SVF: Austrumeiropa krīzes grūtāko posmu pārvarējusi • IR.lv

SVF: Austrumeiropa krīzes grūtāko posmu pārvarējusi

24
Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektore Kristīne Lagarda. Foto: EPA/LETA

Šogad recesijā atradīšoties divas šā reģiona valstis – Horvātija un Slovēnija

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda otrdien slavēja Austrumeiropu par drosmi, kopš 2008.gada cīnoties ar ekonomisko krīzi. Viņa teica, ka “sliktākais, visdrīzāk, jau ir aiz muguras”.

“Piecus gadus pēc krīzes sākuma sliktākais varētu būt aiz muguras, lielākā daļa [Austrumeiropas] valstu ir atgriezušās pie izaugsmes,” vizītē Rumānijā uzrunājot baņķierus un žurnālistus, norādīja Lagarda.

“Mēs prognozējam, ka 2013.gadā recesijā atradīsies tikai divas reģiona valstis – Horvātija un Slovēnija -, salīdzinot ar astoņām valstīm pagājušajā gadā,” paziņoja SVF vadītāja.

Lagarda aicināja Austrumeiropas reģiona valstis turpināt makroekonomisko stabilitāti, godīgi sadalīt ekonomiskās pielāgošanas slogu, kā arī turpināt veicināt izaugsmi, lai pilnībā gūtu augļus no progresa, kas panākts kopš komunisma sabrukuma, ziņo LETA/AFP.

“Kas ir noticis šajā pasaules daļā, ir standartu noteikšana tam, kas varētu tikt darīts citās pasaules daļās,” saistībā ar pāreju uz tirgus ekonomiku uzsvēra Lagarda.

Pirmā ceturkšņa ekonomiskās izaugsmes dati Austrumeiropas reģionā bijuši kopumā pozitīvi, straujāko kāpumu ceturkšņa salīdzinājumā piedzīvojot Latvijai – par 1,4% un Lietuvai – par 1,3%. Tajā pat laikā Eiropas Savienības ekonomika piedzīvojusi samazinājumu 0,1% apmērā.

Kā vēstīts, pagājušajā nedēļā SVF samazināja globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, šādu lēmumu galvenokārt skaidrojot ar jauniem lejupslīdes riskiem attīstības tirgos, kā arī recesijas padziļināšanos eirozonā. SVF prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 3,1%. Savukārt aprīlī fonds globālajai ekonomikai paredzēja kāpumu 3,3% apmērā.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu