņo par bankrotu • IR.lv

ASV pilsēta Detroita paziņo par bankrotu

33
Uzraksts pie ASV pilsētas Detroitas. Foto: EPA/LETA

Jau divas desmitgades Detroita ir bīstamāko ASV pilsētu sarakstā

Detroita ceturtdien iesniegusi pieteikumu tiesiskās aizsardzības procesam, kļūstot par lielāko pilsētu ASV vēsturē, kas sevi atzinusi par maksātnespējīgu, ziņo LETA/AFP.

Pilsēta, kas savulaik bijusi ceturtā lielākā ASV un valsts auto industrijas galvenais cents, tagad kļuvusi par urbānā pagrimuma piemēru.

Tās iedzīvotāju skaits sarucis no 1,8 miljoniem 1950.gadā līdz 685 000 patlaban, noziedzība, ļaužu aizplūšana uz priekšpilsētām un auto ražošanas vārguļošana dramatiski samazināja pilsētas ienākumus.

“Detroitas pilsoņiem nepieciešams skaidrs ceļš, kā iziet no arvien sliktāko pakalpojumu cikla, un viņi to pelnījuši,” vēstulē, kas pievienota tiesā iesniegtajam pieteikumam, uzsvēris Mičiganas pavalsts gubernators Riks Snaiders.

Viņš piebildis, ka vienīgais veids, kā stabilizēt pilsētas situāciju, ir lūgt tiesisko aizsardzību pret bankrotu.

Detroita daļēji pārtrauca savus maksājumus 18,5 miljardus lielā parāda apkalpošanai jau pagājušajā mēnesī, un Snaiders jūlija sākumā nozīmēja bankrota lietās pieredzējušu administratoru, pilsētas finanšu pārstrukturēšanai.

Gubernators paudis cerību, ka tiesiskās aizsardzības pieteikums “ļoti lielā mērā” palīdzēs glābt Detroitu no bankrota, taču piebildis, ka pienācis laiks “atzīt faktu – pilsēta nevar (..) atmaksāt savus parādus”.

Snaiders uzskaitījis virkni problēmu, kas liecina, ka pilsēta nespēj pildīt arī savus pienākumus pret tās iedzīvotājiem.

Slepkavību skaits sasniedzis augstāko līmeni pēdējo 40 gadu laikā, un jau divas desmitgades Detroita ir bīstamāko ASV pilsētu sarakstā.

Ļaudīm nākas gaidīt vidēji 58 minūtes, kamēr policija reaģē uz viņu zvaniem, kamēr valstī šis laiks vidēji ir 11 minūtes.

Trūkstot līdzekļiem, kas nepieciešami uzturēšanai un remontiem, tagad lietojama ir tikai trešdaļa no pilsētas ātrās palīdzības mašīnām. Sliktā stāvoklī ir arī policijas un ugunsdzēsēju spēkrati.

Pilsētas teritorijā atrodas 78 000 pamestu ēku, bet 40% no ielu apgaismošanas laternām nedarbojas.

Pilsētas nodokļu likmes sasniegušas likumos atļautos griestus, taču pat ja Detroita varētu nodokļus celt vēl augstākus, pilsētnieki nevarētu atļauties tos maksāt, atzīst Snaiders.

 

Komentāri (33)

grislits 19.07.2013. 09.51

TVnet-ā pie raksta par Detroitas bankrotu ir kāda zīmīga rindkopa, kuru IR, acīmredzot dēļ pārprastā politkorektuma un galvas bāšanas smiltīs, ir izlaidis:

“Pilsonisko tiesību kustības un 1967.gada nemieru saasināts saspīlējums starp Detroitas melnādainajiem un baltajiem iedzīvotājiem veicināja balto iedzīvotāju un vidusšķiras pārstāvju pārcelšanos no Detroitas uz apkārtējām pilsētām. Detroitu atstāja arī uzņēmumi, vēl vairāk samazinot nodokļu maksātāju skaitu. Pilsētas nodokļu ieņēmumiem sarūkot, tika samazināti pašvaldības sniegtie pakalpojumi, un tas tikai veicināja iedzīvotāju pārcelšanos citur un Detroitas ekonomisko lejupslīdi.

Detroitā, kur 83% iedzīvotāju ir melnādainie, vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju oficiāli dzīvo nabadzībā.
Bezdarba līmenis pilsētā ir 18,2%, kas ievērojami pārsniedz ASV vidējo – 7,7%.”

m.tvnet.lv/article/471892

+7
0
Atbildēt

1

Elīna Barkovska 19.07.2013. 11.37

UŠAKS ar straujiem soļiem Rīgu TURPAT ved :)

+7
0
Atbildēt

7

Ieva Priedenfelde 19.07.2013. 10.18

melno pilsēta bankrotē

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu