EM rosina ieviest jaunu nodokli elektroenerģijas ražotājiem (papildin.) • IR.lv

EM rosina ieviest jaunu nodokli elektroenerģijas ražotājiem (papildin.)

18
Foto: Gatis Gierts, F64

Nodoklis būtu domāts tiem, kas saņem no valsts subsidēto atbalstu

Ekonomikas ministrija (EM) rosina ieviest jaunu nodokli tiem elektroenerģijas ražotājiem, kas saņem no valsts subsidēto atbalstu, ziņo LETA. Tas ļaušot apturēt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izmaksu pieaugumu. Paredzēta arī sociāla atbalsta instrumenta izveide, lai palīdzētu segt elektrības izmaksas mājsaimniecībām ar zemu maksātspēju.

Elektroenerģijas ražošanai no dabasgāzes tiks noteikta augstāka likme – 14%, bet atjaunojamo energoresursu ražotājiem zemāka – 10%. Kopumā vidēji svērtā likme būs 12,8%.

Ieviešot šī nodokļa likmes no 2014.gada, tiks novērsta turpmāka OIK izmaksu palielināšanās visiem patērētājiem. Sākotnējais EM piedāvājums paredzēja fondā novirzīt a/s “Latvenergo” dividendes, bet šāds priekšlikums neguva Ministru kabineta atbalstu, un tika uzdots meklēt citus fonda finansējuma avotus.

Šis nodoklis tiks ieviests uz laiku līdz 2018.gadam, paredzot tā samazinājumu vai izbeigšanu, ja tiks panākts OIK ietvaros izmaksājamo subsīdiju apjoma samazinājums.

Kā, tiekoties ar žurnālistiem, atzina EM valsts sekretārs Juris Pūce, subsidētās enerģijas nodoklis atstās ietekmi uz vairāku pašvaldību siltuma tarifiem. Šķērssubsīdiju dēļ maksas par siltumu pieaugums gaidāms 17 pašvaldībās. Vislielākā ietekme – virs 15% – tiek lēsta Ādažos, Bauskā, Vangažos un Salaspilī. Līdz 15% ietekme prognozēta Dobelē, Salaspilī, Valmierā, Jēkabpilī, līdz 7% – Cēsīs, Daugavpilī, Grobiņā, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Saldū un Siguldā. Savukārt Rīgā ietekme varētu būt nebūtiska.

Kā uzsvēra Pūce, šīs ietekmes aprēķini ir aptuveni, rēķinot ietekmi pēc pagājušās apkures sezonas tarifiem. Ņemot vērā, ka dabasgāzes cena ir samazinājusies, ietekme uz siltuma tarifu, visticamāk, būs mazāka.

Atbalsts mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem paredz arī pēc elektrības cenas izmaiņām saglabāt iespēju iegādāties elektrību par tādu pašu gala cenu, kāds patlaban ir a/s “Latvenergo” starta tarifs (8,18 santīmi par kilovatstundu). Paredzēts, ka līdzekļu avots sociālā atbalsta sniegšanai būs valsts budžeta ieņēmumi no subsidētās enerģijas nodokļa un atbalsta sniegšanu administrēs ar pašvaldību starpniecību.

Īstenojot šo sociālā atbalsta instrumentu un izveidojot Elektroenerģijas lietotāju atbalsta fondu, elektroenerģijas tirgus liberalizācija mājsaimniecībām Latvijā plānota līdz 2015.gadam, izvairoties no sociāli nelabvēlīgām sekām.

Šo priekšlikumu īstenošanai nepieciešami grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā un vairākos Ministru kabineta noteikumos. Sociālā atbalsta instrumenta izveide ir iestrādājama likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”. Savukārt subsidētās enerģijas nodokļa ieviešanai nepieciešams pieņemt īpašu likumu. EM pēc diskusijām ar partneriem iesniegs visu minēto grozījumu projektus valdībā un Saeimā tuvākajos mēnešos.

Saskaņā ar EM prognozēm, ja netiek īstenoti obligātās iepirkumu komponentes samazinoši pasākumi, 2014.gadā subsīdiju apjoms pieaugtu no pašreizējiem 1,89 santīmiem par kilovatstundu (sant./kWh) līdz 2,33 sant./kWh.

EM jau ir sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos “Par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā”, kas paredz būtiski samazināt subsīdiju atbalstu lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām, kurās vienlaikus tiek ražots siltums un elektrība un kurām uzstādītā elektriskā jauda ir virs četriem megavatiem. Saskaņā ar EM aplēsēm atbalsts lielajām koģenerācijas stacijām tādējādi tiks samazināts un no 2014.gada izdosies ietaupīt vismaz 20 miljonus latu gadā.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (18)

janazakovica 18.07.2013. 12.57

sen bija laiks sagraut skeles zalo energiju..par kuru visi mes maksajam..

+4
0
Atbildēt

6

    Eleonora Maisaka > janazakovica 19.07.2013. 02.36

    KRUSTTEVS
    Sen bija laiks sagraut čekas vepru, Kalvīša-Šlesera-Godmaņa “zaļo” gazpromizatoru subsidēšanu par elektroenerģijas ražošanu no gāzes un pašus palaist biogāze. Lai kaut neliels labums būtu no tiem izdzimteņiem.
    Zaļās enerģijas subsidēšana bez kādām kvotām, ko var ražot ikviens, kaut anglis ar savu 10 kw saules bateriju uz mājas jumta vai dāņu fermeris, kurš to iegūst no cūku sūdiem, vai sadzīves atkritumu pārstrādātajs. ES tiks subsidēta vienmēr. Nevar maksāt papildus par Kalvīša hidroelektrostacijām, kas degradē vidi, Šķēles monopolu uz vēja stacijām, vai par biogāzes ražošanu no audzētas kukurūzas. Par gāzi, tur vispar kaut puse Saeimas būtu japieliek pie sienas un janošauj bez žēlastības.
    Visu biogāzes kvotu piešķiršanu nu jau izputējušam Šķēles draudziņam, Griģim, vispār bija vāks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > janazakovica 18.07.2013. 13.13

    Miķelsona ta vairs sen nav )

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > janazakovica 18.07.2013. 13.06

    Vai tad Šķēlem pieder Latvenergo TECi, no kuriem Rīgas siltums spiests iepirkt 77% siltumenerģijas? )))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Inese > janazakovica 18.07.2013. 13.00

    EM jau ir sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos “Par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā”, kas paredz būtiski samazināt subsīdiju atbalstu lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām, kurās vienlaikus tiek ražots siltums un elektrība un kurām uzstādītā elektriskā jauda ir virs četriem megavatiem.

    Saskaņā ar EM aplēsēm atbalsts lielajām koģenerācijas stacijām tādējādi tiks samazināts un no 2014.gada izdosies ietaupīt vismaz 20 miljonus latu gadā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    janazakovica > janazakovica 18.07.2013. 13.01

    skele nosausies..bet kapec tris gadus bija jacammajas..

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > janazakovica 18.07.2013. 13.09

    kamer mikelsons bija pie varas skelem piedereja viss latvenergo ar visiem tec..

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 18.07.2013. 13.01

Gribētos zināt kurš muļķis vispār šo ir izdomājis – pirms gadiem nevarēja paredzēt ar ko beisies “zaļākā valsts pasaulē” ar visiem 40% atjaunojamām enerģijām ?! Būs muļķiem vienreiz pēriens par skriešanu pirms ratiem – varbūt nākamreiz padomās !

+5
-1
Atbildēt

0

Andis 18.07.2013. 19.38

Pie esošās situācijas izskatās pēc ļoti saprātīga piegājiena. Redzēs, kuri politiķi būs tie, kas šo noraks.

+3
-1
Atbildēt

3

    juhans > Andis 18.07.2013. 21.02

    Gatis :” Redzēs, kuri politiķi būs tie, kas šo noraks”.

    Varbūt tie, kas nevēlas pārmērīgi subsidēt Krievijas gāzi?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Andis 18.07.2013. 23.15

    Zaķis

    0
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > Andis 18.07.2013. 20.42

    Es arī domāju, ka tas ir asprātīgs pretgājiens, ja jau nevar strauji samazināt garantēto elektrības iepirkuma cenu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu